Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Άνθρωποι που εξαφανίστηκαν από την ιστορία

Άνθρωποι που εξαφανίστηκαν από την ιστορία
Τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες ώρες μετά την είδηση της εκτέλεσης του Γιανγκ Σονγκ-Ταέκ, θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν, και στενού του συμβούλου, το καθεστώς τον έσβησε ολοκληρωτικά από την ιστορία, από τα αρχεία και τις φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, Guardian, «αυτό το ακραίο μέτρο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη διαγραφή στην ιστορία από το επίσημο πρακτορείο KCNA και την εφημερίδα, Rodong Sinmun».

Όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας ηγέτης επιχειρεί να διαγράψει ανθρώπους από την ιστορία.

Ο Στάλιν διέγραψε τον αρχηγό της μυστικής αστυνομίας, Νικολάι Γιέσνοφ

Ο Νικολάι Γιέσνοφ κέρδισε το παρατσούκλι «κομισάριος της εξαφάνισης» για την εξαφάνιση των φωτογραφιών του, μετά την εκτέλεσή του το 1940. Πριν εκτελεστεί, ήταν πιστός στο Στάλιν, επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας που επέβλεπε τις συλλήψεις και τις μαζικές εκτελέσεις όσων αμφισβητούσαν το Σοβιετικό καθεστώς.
Ειρωνικά, και ο ίδιος συνελήφθη, βασανίστηκε, δικάστηκε και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Στάλιν ήταν γνωστός για την ικανότητά του να εξαφανίζει τα ίχνη όσων δεν χρειαζόταν πια, συμπεριλαμβανομένων και του ίδιου του Νικολάι Γιέσνοφ.

Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργός Προπαγάνδας του Αδόλφου Χίτλερ


Ο Αδόλφος Χίτλερ εκτιμούσε βαθύτατα τον Γιόζεφ Γκέμπελς για τον ενθουσιασμό του, τις ιδέες του και τον αντισημιτισμό του. Τον έκανε επικεφαλής της προπαγάνδας και τον έστειλε σε κάθε γωνιά της Γερμανίας για να τονίσει την παρουσία των Ναζί και να ανεβάσει το ηθικό σε καιρό πολέμου. Ήταν ένας από τους λιγοστούς ανθρώπους που βρίσκονταν στο στενό κύκλο του Αδόλφου Χίτλερ και βοήθησε να καεί το πτώμα του αφού αυτοκτόνησε.
Όπως και ο Στάλιν, ο Χίτλερ ήταν γνωστός για την ικανότητά του να «σβήνει» ανθρώπους, αλλά παραμένει άγνωστο το τι συνέβη και ο Γκέμπελς διαγράφηκε από τη φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1937 στο σπίτι του Γερμανού σκηνοθέτη, Λένι Ρίφενσταλ.

Λέον Τρότσκι, Ρώσος επαναστάτης

Μία πολύ σημαντική φωνή στις αρχές της Σοβιετικής Ένωσης, ο Τρότσκι ήταν από τους ηγέτες της επανάσταση των Μπολσεβίκων, όμως οι αναφορές σε αυτόν διαγράφηκαν όταν άλλαξε στρατόπεδο από τον Βλαντιμίρ Λένιν και πήγε στους Μενσεβίκους.
Ο Λένιν τον αποκήρυξε ως «αχρείο» το 1917, παρότι ο Τρότσκι ξανάλλαξε στρατόπεδο και μετά το θάνατο του Λένιν διαγράφηκε από τις φωτογραφίες. Τελικά, εξορίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση.

Μπο Γκου, εκ των ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας


Ο Κιν Μπανξιάν, γνωστός αργότερα ως Μπο Γκου, ήταν οι υπεύθυνος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ακριβώς κάτω από το Μάο Τσε Τουνγκ.
Παρόλα αυτά, κάποια στρατιωτικά λάθη οδήγησαν στην αντικατάσταση του το 1935 και τη «διαγραφή» του.

Γκριγκόρι Νελούμποφ, Ρώσος κοσμοναύτης

Ο Γκριγκόρι Νελούμποφ επελέγη το 1960 να είναι από τους πρώτους κοσμοναύτες χάρη στο χαρακτήρα «του και τις εντυπωσιακές ικανότητές του ως πιλότος».
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν ο τρίτος ή ο τέταρτος άνθρωπος που πήγε στο διάστημα. Άλλοι λένε ότι τελικά δεν πήγε ποτέ, επειδή είχε πρόβλημα με το αλκοόλ. Τελικά σκοτώθηκε όταν τον χτύπησε τρένο. Οι αρχές μίλησαν για αυτοκτονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου