Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτές είναι οι 20 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου

Μεγάλο ταξιδιωτικό αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, με την Αθήνα και τη Θήβα σε περίοπτη θέση...Η βρετανική εφημερίδα Telegraph παρουσιάζει τις 20 αρχαιότερες
πόλεις στον κόσμο, που κατοικούνται αδιάλειπτα μέσα στους αιώνες... Από τη μακρινή Ινδία, μέχρι το Αφγανιστάν, την Ισπανία και την Ελλάδα, οι 20 αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο σας περιμένουν. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε να τις θαυμάσετε, είτε βλέποντας τις σε φωτογραφίες, είτε βάζοντάς τις στο πλάνο του επόμενου ταξιδιού σας! Τουλάχιστον, όσες από αυτές, στη Μέση Ανατολή, δεν βρίσκονται «στο μάτι» των τζιχαντιστών αυτή την περίοδο!
1. Αρμπίλ, στο Ιράκ. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 2.300 π.χ., αποτέλεσε σημαντική στάση «για το δρόμο του μεταξιού».



2. Μπαλκ, στο Αφγανιστάν. Η γνωστή Βάκτρα των αρχαίων Ελλήνων, βρίσκεται στα βόρεια της χώρας και χαρακτηρίζεται η «μητέρα των πόλεων για τους Άραβες».



3. Βηρυτός στο Λίβανο. Η ιστορία της πόλης είναι τουλάχιστον 5.000 ετών και διαθέτει κατάλοιπα Φοινικικής, Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής και Αραβικής επιρροής.



4. Βίβλος στο Λίβανο. Ιδρύθηκε από τους Φοίνικες, αλλά πήρε το όνομά της από τους Έλληνες, οι οποίοι έκαναν εισαγωγή παπύρου από την πόλη.




5. Φαγιούμ, Αίγυπτος. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 4.000 π.χ., κατά την αρχαιότητα υπήρξε τόπος λατρείας του «Ιερού Κροκόδειλου».



6. Γκαζιαντέπ, στην Τουρκία. Στη νότια Τουρκία κατοικήθηκε από Χετταίους, ενώ τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά της μαρτυρούν το πέρασμα των Ρωμαίων κατακτητών από την πόλη.




7. Κιρκούκ, στο Ιράκ. Σε απόσταση 150 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, η πόλη ξεχώρισε για την στρατηγική της σημασία από τους Βαβυλώνιους.



8. Λάρνακα, Κύπρος. Ιδρύθηκε από τους Φοίνικες με το όνομα «Κίτιον». Οι υπέροχεςπαραλίες της προσελκύουν διαχρονικά τους επισκέπτες.




9. Πλόβντιβ, Βουλγαρία. Με το ελληνικό όνομα Φιλιππούπολη, η πόλη είναι σημαντικό πολιτιστικό κέντρο με ερείπια της ρωμαϊκής εποχής.




10. Σιδώνα, Λίβανος. Μόλις 25 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού, η πόλη υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες των Φοινίκων. Ο Μέγας Αλέξανδρος την κατέλαβε το 333 π.χ.



11. Σούσα, Ιράν. Η αρχαία πόλη της αυτοκρατορίας του Ελάμ και μια από τις τέσσερις πρωτεύουσες της αρχαίας περσικής αυτοκρατορίας. Η σύγχρονη πόλη έχει πληθυσμό 65.000 κατοίκους.




12. Τύρος, στο Λίβανο. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο, ιδρύθηκε το 2.750 π.χ., το 332 κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και στη συνέχεια έγινε ρωμαϊκή επαρχία.




13. Βαρανάσι, Ινδία. Κτισμένη στις όχθες του ποταμού Γάγγη, η πόλη ήταν ιερή για βουδιστές και ινδουιστές ταυτόχρονα. Η πόλη είναι γνωστή και με το όνομα Μπενάρες και την ίδρυσε ο θεός των Ινδουιστών, Σίβα.




14. Χαλέπι στη Συρία. Η πόλη που κατακτήθηκε από Ασσύριους, Έλληνες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Άραβες, Ρωμαίους και Οθωμανούς!





15. Αθήνα, Ελλάδα. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Τα αρχαία, τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά μνημεία της, την κάνουν δημοφιλή τουριστικό προορισμό!








16. Ιερουσαλήμ, Μέση Ανατολή. Πνευματικό κέντρο του εβραϊκού λαού, ιδρύθηκε το 2.800 π.χ. και πολιορκήθηκε 23 φορές!










17. Ιεριχώ, στην Παλαιστίνη. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι η πιο παλιά πόλη στον κόσμο. Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν γύρω στο 9.000 π.Χ. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη και σήμερα κατοικείται από 20.000 ανθρώπους.












18. Καντίθ, Ισπανία. Στην άκρη του Ατλαντικού ωκεανού, ιδρύθηκε από τους Φοίνικες και υπήρξε «στρατιωτική βάση» για τον Αννίβα. Ρωμαίοι και Μαυριτανοί την κατέκτησαν στη συνέχεια.








19. Θήβα, Ελλάδα, η πόλη σήμερα είναι πολύ μικρότερη από την αρχαία πόλη. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα μυκηναϊκό οικισμό.










20. Λούξορ, Αίγυπτος. Αντίπαλος της Αρχαίας Αθήνας, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στοιχεία μυκηναϊκού πολιτισμού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου