Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Τί είναι το χολοστεάτωμα και πώς προκαλείται

Το χολοστεάτωμα είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ΩΡΛ, και αρκετά δύσκολο στην κατανόησή του για κάποιον μη ειδικό. Για τον λόγο αυτό, θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε αυτό, προσπαθώντας να μειώσω την χρήση (όσο μπορώ) δύσχρηστων ιατρικών όρων.

Είναι μία πάθηση με ελάχιστα, έως και πολύ σοβαρά συμπτώματα. Ορίζεται σαν μία χρόνια πυώδης φλεγμονή του μέσου ωτός με οστική καταστροφή σαν συνέπεια ανάπτυξης κερατινοποιημένου πλακώδους επιθηλίου του τυμπανικού υμένα ή του Έξω Ακουστικού Πόρου, διαμέσου ενός περιφερικού ελλείμματος του τυμπανικού υμένα ή διαμέσου μιας εισολκής του υμένα, στη κοιλότητα του μέσου ωτός (=δευτερογενές χολοστεάτωμα).





Μορφές χολοστεατώματος:
Πρωτοπαθές (ιδιοπαθές ή εκ γενετής) χολοστεάτωμα, χολοστεάτωμα μετά από τραύμα ή χειρουργικές επεμβάσεις, Δευτεροπαθές (επίκτητο) χολοστεάτωμα (το συχνότερο), Χολοστεάτωμα τεταμένης μοίρας: Προερχόμενο από μία πίσω άνω φωλιά με εισολκή, ή από ένα πίσω και άνω περιφερικό έλλειμμα του τυμπανικού υμένα. Εμφανίζεται κατά προτίμηση σε ενήλικες. Χολοστεάτωμα χαλαρής μοίρας του τυμπανικού υμένα. Αυτό εμφανίζεται κατά προτίμηση σε παιδιά.
Πως δημιουργείται όμως το χολοστεάτωμα:
Προϋπόθεση για την πρόκληση του δευτερογενούς χολοστεατώματος είναι μία χρόνια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. Λόγω αυτής προκαλούνται συνθήκες αρνητικής πίεσης στο μέσο αυτί. Εξ αιτίας της υποπίεσης στη τυμπανική κοιλότητα δημιουργείται είτε μία εισολκή του οπισθίου άνω τεταρτημορίου του τυμπανικού υμένα ή της χαλαρής μοίρας του τυμπανικού υμένα (pars flaccida - χολοστεάτωμα χαλαρής μοίρας). Σε αυτή την φωλιά από εισολκή συσσωρεύονται νεκρωμένοι ιστοί (επιθηλιακή απολέπιση), οι οποίοι δεν μπορεί να μετακινηθούν προς τον ακουστικό πόρο και σταδιακά προκαλείται μια σακοειδής μεγέθυνση αυτού του τμήματος του τυμπανικού υμένα. Οι δημιουργούμενες υποτροπιάζουσες φλεγμονές τόσο στο επιθήλιο της φωλιάς όσο και στο βλεννογόνο του μέσου ωτός ευνοούν την ανάπτυξη του επιθηλίου και προκαλούν μία ανάπτυξη του επιθηλιακού σάκου. Το υποκείμενο οστό (κυρίως ακουστικά οστάρια, κανάλι προσωπικού νεύρου, οριζόντιος ημικύκλιος σωλήνας) συμμετέχει στη φλεγμονώδη εξεργασία και καταστρέφεται. Ο σάκος του χολοστεατώματος μπορεί να διατρηθεί. Σε αυτή την περίπτωση το υλικό του χολοστεατώματος υπεραναπτύσσεται επιφανειακά και οστεολυτικά καταστρέφοντας το οστό.
Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, κυρίως σε παιδιά με υπερωιοσχιστία. Τα χολοστεατώματα χαλαρής μοίρας εμφανίζονται κυρίως σε παιδιά, ενώ τα χολοστεατώματα τεταμένης μοίρας συχνότερα σε ενήλικες.


Συμπτωματολογία:
Δευτεροπαθές χολοστεάτωμα
• Συχνά δεν υπάρχει συμπτωματολογία ή εμφανίζεται μικρού βαθμού υποτροπιάζουσα, κάκοσμη, πυώδη ωτική έκκριση, αυξανόμενη βαρηκοΐα αγωγιμότητος,  διάχυτο αίσθημα πίεσης γύρω από το αυτί, και σπάνια ημικρανία.
• Σημεία μαστοειδίτιδας σε οξεία έξαρση (π.χ. μετά από είσοδο νερού) και μηχανική παρεμπόδιση παροχέτευσης.
• Ίλιγγος (κυρίως μετά από είσοδο νερού), νευροαισθητήριος βαρηκοΐα ή κώφωση σε συρίγγιο ημικυκλίου σωλήνα ή λαβυρινθίτιδας.


Σε ειδικές μορφές:
Σε  συγγενές, ιατρογενούς ή μετατραυματικού χολοοτεατώματος μέχρι να εμφανιστούν επιπλοκές απλά και μόνο υπάρχει μία αργά αυξανόμενη βαρηκοΐα.
Επιπλοκές: Μαστοειδίτιδα λόγω στάσης, υποπεριοστικό απόστημα λαβυρινθικό συρίγγιο (οριζόντιος ημικύκλιος σωλήνας = περιστροφικός ίλιγγος), λαβυρινθίτιδα, πάρεση προσωπικού νεύρου, επισκληρίδιο εμπύημα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλικό απόστημα, θρόμβωση σιγμοειδούς κόλπου.


Η διάγνωση γίνεται με:
Ωτομικροσκόπηοη, εξέταση λειτουργίας ευσταχιανής σάλπιγγας.
Εξετάσεις ακοής: Τονοδότες, ακοόγραμμα, ομιλητική ακοομετρία
Πρόκληση συμπτώματος συριγγίου,
Εξέταση της λειτουργίας του προσωπικού νεύρου.
Έλεγχος ισορροπίας με γυαλιά Frenzel
Ακτινογραφία λιθοειδούς και σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμη η ενδοσκόπηοη μύτης και ρινοφάρυγγα.
Συχνά το περιφερικό έλλειμμα καλύπτεται από ένα σαρκώδη πολύποδα (σηματοδότης - πολύποδας), με κάκοσμο έκκριμα.
Έλεγχος για σημεία μηνιγγίτιδας (δυσκαμψία αυχένα, έλεγχος επίπεδου συνείδησης),
Προεγχειρητικά, είναι χρήσιμη η αξονική τομογραφία του λιθοειδούς οστού σε λεπτές τομές.


orl-med.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου