Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Νέο «όπλο» κατά της ωχράς κηλίδας στα χέρια των γιατρών

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ περίπου 285 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης, άλλοι 246 εκατ. άνθρωποι έχουν περιορισμένη όραση, ενώ 39 εκατ. άνθρωποι είναι τυφλοίΜε ένα νέο φάρμακο ενισχύεται το θεραπευτικό «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου και του διαβητικού οιδήματος ωχράς κηλίδας, δύο οφθαλμικών παθήσεων που τείνουν να μετατραπούν σε βασικούς παράγοντες απώλειας της όρασης παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 285 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης, άλλοι 246 εκατ. άνθρωποι έχουν περιορισμένη όραση, ενώ 39 εκατ. άνθρωποι είναι τυφλοί. Ωστόσο, το 80% των προβλημάτων όρασης στους πάσχοντες από οφθαλμικές παθήσεις θα μπορούσε να προληφθεί ή να θεραπευτεί.

Οι κύριες παθήσεις που οδηγούν σε υψηλής βαρύτητας περιστατικά είναι ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η θολερότητα κερατοειδούς και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μάλιστα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η 1η αιτία τύφλωσης στον ενεργό εργασιακά πληθυσμό του δυτικού κόσμου, ενώ η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας παραμένει ένας από τους βασικούς παράγοντες απώλειας όρασης παγκοσμίως.

Οι Έλληνες διαβητικοί ασθενείς πληρώνουν και αυτοί το τίμημα των επιπλοκών της νόσου με την όραση τους. Τα στοιχεία που παρέθεσε ο χειρουργός οφθαλμίατρος κ. Γιάννης Δατσέρης στη διάρκεια πρόσφατης επιστημονικής εκδήλωσης για τις οφθαλμικές παθήσεις είναι ενδεικτικά: «σε δείγμα 300 ατόμων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (Ε.ΛΟ.ΔΙ), το 20% διαγνώσθηκε με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία. Δυστυχώς όμως δεν εξετάζονται στο χρόνο που πρέπει όλοι οι ασθενείς με διαβήτη ούτε και όλοι όσοι ανήκουν σε ομάδες κινδύνου, βάσει της ηλικίας τους ή άλλων παραγόντων» υπογράμμισε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη, είναι μείζον ζήτημα η διατήρηση υγιούς όρασης πρωτίστως για τα ίδια τα άτομα, αλλά και για τους οικείους τους που επιβαρύνονται με την φροντίδα τους και για τα δημοσιονομικά του συστήματος υγείας που υφίσταται μεγάλη πίεση να ανταπεξέλθουν σε τέτοια μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου