Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

«Ο όρος "greek statistics" έγινε συνώνυμος με την εξαπάτηση»

«Ο όρος "greek statistics" έγινε συνώνυμος με την εξαπάτηση»
Η Ελλάδα χάνει τη σημερινή προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβολή των αναθεωρημένων στοιχείων για τα ελλείμματα των προηγούμενων δύο
δεκαετιών, παρατείνοντας το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το κατά πόσον η Αθήνα παραποίησε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία προκειμένου να ενταχθεί στο ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, ζήτησε τον Φεβρουάριο στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να προετοιμάσει την αποστολή τους στις Βρυξέλλες για την περίοδο 1995 με 2013. Αλλά έλαβε την πρώτη παρτίδα μόλις στις αρχές του Σεπτεμβρίου, εξαιτίας καθυστερήσεων στο υπουργείο.

«Ήταν αδύνατο να τηρήσουμε την διορία εξαιτίας των καθυστερήσεων» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου.

Ο όρος «greek statistics» έχει γίνει συνώνυμος με την εξαπάτηση αφότου η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., κατηγόρησε σε έκθεση της το 2010 την Αθήνα ότι έχει επανειλημμένα δώσει λανθασμένα νούμερα για το ΑΕΠ, το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, σχολιάζουν οι FT.

Η αναγνώριση από την νέα ελληνική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2009 πως τα προηγούμενα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα ήταν πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά, ήταν το πρώτο συμβάν που ταρακούνησε τους επενδυτές και επίσπευσε το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Τα ιστορικά στοιχεία για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα εξαιτίας των ενδείξεων ότι η ελληνική κυβέρνηση παραπλάνησε τις Βρυξέλλες για το έλλειμμα του 1999, ώστε να ενταχθεί στο ευρώ το 2001. Με βάση αναθεωρημένες μετρήσεις για το χρέος και το έλλειμμα, η Ελλάδα θα παραβίαζε το όριο για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ.

Οι τελικές μετρήσεις που θα δοθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες μπορεί να δείχνουν το μέγεθος της παραποίησης και να ρίξει νέο φως στον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση.

«Το μέγεθος της χειραγώγησης δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό και η δημοσίευση των αναθεωρημένων μετρήσεων από την Eurostat με βάση την οδηγία ESA 2010 μπορεί να είναι ντροπιαστική» σημείωσε Έλληνας οικονομολόγος, αναφερόμενος στην στατιστική μεθοδολογία της Eurostat.

O κ. Γεωργίου δήλωσε ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα έχει έτοιμες τις τελικές αναθεωρήσεις ως τον Ιανουάριο. «Εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση του έργου» είπε.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανασυστάθηκε κατά την πρώτη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας με στόχο τον εκσυγχρονισμό της συλλογής και επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων χωρίς την παρεμβολή της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας. Η υπηρεσία έχει κερδίσει τα εύσημα των Βρυξελλών για την βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών, αλλά ο πρόεδρος της έχει δεχθεί πυρά από πολιτικούς που δεν θέλουν να δεχθούν την ανεξαρτησία του, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου