Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Η χώρα με πληθυσμό λιγότερο των 300.000 κατοίκων που είναι ο καλύτερος πελάτης αγοράς όπλων των ΗΠΑ

Το Κατάρ αγοράζει συστοιχίες πυραύλων Patriot και επιθετικά ελικόπτερα Apache από τους Αμερικανούς, ύψους 11 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μεμονωμένη πώληση
όπλων για τις ΗΠΑ το 2014 και αφορά σε μία χώρα που έχει 278.000 κατοίκους και περί το 1,5 εκατ. ομογενείς. Με την συγκεκριμένη αγορά, αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή με το Κατάρ να αναβαθμίζεται από μία ήπια στρατιωτική δύναμη, σε μία στρατιωτική δύναμη. Το πλούσιο σε φυσικό αέριο εμιράτο στοιχημάτισε στα χρόνια που ακολούθησαν από την Αραβική Άνοιξη, στην επιτυχία του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, όμως τα στρατηγικά του σχέδια έλαβαν τέλος όταν ανετράπη ο Mohammed Morsi στην Αίγυπτο. Οι γείτονες του Κατάρ μετά την υποστήριξή του στους αδελφούς Μουσουλμάνους βλέπουν με υποψήφια το Εμιράτο, οδηγώντας την περιοχή στην ισχυρότερη διπλωματική κρίση στις σχέσεις των μοναρχιών της περιοχής.

Το Κατάρ είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ, αφού στην επικράτειά του βρίσκεται η αεροπορική βάση Al Udeid μία από τις σημαντικότερες βάσεις των Αμερικανών στην περιοχή. Αυτή η αγορά είναι ένα σημάδι ότι οι φιλοδοξίες του Κατάρ για την θέση του στην περιοχή δεν έχουν ξεθωριάσει ενώ λέγεται πως το εμιράτο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμεσολάβηση της ανταλλαγής του αιχμαλώτου Bowe Bergdahl τον Ιούνιο.
Το Κατάρ υποστηρίζει την Χαμάς αλλά και εξτρεμιστικές ομάδες στην Συρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου