Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

13 Αυγούστου Δέκα χρόνια από τη μεγάλη γιορτή του «Αθήνα 2004»

 
Στις 13 Αυγούστου του 2004 η μαγευτική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων κατέστησε την Αθήνα πρωτεύουσα του κόσμου13 Αυγούστου 2004. Δέκα χρόνια πριν,
τέτοια ημέρα, η Αθήνα έβαλε «τα καλά της» και υποδέχτηκε για δεύτερη φορά στη σύγχρονη ιστορία της την επιστροφή του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος παγκοσμίως, των Ολυμπιακών Αγώνων, στην πατρίδα τους. Η ελληνική πρωτεύουσα «πλημμύρισε» από αθλητές και αθλήτριες, δημοσιογράφους, εθελοντές και επισκέπτες από όλο τον πλανήτη για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού.
Το Ολυμπιακό Στάδιο γέμισε με 70.000 θεατές, ενώ δισεκατομμύρια τηλεθεατές έστρεψαν τα βλέμματά τους στη μικρότερη χώρα που διοργάνωσε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα ήταν το κέντρο του κόσμου. Μια Ελλάδα αστραφτερή, κοσμοπολίτικη, αισιόδοξη. Η λαμπερή και μεγαλοπρεπής τελετή έναρξης με τα αμέτρητα πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό της Αθήνας, ήταν η αρχή της διοργάνωσης. To θέαμα εντυπωσιακό, μεγαλειώδες και συγκινητικό. Ένας κομήτης άναψε τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους στο κέντρο του Σταδίου και το μήνυμα της άμιλλας, της ειρήνης, της ελευθερίας και της ανακωχής εστάλη σε όλη τη Γη. Η ελληνική ιστορία παρουσιάστηκε λες και ήταν ταινία. Από τον μινωικό πολιτισμό στο Χρυσό Αιώνα, από την ελληνιστική εποχή στο μεσαιωνικό Ελληνισμό και από τον αγώνα για την Ελευθερία στους νεώτερους ελληνικούς χρόνους.



Ακολούθησαν 17 ημέρες γεμάτες αξέχαστες στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη και οι οποίες μας άφησαν μια πραγματική «κληρονομιά».Δέκα χρόνια μετά όμως και εν μέσω μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δίχως προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας, τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις «πολύχρωμες» ημέρες του Αυγούστου. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο τις 202 αποστολές, έχουν πια ερημώσει. Τα περισσότερα από τα κτίρια που φιλοξένησαν τότε «βαριά» ονόματα του αθλητισμού παραμένουν αναξιοποίητα όλη αυτή τη δεκαετία και η σημερινή εικόνα τους μόνο θλίψη δημιουργεί. Η κατάντια τους έχει μάλιστα αποτυπωθεί και στον φωτογραφικό φακό των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων, που έχουν φιλοξενήσει εκτενή -αρνητικά- ρεπορτάζ για τα ελληνικά ολυμπιακά έργα. «Εδώ καταρρέει η ολυμπιακή ιστορία» έγραψε χαρακτηριστικά η γερμανική Bild.
Σημαντική παρακαταθήκη, ωστόσο, είναι το μετρό, το τραμ, ο προαστιακός και το αεροδρόμιο, έργα τα οποία δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν για χάρη των Αγώνων, αλλά συνέβαλαν καταλυτικά στην καλύτερη λειτουργία της πόλης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων.



Μεγα θέμα έχει δημιουργηθεί και για το πόσο κόστισαν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Reuters, το κόστος τους αγγίζει τα 8,22 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.Δέκα χρόνια μετά η χώρα μας «πάλλεται» μεταξύ μνημονίου και αντιμνημονίου και τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις λαμπρές αυγουστιάτικες ημέρες.









.

11 σχόλια:

  1. Εργολάβος.Δέκα χρονια απ την μεγάλη μάσα...Αχ,τι ωραίες στιγμές μου θυμισατε βρε παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολυμπιακοί Aγώνες...Mια Πονεμένη Ιστορία Η οργανωτική επιτροπή «Αθήνα 2004» χρυσοπλήρωνε τα στελέχη της που, σημειωτέον, τα προσελάμβανε απευθείας, χωρίς προκήρυξη. Στελέχη με μισθούς από 31.000 ευρώ έως και 117.388 ευρώ έπαιρναν επιπλέον χρήματα για διαμονή, διατροφή κινητά τηλεφωνά και μετακίνηση. Τα έξοδα μετακίνησης των εταιρικών αυτοκινήτων στη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων έφτασαν τα 4.668.292 ευρώ. 7)Δικηγόρος πήρε 132.000 ευρώ για να δίνει συμβουλές για ενάμιση χρόνο, ενώ δικηγορικό γραφείο πήρε συνολικά 843.000 ευρώ για τη νομική υποστήριξη της διεύθυνσης τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, συν 180 ευρώ για την κάθε ώρα υπερωρίας. 8)Ελληνίδα ήρθε από το εξωτερικό που έμενε μόνιμα για να συντονίζει τους λαμπαδηδρόμους με μισθό το μήνα 4.200 ευρώ, αεροπορικά εισιτήρια για τη χώρα που κατοικούσε πριν προσληφθεί και άλλες 4.000 ευρώ για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης στη χώρα μας. Η έρευνα της επιτροπής έδειξε ότι ήταν μόνιμος κάτοικος Καλλιθέας… 9) Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή τον Ιούνιο του 2011: Ο κάθε Αυστραλός έδωσε για τους αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 το ποσό των 75 ευρώ.Ο κάθε Έλληνας έδωσε τουλάχιστον 844 (!) ευρώ, λόγω «εξωπραγματικών υπερκοστολογήσεων έργων το 2004».Στην Ατλάντα το 1996, που έγινε και βομβιστικό χτύπημα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η ασφάλεια για κάθε αθλητή κόστισε 9,7 ευρώ και για κάθε θεατή 7,8 ευρώ. Το κόστος αυτό εκτινάχθηκε στην Αθήνα, εν μέρει λόγω των Δίδυμων Πύργων και της Μαδρίτης, σε 107,5 ευρώ για την ασφάλεια κάθε θεατή και 213 ευρώ για κάθε αθλητή! Στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 δαπανήθηκαν 11,5 δισ. ευρώ για στάδια και εγκαταστάσεις που θα κοσμούν το «Νησί» τις επόμενες δεκαετίες ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΑΓΑΝΕ ΤΟ ΚΑΤΑΠΕΤΑΣΜΑ ΛΟΦΩ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ-ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ-"ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ" ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΛΑΜΟΓΙΑ. ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΣΟΒΑΡΗ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΕΧΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΗΔΗ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΠΕΡΝΟΥΝ "ΖΩΗ & ΚΟΤΑ" ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΙΤ ΟΡΘΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολυμπιακοί Αγώνες...Μια Πονεμένη Ιστορία Σπατάλες: Α) Το 1999 το κόστος για το ΟΑΚΑ ήταν 3,9 εκατ. ευρώ και έφτασε στα 398,9 εκατ. ευρώ το 2004- Αντιστοίχως, το Καυτανζόγλειο από 1,1 εκατ. ευρώ το 1999, χρειάστηκε τελικά 66,8 εκατ. ευρώ, το Στάδιο της Πάτρας από 1,1 εκατ. ευρώ κόστισε 44,1 εκατ. ευρώ, το Παναθηναικό στάδιο από 300.000€ πήγε 11,5 εκατ. ευρώ & για τις εγκαταστάσεις του Μοντέρνου Πένταθλου (Γουδή), από 3,6 εκατ. ευρώ, πλήρωσε 39,5 εκατ. ευρώ. Β )Οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κόστισαν 63.860.747,29 ευρώ Γ) πιστωτικές κάρτες σε γενικούς διευθυντές, διευθυντές και μέλη του Δ.Σ. με σκοπό την αντιμετώπιση των επαγγελματικών εξόδων αξίας 513.326 ευρώ 1) υπήρξε άτομο το οποίο πληρωνόταν 31.000 ευρώ μαζί με έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής. 2) Αυξήσεις μισθών σε συγκεκριμένους υπαλλήλους έως και 465% 3) η αμοιβή του δικηγορικού γραφείου με το οποίο συνεργάστηκε η εταιρεία, αφού έγινε συμφωνία για 180 ευρώ ανά ώρα απασχόλησης, με ανώτατο όριο τις 2.300 ώρες. Με την επέκταση μάλιστα της σύμβασης, το δικηγορικό γραφείο έλαβε συνολικά 843.000 ευρώ 4) Ο έλεγχος που έγινε στις πιστωτικές κάρτες που χορηγούνταν σε γενικούς διευθυντές, μέλη Διοικητικού Συμβουλίου και… παρατρεχάμενους ήταν αποκαλυπτικός. Ο καθένας από αυτούς είχε δικαίωμα να χρεώσει την πιστωτική του κάρτα με ποσό από 8.211 ευρώ έως και 24.994 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με τη θέση του. Ολοι σχεδόν είχαν ξεπεράσει το όριο, φτάνοντας συνολικά τις 51.3326 ευρώ, αγοράζοντας για τον εαυτό τους ή για αιθέριες υπάρξεις πανάκριβα δώρα. 5) Η «Αθήνα 2004» κάλυπτε και μέρος του μισθώματος των σπιτιών που έμεναν τα στελέχη. Ετσι, πλήρωνε νοίκι για μονοκατοικία στη Φιλόθεη που έμενε υψηλόβαθμο στέλεχος το ποσό των 2.935 ευρώ τον μήνα περά από την αμοιβή του. Επίσης για νοίκι κατοικίας στο Καστρί συμβούλου σε θέματα σχεδίασης και εφαρμογής του προγράμματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων το ποσό των 4.000 τον μήνα για τον πρώτο χρόνο, δίνοντας άλλα 400 ευρώ για την ανανέωση του ενοικίου. Το σκανδαλώδες είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος πήρε για τις συμβουλές του 1.300.000 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν εξαιρέσουμε τα δώρα στις τράπεζες για την "κεφαλαιοποίηση της αγοράς" (μη σέσω), ο κυριότερος λόγος εκτόξευσης του χρέους ήταν η Ολυμπιάδα... Έργα με τη διαδικασία εθνικού κατεπείγοντος κόστισαν το 10πλάσιο από ότι θα έπρεπε... Ας μην ξεχνάμε και το στέγαστρο Καλατράβα, όπως όλα τα έργα Καλατράβα... Αν τα έργα Καλατράβα είχαν γίνει με διαφανείς μειοδωτικούς, το σύνολο του κόστους τους θα ήταν περί του 5% του πραγματοποιηθέντος. Ομοίως και πολλά άλλα... Ξεχνώντας όμως όλα αυτά (όπου υπάρχει μάσα, υπάρχουν και μασέλες), χάθηκε μια ευκαιρία τεράστια για τη χώρα να αξιοποιήσει το κεφάλαιο που κληροδώτησαν οι αγώνες... έστω και ξεπούλημα να είχαν κάνει σε τιμή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ, κάτι θα είχε μπει στον κορβανά και τα γήπεδα θα υπήρχαν ακόμα... Όχι τώρα να χαρίζουμε το Ελληνικό στη λάμδα και να λέμε ότι "κάνουμε ανάπτυξη"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα τα πληρώνουμε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ολυμπιακοί αγώνες...μια πονεμένη ιστορία Εκείνο το καλοκαίρι ήταν μαγικό. Είχε προηθηθεί το Εuro στην Πορτογαλία & έπειτα οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κανείς δεν θα ξεχάσει τι γινόταν πρίν-όταν ταξίδευε η φλόγα-, στη διάρκεια των αγώνων & λιγό καιρό μετά, σε όλη τη χώρα. Δεν θα ξαναζήσουμε τέτοιες μαγικές στιγμές. Όπως έλεγε & ο Βερνίκος στον τελικό του Euro "....ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.....". Σημάδεψε όλον τον ελληνικό πληθυσμό είτε ήταν 13, είτε 73. Στο δια ταύτα: Είναι από τις λίγες φορές που χρειάζεται το διεθνές "ξεφτιλίκι". Αντί να δωθούν τα γήπεδα στους Δήμους & στο κοινό για να αθλείται ο κόσμος με ένα συμβολικό αντίτιμο ή να μετατραπόυν σε "μουσεία" οι σωτήρες-εθνοπατέρες τα άφησαν να ρημάζουν, όπως και με τους εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους, κάτι που δεν συνέβη σε καμία χώρα. Μόνο το Καραισκάκη λόγω ΟΣΦΠ "γλίτωσε". Εγκαταλελειμμένα, ασυντήρητα & λεηλατημένα από αθίγγανους & άλλους "καλοθελητές". Δεν πειράζει να ξεφτιλιστεί για ακόμη μια φόρα η ελληνική πολιτεία, να δουν οι ξένοι την ανεπάρκεια & τη "γύμνια" τους, αφού νοιάζονται μόνο το πως θα "φάνε" & αν θα αγοράσουν κουρτίνες, γραβάτες και λοιπά είδη προικός. Το υπουργείο Πολιτισμού τί κάνει; Το υπουργείο Τουρισμού; Που θεωρεί κατόρθωμα να φέρνει τουρίστες να τρώνε μια χωριάτικη με ψωμί & νερό και λογαριασμό...6,5€!! Κτίρια-εγκαταστάσεις φαντάσματα να θυμίζουν μια εποχή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπου ΟΛΟΙ οι Έλληνες ήταν αγκαλιασμένοι & ενωμένοι ζώντας τις στιγμές...... Υ.Γ: Το κόστος ανήλθε κόντα στα 30 δις ευρώ. Η άποψη αυτή προέρχεται τόσο από Ελλάδα όσο και εξωτερικό. Κόντα στα 30 δις ευρώ υπολογίζει το κόστος και ο οίκος Standard and Poors. Αν είναι αλήθεία ή όχι: α) 12-2003-Βενιζέλος: κόστος 4,5 δισ. ευρώ β) 08-2004-Πέτρος Δούκας: 7 δισ. ευρώ, 11-2004: 8,9 δισ. ευρώ & 12- 2005 η Πετραλιά:13 δισ. Άρα τι κανει "νίαου-νίαου" στα κεραμίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. περασμενα μεγαλεια, δανεικων, καλοφαγωτων και αγυριστων λαμογιων ΠΑΣΟΚΩΝ και ΝεοΔημοκρατων..., διηγωντας τα να κλαις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς και μετά πέθαινε κόσμος από τις ξυλόσομπες που δεν είχε να πληρώσει το πετρέλαιο ! Όλο επίδειξη η ψωροκώσταινα !!!

      Διαγραφή
  8. ΑΡΑΧΤΟΣ..Σαν σημερα πριν 10 χρονια υπογραφαμε και επισημα την καταδικη της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κονομησε και η κουτση Μαρια...Δέκα χρόνια από τη ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣΑ του «Αθήνα 2004»..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου