Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ, ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ - εκλογής εκπροσώπων Δ.Σ. στην Π.Ε.Δ. Αττικής

Πρώτη Δημοσίευση 13.09.2014 22.04
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από τα πρακτικά της με αριθμό 15ης Ειδικής Συνεδρίασης της 07ης Σεπτεμβρίου 2014
Πρακτικό εκλογής εκπροσώπων Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Αττικής.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος ανέθεσε τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του Συμβουλίου, στη Δημοτική Υπάλληλο κα Μπότσαρη Χρυσάνθη.
Μετά την εκλογή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Δ.Σ. ανέφερε τα εξής:
Με το π.δ.75/2011 «Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας» (Α' 182 της 22ας Αυγούστου 2011), καθορίζονται, μεταξύ άλλων, η διαδικασία ανάδειξης των εκπροσώπων των Δήμων στις Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η ανάδειξη των οργάνων τους. Η θητεία των τελευταίων συμπίπτει με τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου και λήγει με την εγκατάσταση των νέων.
Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 9 του Π.Δ.75/2011, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.1 του άρθρου όγδοου του Ν.4279/2014 (ΦΕΚ.158/08.08.2014 τεύχος Α’): «Κατά τον πρώτο χρόνο της δημοτικής περιόδου, τα δημοτικά συμβούλια κάθε δήμου, μετά την εκλογή του προεδρείου, της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, εκλέγουν στην ίδια συνεδρίαση, τους εκπροσώπους τους στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) με μυστική ψηφοφορία». Μετά την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, κάλεσε το Συμβούλιο να προβεί στην εκλογή των εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) για τη δημοτική περίοδο 2014-2019.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, σύμφωνα με την εγκύκλιο Αρ.Εγκ.45 με ΘΕΜΑ: Εκλογή νέων οργάνων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τη δημοτική περίοδο 2014-2019 και το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΙΣ ΟΙΚΕΙΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΔ (σελ.26) αποτελείται από το Δήμαρχο και δύο Δημοτικούς Συμβούλους και συνεπώς, εκτός από τον κ. Δήμαρχο θα εκλεγούν συνολικά δύο (2) εκπρόσωποι εκ των οποίων ο ένας (1) θα προέρχεται από την πλειοψηφία (3/5 του συνόλου) και ο ένας (1) όπως μνημονεύεται στην σελ.6 της εγκυκλίου, όπου αναφέρεται ότι: [Σε περίπτωση που η αντιπολίτευση εκλέγει έναν (1) εκπρόσωπο, αυτός προέρχεται υποχρεωτικά από το συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας, εφόσον, βεβαίως, έχει καταρτίσει συνδυασμό], θα προέρχεται από το συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας (2/5 του συνόλου). Επισήμανε επίσης από τη νομοθεσία, ότι δικαίωμα καταρτίσεως συνδυασμών είχαν όλοι οι συνδυασμοί οι οποίοι έλαβαν μέρος στις δημοτικές εκλογές και κατέλαβαν στο δημοτικό συμβούλιο τουλάχιστον μία (1) έδρα. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείστηκαν. Οι έδρες που αναλογούν σε κάθε συνδυασμό της μειοψηφίας, προκύπτουν από τη διαίρεση του αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού με το συνολικό αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων και το πηλίκο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των εκπροσώπων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Κάθε συνδυασμός λαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο αυτής της αριθμητικής πράξης. Εάν οι έδρες που λαμβάνουν οι συνδυασμοί, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία στους συνδυασμούς ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν ξεκινώντας από αυτόν που έχει το μεγαλύτερο. Στην περίπτωση που το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο πλειόνων συνδυασμών είναι ίσο, τότε διενεργείται μεταξύ αυτών δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Τις έδρες των συνδυασμών καταλαμβάνουν οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης κατά σειρά. Σε περίπτωση ισοψηφίας ενεργείται δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Μέχρι και πριν 2 ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες της μείζονος μειοψηφίας και του συνδυασμού της πλειοψηφίας. Από τους Συμβούλους της πλειοψηφίας έθεσε υποψηφιότητα, ο κ.Τούντας Αντώνιος του Κωνσταντίνου. Επειδή εκτός από τον κ. Δήμαρχο θα εκλεγούν συνολικά δύο (2) εκπρόσωποι εκ των οποίων ο ένας (1) θα προέρχεται από την πλειοψηφία και ο ένας (1) όπως μνημονεύεται στην σελ.6 της εγκυκλίου, όπου αναφέρεται ότι: [Σε περίπτωση που η αντιπολίτευση εκλέγει έναν (1) εκπρόσωπο, αυτός προέρχεται υποχρεωτικά από το συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας, εφόσον, βεβαίως, έχει καταρτίσει συνδυασμό], θα προέρχεται από το συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας.
Από τους Συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας έθεσε υποψηφιότητα, ο κ. Πουλάκης Πέτρος του Ιωάννη.
Στη συνέχεια οι δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας έλαβαν το ψηφοδέλτιο που συγκρότησε ο επιτυχών συνδυασμός και αντίστοιχα οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας έλαβαν το σύνολο των ψηφοδελτίων που κατήρτισαν οι συνδυασμοί της μειοψηφίας. Κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να προβούν στην εκλογή των εκπροσώπων τους στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Αττικής με μυστική ψηφοφορία και παράλληλα κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να προβούν στην εκλογή των εκπροσώπων τους στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Αττικής με μυστική ψηφοφορία σε ξεχωριστή κάλπη από αυτή των εκπροσώπων της πλειοψηφίας. Ακολούθησε η διαδικασία εκλογής των εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.). Κάθε δημοτικός Σύμβουλος ψήφισε υποψηφίους, μέχρι τόσους όσους εκλέγει η πλειοψηφία ή αντίστοιχα η μείζονα μειοψηφία στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Αττικής. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, κατά σειρά εκλογής, τα οποία έχουν ως εξής: Υποψήφιος εκπρόσωπος της πλειοψηφίας:
  • Τούντας Αντώνιος του Κωνσταντίνου, έλαβε δεκαεπτά (17) ψήφους (εκλέγεται), ενώ βρέθηκαν επίσης ένα (01) λευκό ψηφοδέλτιο και δύο (02) άκυρα.
  • Υποψήφιος εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας: Πουλάκης Πέτρος του Ιωάννη, έλαβε επτά (7) ψήφους (εκλέγεται) ενώ βρέθηκαν επίσης πέντε (05) λευκά ψηφοδέλτια και ένα (01) άκυρο.
Η παρούσα απόφαση έλαβε αριθμό 220/2014.

ΑΔΑ: ΒΜΥΚΩ1Χ-Α86 - ΑΔΣ.220/2014_Πρακτικό εκλογής εκπροσώπων Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου