Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης

Ένα στα πέντε παιδιά στη Κύπρο πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης μέχρι την ενηλικίωση του.
Αυτό έδειξε επιδημιολογική έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου που έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η έρευνα έγινε μεταξύ των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά και όπως διαπιστώθηκε, δεν υπήρξε προθυμία από μεγάλο αριθμό ανδρών για συμμετοχή. Επίσης, απροθυμία έδειξαν και επαγγελματίες μεγάλης ηλικίας και ο μέσος όρος ηλικίας αυτών που συμμετείχαν ήταν τα 30 χρόνια, με τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα.

Η έρευνα είχε διάρκεια 18 μηνών και σε αυτή έλαβαν μέρος 1.999 έφηβοι άνω των 15 ετών και ενήλικες νεαροί οι οποίοι σε ποσοστό 19% απάντησαν ότι κάποιος προσπάθησε να τους μιλήσει με σεξουαλικά υπονοούμενα ή ευθέως στο Διαδίκτυο ή στο κινητό τηλέφωνο.

Το ποσοστό σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης φθάνει στο 75% στα κορίτσια και  το 25% στα αγόρια. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι  ο θύτης κυρίως είναι ενήλικος άνδρας ή ανήλικο αγόρι και ότι στη δια ζώσης παρενόχληση και κακοποίηση σε ποσοστό 25% ο θύτης είναι άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος του θύματος, Οι όροι αντιστρέφονται για την παρενόχληση και κακοποίηση μέσω διαδικτύου.

Από τα θύματα μόνο ποσοστό μόνο 14% ζήτησαν βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα μεταξύ επαγγελματιών, διήρκεσε έξι μήνες και ολοκληρώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου 2014.

Σε αυτή συμμετείχαν 169 επαγγελματίες με πείρα κάτω των 10 ετών. Δήλωσαν επίσης χαμηλό επίπεδο γνώσεων στη διαχείριση των περιστατικών αυτών. Από αυτούς οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου μόνο το 90% έκαναν αναφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου