Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Τελικά πόσα εκατομμύρια βάζουν στην τσέπη οι ιδρυτές των startups;

Η Whisper είναι μία άγνωστη startup εταιρεία η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 60 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές.Τώρα η αποτίμησή της υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.

Το Business Insider, ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Whisper, Μichael Heyward, τι μέρος από το ποσό των 60 εκατ. κράτησε για τον εαυτό του.

Η απάντησή του ήταν: 0. Εξαιρουμένων των μισθών και των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, φυσικά.

Λόγω του έντονου πλέον ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, μερικοί ιδρυτές κρατούν κάποια από τα εκατομμύρια που τους εμπιστεύονται οι επενδυτές για τον εαυτό τους. Αν είναι νέοι στο χώρο, συνήθως αγοράζουν σπίτια, στηρίζουν τις οικογένειες τους και προσπαθούν να διαφυλάξουν κάποια κεφάλαια για μελλοντική χρήση σε περίπτωση αποτυχίας.

Οι επενδυτές είναι σύμφωνοι όταν δεν θίγονται τα συμφέροντά τους. Μερικές φορές μάλιστα, οι επενδυτές θέλουν απεγνωσμένα να ρίξουν τα λεφτά τους σε startup επιχειρήσεις και δέχονται κάθε απαίτηση. Άλλες φορές, επιλέγουν από μόνοι τους να δίνουν μερικά εκατομμύρια στους νέους επιχειρηματίες για να κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον τους.

Για παράδειγμα, οι συνιδρυτές του Snapchat κατάφεραν να βάλουν στη τσέπη αρκετά εκατομμύρια δολάρια όταν η χρηματοδότηση που εξασφάλισαν έφθασε τα 7 δισ. δολάρια.

Ωστόσο ο Michael Heyward, CEO και ιδρυτής της Whisper, ισχυρίζεται ότι δεν έχει ανάγκη τώρα από... εκατομμύρια. Δεν έχει να στηρίξει οικογένεια ή δάνεια να αποπληρώσει. Και όπως λέει δεν θα ήταν έξυπνο να κάνει κάτι τέτοιο τώρα, αφού πιστεύει ότι η εταιρεία του μελλοντικά θα αξίζει πολύ παραπάνω.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου