Γιατί την επέλεξε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής
Η πρόταση του υπουργού να αναλάβει μία «αφανή» αλλά κομβική υπηρεσία του υπουργείου, την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), που έχει την ευθύνη για τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό των προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων, εξέπληξε την κομψή, λεπτοκαμωμένη δικηγόρο για λίγα μόλις... δευτερόλεπτα. Τόσο χρειάστηκε η 35χρονη για να συνειδητοποιήσει ενθουσιασμένη ότι η -ούτως ή άλλως τιμητική- θέση που της προτεινόταν από το συνομιλητή της σχετιζόταν απόλυτα με τη νομική εξειδίκευσή της και την επαγγελματική ενασχόληση της την τελευταία δεκαετία.
«Έχεις δύο μεγάλα πλεονεκτήματα, ήθος και επιστημοσύνη, κι αυτά σε έφεραν εδώ. Έχεις κι ένα βαρύ επώνυμο, αλλά από σένα εξαρτάται αν θα αποτελέσει πλεονέκτημα ή μειονέκτημα στη ζωή σου» φέρεται να της είπε ο κ. Κουρουμπλής. Το τελευταίο το γνώριζε καλά η κυρία Σαρτζετάκη. Η θητεία του πατέρα της, κ. Χρήστου Σαρτζετάκη στο δικαστικό σώμα και στη συνέχεια στην Προεδρία της Δημοκρατίας την ακολουθούσε σταθερά στη σχολική της ζωή, στη Νομική Αθηνών, στο εργασιακό περιβάλλον της, ως ένα «φορτίο» που αυξομειωνόταν ανάλογα με τις συνθήκες που βρισκόταν κάθε φορά.
Ως μαθήτρια του Κολεγίου Αθηνών άκουγε με στωικότητα τις ιστορίες και τα αστεία που «αναμεταδίδονταν» για τις αταξίες και τις σκανταλιές της, εντός κι εκτός του Προεδρικού Μεγάρου όπου βρισκόταν με τους γονείς της, Χρήστο και Φρόσω, κατά την πενταετία 1985-1990 -διάστημα που διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο πατέρας της. Ούσα στα αμφιθέατρα της Νομικής Σχολής Αθήνας προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 η Πετρούλα- Αναστασία, Πάτι για τους φίλους της, συζητούσε με τους συμφοιτητές της για τις μείζονες υποθέσεις που είχε χειριστεί ο πατέρας της ως δικαστικός λειτουργός - ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, μέλος του Συμβουλίου Εφετών που απέρριψε το αίτημα της Γερμανίας για την έκδοση του Ρολφ Πόλε, καταζητούμενου για τρομοκρατική δράση.
Από το 2004 η νεαρή κυρία Σαρτζετάκη βρίσκεται δυναμικά στον στίβο της ενεργούς δικηγορίας, με αντικείμενο το δημόσιο δίκαιο. Έχοντας θέσει η ίδια ψηλά τον πήχη για την επιστημοσύνη της -ενδεχομένως και για το «βαρύ» επώνυμό της- εκπόνησε διδακτορικό στις συμβάσεις του Δημοσίου στο φημισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Γαλλίας Université Paul Cézanne Aix-Marseille III. Ως νέα δικηγόρος συνεργάστηκε με διάφορα δικηγορικά γραφεία, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό της.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε διοριστεί για τρεις εβδομάδες ως μετακλητή υπάλληλος του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, κ. Σπύρου Φλογαϊτη, αγαπημένου της -λόγω διδακτικού αντικειμένου- καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στη Νομική σχολή. Στη δικηγορική εταιρία «Φλογαΐτης-Σιούτη», που διατηρούν οι δύο πρώην καθηγητές της στη Νομική, ο κ. Φλογαϊτης και η κυρία Γλυκερία Σιούτη, την βρήκε η πρόσκληση του υπουργού Υγείας να τον επισκεφθεί στο υπουργείο. Η εταιρεία προσφέρει νομική υποστήριξη σε ελληνικές και αλλοδαπές εταιρίες κι επικεντρώνεται ιδίως σε νομικά ζητήματα δημόσιων συμβάσεων και προμηθειών εν γένει, αποτελώντας το ιδανικό εργασιακό πεδίο για την επίμονη και μεθοδική νομικό.
Από τα πολυτελή γραφεία της δικηγορικής εταιρείας στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, η κυρία Σαρτζετάκη θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στα πέριξ της Ομόνοιας, συγκεκριμένα στο μουντό κτήριο στην οδό Αβέρωφ όπου στεγάζεται η Επιτροπή (ΕΠΥ). Αν όχι σκοτεινό, σίγουρα θολό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το πεδίο των προμηθειών του ΕΣΥ που θα αναλάβει. Διότι, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την σύστασή της η Επιτροπή δεν κατάφερε να ελέγξει κεντρικά τις προμήθειες φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων στα δημόσια νοσοκομεία ύψους 2,2 δισ. ευρώ ετησίως, ούτε να εξασφαλίσει ενιαίες τιμές και συνεπώς μεγάλες εξοικονομήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε επικαλεστεί ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΠΥ, κ. Χρήστος Γιάνναρης, παρά την ύπαρξη και τη λειτουργία της ΕΠΥ, το προηγούμενο έτος βρίσκονταν σε εξέλιξη 6.600 διαγωνισμοί δημόσιων νοσοκομείων που αφορούσαν το πρόγραμμα προμηθειών του 2011. Έν έτει 2015 και με την κοινωνία της πληροφορίας να έχει αλώσει τα πάντα, πλην του ελληνικού δημοσίου, η ΕΠΥ δεν μπορεί να υλοποιήσει κεντρικούς διαγωνισμούς διότι δεν υπάρχει Μητρώο Προμηθευτών των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Αυτό που υπάρχει -και γιγαντώνεται- όπως προφανώς γνωρίζει πολύ καλά και η κυρία Σαρτζετάκη είναι ένα δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο που συντηρεί τη γραφειοκρατία στους διαγωνισμούς και προκαλεί ανακοπές στη λειτουργία του συστήματος υγείας. Ο απερχόμενος πρόεδρος είχε προκηρύξει ηλεκτρονικό ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για 51 φάρμακα, συνολικής αξίας 26,22 εκατ. ευρώ, για τα δημόσια νοσοκομεία -μάλιστα, οι προσφορές κλείνουν στις 18 Μαρτίου.
Ωστόσο, η προκήρυξή του λίγο πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου είχε θέσει εν αμφιβόλω την εγκυρότητά του τόσο από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης όσο και από παράγοντες της αγοράς -κι αυτό ίσως αποτελέσει ένα «καυτό» θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα επικεφαλής της ΕΠΥ. Εξίσου «εμπρηστικό» πεδίο παραλαμβάνει σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της υπηρεσίας με τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν καταθέσει προδικαστικές ενστάσεις και ασφαλιστικά μέτρα σε τρεις διαγωνισμούς για δραστικές ουσίες, θεωρώντας ότι το μοντέλο του ενός μειοδότη -και όχι των τριών που ίσχυε παλαιότερα- δημιουργεί δυσλειτουργίες στον κλάδο τους αλλά και στην κάλυψη τελικά με υλικά ή με φάρμακα των νοσοκομείων.
Τα περισσότερα εξ αυτών των θεμάτων η κυρία Σαρτζετάκη πιθανόν τα γνώριζε -θεωρητικά- κατ' αρχάς ως γνώστης των διαγωνισμών και των συμβάσεων του δημοσίου. Στο περιβάλλον του υπουργού Υγείας είχαν φτάσει εξαιρετικές συστάσεις για την κόρη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, «προσγειωμένη ως άνθρωπος και καταρτισμένη ως επιστήμονας» ήταν η περιγραφή που τη συνόδευε.
Οι πηγές του κάθε άλλο παρά διαψεύστηκαν, όπως έλεγε χαριτολογώντας ο κ. Κουρουμπλής σε συνεργάτες του, την περασμένη Παρασκευή μετά από μια ακόμη συνάντηση με την κυρία Σαρτζετάκη για τα θέματα της ΕΠΥ.
Εκείνη, πάλι, εμφανίστηκε ήρεμη και σίγουρη ότι μπορεί να αναλάβει τις «βαριές αρμοδιότητες και τις ακόμη βαρύτερες ευθύνες» που της αναλογούν ως επικεφαλής της ΕΠΥ, ενώ αναφορικά με το «βαρύ» οικογενειακό όνομά της, δήλωσε χαμογελώντας στον υπουργό ότι «είμαι πολύ περήφανη για το επώνυμο που φέρω, αλλά δεν με χαρακτηρίζει μόνο αυτό…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου