Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Δωρεάν μαθήματα μέσω διαδικτύου από βρετανικά πανεπιστήμια

Δεκαοκτώ κορυφαία ιδρύματα δραστηριοποιούνται στο FutureLearn
Μερικά από τα πιο αξιόλογα πανεπιστήμια της Βρετανίας έχουν συμπράξει με το ανοιχτό πανεπιστήμιο της χώρας, μέσω της FutureLearn, μιας καινούργιας εταιρείας που
ανταγωνίζεται τα αμερικανικά προγράμματα Coursera και edX, προσφέροντας δωρεάν μαθήματα σε χρήστες του ίντερνετ σε όλο τον κόσμο.

Δεκαοκτώ κορυφαία πανεπιστήμια στην Αγγλία είναι αυτή τη στιγμή ενεργά στη FutureLearn προσφέροντας δωρεάν διαδικτυακά προγράμματα σπουδών, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν την αντίστοιχη κίνηση πολλών αμερικανικών πανεπιστημίων.

Μερικές από τις ανώτατες σχολές που είπαν το «ναι» σε αυτή τη δραστηριότητα ήταν το King's College στο Λονδίνο αλλά και τα πανεπιστήμια του Birmingham, Bristol, Cardiff, East Anglia, Exeter, Lancaster, Leeds, Southampton, St Andrews και Warwick, καθώς και τα πανεπιστήμια του Bath, Leicester, Nottingham, Queen’s Belfast και Reading.

Τα μαθήματα ακολουθούν το πρότυπο που χάραξαν τα αμερικανικά πανεπιστήμια, το λεγόμενο Moocs (Massive Open Online Courses - Μαζικά ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα), ένα πρόγραμμα που έχει προσελκύσει χιλιάδες χρήστες από όλο τον πλανήτη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η FutureLearn προωθεί τα βρετανικά πανεπιστήμια σε διεθνείς σπουδαστές, αναφέρει ο καθηγητής Martin Bean, αντισύμβουλος του ανοιχτού πανεπιστημίου. «Αυτή τη στιγμή, η αντίληψη των ξένων σπουδαστών για τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι ότι έχουν υπέροχη ιστορία, σπουδαία παράδοση, προσφέρουν πολύ καλή διδασκαλία, αλλά λίγο βαρετή. Δεν είναι επιτρεπτό να υπάρχει αυτή η στάση για τα πανεπιστήμια της Βρετανίας, θα πρέπει να προωθήσουμε μια προχωρημένη, σύγχρονη και πρωτοποριακή ματιά, αν θέλουμε να συναγωνιστούμε την Αμερική».

Ο David Willetts, υπεύθυνος για τα πανεπιστήμια θεωρεί ότι αυτή η συνεργασία, που έχει υποστηριχθεί και από σχολές στη Σκωτία και την Ουαλία, θα βάλει τη Βρετανία στην καρδιά της διαδικτυακής εκπαίδευσης. «Τα μαζικά ανοικτά διαδικτυακά προγράμματα είναι μια ευκαιρία για μας να διευρύνουμε την πρόσβασή μας και να ικανοποιήσουμε την παγκόσμια ανάγκη για ανώτατη εκπαίδευση σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Το πρόγραμμα Moocs έχει αναπτυχθεί δραστικά στην Αμερική τα τελευταία χρόνια έχοντας δυο θεσμούς που κυριαρχούν. Η Coursera, που προσφέρει μαθήματα από 33 πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένων των Princeton, Brown, Columbia και Duke και έχει φτάσει να έχει 1,7 εκατομμύρια χρήστες και η EdX, που ξεκίνησε από το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ ως μη κερδοσκοπική κι έχει πάνω από 370.000 σπουδαστές εγγεγραμμένους στα προγράμματά της.

Ο Simon Nelson είναι ο διευθύνων σύμβουλος της FutureLearn και αναφέρει ότι αυτή η εταιρία δίνει έμφαση στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και δεν στοχεύει στο κέρδος. «Είναι πραγματικά σπουδαία κίνηση εκ μέρους τόσο μεγάλων πανεπιστημίων να συνεργαστούν, μιας και ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα και καλύτερα πράγματα από ό,τι ο καθένας μόνος του».

Το κάθε πανεπιστήμιο που συμπράττει είναι υπεύθυνο για το περιεχόμενο των σπουδών που παρέχει, ωστόσο το ανοιχτό πανεπιστήμια, που παρέχει προγράμματα εξ αποστάσεως από το 1971, βοηθάει στην παράδοση των μαθημάτων και στην υποδομή.

Η κίνηση αυτή που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό είναι μια προσπάθεια της Βρετανίας να αλλάξει τη φιλοσοφία που υπάρχει για τα πανεπιστήμια και την ανώτατη εκπαίδευση όχι μόνο στους κατοίκους της αλλά και στους ξένους σπουδαστές. Τα προγράμματα αυτά αποδεικνύονται δημοφιλή και χρήσιμα σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καθώς πάρα πολλοί τα χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν τη θέση τους στο εργασιακό τους περιβάλλον, αλλά και για την προσωπική τους καλλιέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου