Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Χωρίς γιατρούς στο Αιγαίο

Η ανακοίνωση της δημιουργίας ομάδας δράσης εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Υγείας... κου Λεωνίδα Γρηγοράκου για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια τα νησιά του Αιγαίου χωρίς όμως να δίνονται επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της, ακούγεται σημαντική μεν, χωρίς όμως να εμπνέει αισιοδοξία δε.

Το ότι μάλιστα αυτή η ομάδα δράσης θα στηριχθεί στην εθελοντική προσφορά συνταξιούχων γιατρών δεν κάνει καθόλου πιο καθησυχαστικά τα πράγματα παρά τις δηλώσεις του κου Γρηγοράκου ότι η στελέχωση των νησιών βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου. Χωρίς το Healthview να θέλει να προδικάσει τα πράγματα, μια αποτίμηση της πραγματικότητας είναι απογοητευτική.

Εδώ και χρόνια τα νησιά μας στενάζουν χωρίς το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και με ελλείψεις στο τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ η περίθαλψη των ντόπιων αλλά και των εκατομμυρίων τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επαφίεται στην αυτοθυσία των λιγοστών γιατρών που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες. Γιατροί μάλιστα που πολλές φορές δεν έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών, με αποτέλεσμα κάτοικοι αλλά επισκέπτες είτε να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και να επισκεφθούν κάποιο ιδιώτη γιατρό, είτε να παίζουν κορώνα γράμματα την υγεία τους. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις όχι μόνο λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών όπως πχ. συμβαίνει στο Κέντρο Υγείας της Πάρου όπου στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει ούτε παιδίατρος, ούτε ορθοπεδικός. Και επιπλέον δεν υπάρχει ούτε καν συμβεβλημένος παιδίατρος με τον ΕΟΠΥΥ.

Μιλώντας στο Healthview ο νέος διοικητής της 2ης ΥΠΕ κος Αθανάσιος Παπαρούπας δήλωσε ότι από τέλη Ιουνίου έχει γίνει η προκήρυξη όλων των θέσεων που πρέπει να πληρωθούν στα Κέντρα Υγείας των νησιών. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου αδυνατεί να κάνει αυτές τις θέσεις δελεαστικές για τους νέους γιατρούς με αποτέλεσμα αυτές να παραμένουν κενές. Το πρόβλημα του παιδιάτρου στην Πάρο παραμένει άλυτο εδώ και τρία χρόνια ενώ όσον αφορά τον ορθοπεδικό την προηγούμενη φορά που προκηρύχθηκε η θέση, ο ορθοπεδικός «έδωσε το παρών» για να εξαφανισθεί λίγες μέρες αργότερα, ο δε παιδίατρος δεν έκανε ποτέ τη εμφάνιση του στο νησί. Όπως αναφέρει στο Healthview ο κος Παπαρούπας, γίνεται προσπάθεια και σε συνεργασία με τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ κο Κοντό ώστενα δοθούν κίνητρα και σε συμβεβλημένους γιατρούς προκειμένου να πάνε στα νησιά μας αλλά και σε συνεργασία με τους δήμους να παραχωρηθούν καταλύματα στους γιατρούς προκειμένου να έχουν λιγότερα έξοδα διαβίωσης στα νησιά που θα κληθούν να υπηρετήσουν, κάτι που έχει επιτευχθεί στην περίπτωση της Πάτμου χωρίς όμως ακόμη τουλάχιστον να έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

«Κάνουμε το σταυρό μας», είπε εργαζόμενος του Κέντρου Υγείας της Πάρου στο Healthview, «που μέχρι στιγμής φέτος δεν έχει έλθει πολύ σοβαρό περιστατικό.»

Εκτός όμως από την Πάρο που - παρά το ότι αυτή τη στιγμή βουλιάζει από τους χιλιάδες επισκέπτες - δεν έχει ούτε ορθοπεδικό, ούτε παιδίατρο, ενώ υπηρετούν δύο οδοντίατροι (!) η «λίστα της ντροπής» συνεχίζεται. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» και στη Σύρο …περιμένουν ακόμη τον παιδίατρο, παρά το ότι η θέση έχει προκηρυχτεί δύο φορές. Στη Μύκονο το κοσμοπολίτικό νησί που ήρθε αυτή τη φορά στο προσκήνιο με το τραγικό περιστατικό με το άτυχο αγοράκι, επίσης δεν υπάρχει ορθοπεδικός. Στη νοσηλευτικό ίδρυμα της Ρόδου υπηρετούν μόνο ένας ψυχίατρος και ένας νευρολόγος, ενώ το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, αφού η δεξαμενή των ειδικευόμενων γιατρών στη χώρα μας διαρκώς συρρικνώνεται.

Στην Αμοργό σε κατάσταση μόνιμης αϋπνίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, βρίσκεται ο μοναδικός ειδικευμένος γιατρός και διευθυντής του Κέντρου Υγείας ενώ οι δύο ακόμη αγροτικοί γιατροί τρέχουν και δε φθάνουν 5.000 επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Την έλλειψη δε οδηγού ασθενοφόρου έρχεται να καλύψει ο αντιδήμαρχος ή, ο ταχυδρόμος!

Το θέμα είναι ότι πολλές φορές είτε το ίδιο το κράτος είτε οι κάτοικοι από τη τσέπη τους πληρώνουν αδρά για τη διακομιδή περιστατικών αφού δεν υπάρχει γιατρός να αναλάβει την ευθύνη και έρχονται στην Αθήνα με ελικόπτερο, είτε με ειδικό πλωτό μέσο.

Πίσω από τις κενές θέσεις ενίοτε κρύβεται και ο ανταγωνισμός των γιατρών σημειώνει στο Healthview o διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας κάνοντας λόγο για τοπικούς παράγοντες και επιμέρους συμφέροντα που δε θέλουν να επιλυθούν τα προβλήματα. «Η υγεία είναι μία και παρά το ότι το δικό μας χρέος είναι να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία όποιος τείνει χείρα βοηθείας εμείς θα ανταποκριθούμε» τόνισε ο κος Παπαρούπας.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι παίρνουν αποφάσεις, είναι ότι οι ελλείψεις των Κέντρων Υγείας, συνιστούν αδυναμία της πολιτείας και αναδεικνύουν έλλειμμα πολιτισμού.

Παράπονα Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου