Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας: Όταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα!

 Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας: Όταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα!
Μπορεί το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας να έχει «δώσει» κατά καιρούς μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή εξαιτίας του τρόπου
που παρεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας στη φύση, όμως φαίνεται ότι τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα.




Έτσι όπως επισημαίνει η Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας «ενάντια στην κοινή λογική, η Περιφέρεια έχει προγραμματίσει να ξαναστενέψει την έξοδο του ρέματος στη θάλασσα».

«Επιχειρεί μια ακόμη εργολαβία στο στόμιο, στο σημείο που η δύναμη του εγκλωβισμένου νερού στην πλημμύρα του 2013 γκρέμισε το τσιμέντωμα της όχθης για να βρει επιτέλους δίοδο στη θάλασσα» προσθέτει η Κίνηση η οποία μάλιστα έθεσε το θέμα στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί της με τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου στην οποία μετείχαν και μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νηρέας Ραφήνας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας υπογραμμίζει ότι «είναι τόσο απλό, όσο και λογικό: όσο στενεύεις το στόμιο, τόσο ενισχύεις τις πλημμύρες στη διαδρομή του ρέματος που περνά μέσα από κατοικημένες περιοχές. Ιδιαίτερα όταν η παροχή του νερού που καταλήγει στο μεγάλο ρέμα έχει πλέον τριπλασιαστεί σε σχέση με είκοσι χρόνια πριν, λόγω της τσιμεντοποίησης της πεδιάδας των Μεσογείων, της αποψίλωσης του δασικού πλούτου της Πεντέλης και της εκτροπής πλημμυρικού όγκου από τη λεκάνη του Ποδονίφτη προς τη Ραφήνα, μέσω της Αττικής Οδού».

Σύμφωνα πάντοτε με την Κίνηση όλα αυτά γίνονται επειδή «η Περιφέρεια Αττικής προτιμά να προστατέψει την άκρη ενός τεράστιου πάρκινγκ που έχει καταλάβει την παραλία της Ραφήνας μέχρι την εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, αντί το ίδιο το οικοσύστημα του ρέματος. Με ποιο όφελος; Να μη χαθούν 5–10 θέσεις παρκαρίσματος σε ένα αχανές πάρκινγκ που εξυπηρετεί εκατοντάδες ΙΧ»!

Και καταλήγει: «Θα υπερασπιστούμε τα αυτονόητα. Δεν θα επιτρέψουμε εργολαβίες που επιβαρύνουν οικολογικά το μοναδικό οικοσύστημα του ρέματος, χωρίς να συμβάλουν στο ελάχιστο στην αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων και των παρακείμενων ιδιοκτησιών. Να σταματήσουν τώρα οι εργολαβίες αποκατάστασης του γκρεμισμένου τοίχου με πέτρες ή τσιμέντα. Ανάκτηση του φυσικού δέλτα της εκβολής με τεκμηριωμένη επιστημονικά περιβαλλοντική μελέτη ή με τη δύναμη της φύσης»!

www.notioanatolika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου