Η γαλοπούλα με γέμιση είναι ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί επάξια σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Για το ρολό από στήθος επιλέγουμε μία νόστιμη γέμιση από κιμά και το
συνοδεύουμε με ένα χορταστικό ανατολίτικο πιλάφι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Αντωνία Κατή
συνοδεύουμε με ένα χορταστικό ανατολίτικο πιλάφι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Αντωνία Κατή
Υλικά
- 1 φιλέτο από στήθος γαλοπούλας ολόκληρο, ανοιγμένο σε ορθογώνιο κομμάτι
- 300γρ. κιµά µοσχαρίσιο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πράσο µικρό, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι µικρό, ψιλοκομμένο
- 5-6 φέτες µπέικον ψιλοκομμένες
- 100γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 3 κουτ. σούπας µαργαρίνη
- 4 κουτ. σούπας µουστάρδα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
- Για το πιλάφι
- 2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι, πλυμένο και στραγγισμένο
- 5 φλιτζάνια νερό
- ⅓ φλιτζανιού κριθαράκι
- 5 κουτ. σούπας σταφίδες µαύρες
- 100γρ. αµύγδαλα ξεφλουδισμένα
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σοτάρετε τα πράσα και το κρεμμύδι. Προς το τέλος ρίχνετε και το ψιλοκομμένο µπέικον και σοτάρετε για λίγο ακόμα. Αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε στον κιµά, µαζί µε την τριμμένη γραβιέρα, το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανάλογο αλατοπίπερο. Ζυμώνετε και πλάθετε τον κιµά σε ρολό.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Απλώνετε στον πάγκο το ανοιγμένο φιλέτο γαλοπούλας και το αλατοπιπερώνετε και από τις δύο πλευρές. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη µαργαρίνη µε τη µουστάρδα, το σκόρδο λιωμένο, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Αλείφετε ελαφρά την επιφάνεια του φιλέτου µε το µίγµα, τοποθετείτε το ρολό του κιµά στο κέντρο και µε τις παλάμες το απλώνετε σε όλη σχεδόν την επιφάνεια του φιλέτου.
Βήμα 3
Τυλίγετε το φιλέτο σε ρολό, το στερεώνετε µε σπάγκο ψησίματος και το αλείφετε µε το υπόλοιπο µίγµα µουστάρδας. Το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο, το βάζετε σε ταψάκι και το ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα και 50 λεπτά.
Βήμα 4
Στο μεταξύ σε µια κατσαρόλα λιώνετε 2 κουταλιές βούτυρο και ρίχνετε το ρύζι. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει και προσθέτετε το νερό καυτό. Αλατίζετε, ανακατεύετε καλά και βράζετε το ρύζι σε µέτρια φωτιά. Προς το τέλος ανακατεύετε και τις σταφίδες στο ρύζι. Το τραβάτε από τη φωτιά όταν έχει πιει όλο σχεδόν το νερό του και το αφήνετε σκεπασμένο στην άκρη.
Βήμα 5
Σε ένα τηγάνι λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και τηγανίζετε το κριθαράκι µέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ρίχνετε και τα αµύγδαλα και τα σοτάρετε κι αυτά. Αδειάζετε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στο πιλάφι και ανακατεύετε.
Βήμα 6
Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο από τη γαλοπούλα και ψήνετε για λίγο ακόμα µέχρι να ροδοκοκκινίσει το ρολό. Αφού ψηθεί και µείνει για λίγο εκτός φούρνου, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε συνοδεύοντας µε το πιλάφι.
Μερίδες : 6
Χρόνος προετοιμασίας : 20m
Χρόνος ψησίματος : 2:0 h
Έτοιμο σε : 2:20 h
Μερίδες : 6
Χρόνος προετοιμασίας : 20m
Χρόνος ψησίματος : 2:0 h
Έτοιμο σε : 2:20 h
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου