Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Tι κινητήρα έχει η Mercedes E-Class στην Τουρκία

Δεν θα πιστεύετε τι κινητήρα έχει η Mercedes E-Class στην Τουρκία 
Το… downsizing για τη λιμουζίνα της Mercedes ναι μεν εφαρμόζεται στην Τουρκία στην κυριολεξία, αλλά η τελική τιμή παραμένει στα ύψη. Η αγορά αυτοκινήτου σε ορισμένες χώρες, δεν αποτελεί απλώς πρόκληση, αλλά είναι σχεδόν αδύνατη λόγω των εξωφρενικών φόρων!
Η Τουρκία είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα επιβολής παράλογων και παράτυπων φόρων, αναγκάζοντας ορισμένες μάρκες να βάζουν μικρούς κινητήρες στα μεγαλύτερα μοντέλα τους, για να ενταχθούν σε χαμηλότερα φορολογικά κλιμάκια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Mercedes-Benz πουλά την τελευταία E-Class στην Τουρκία με κινητήρα 1.496 κυβικών και βέβαια έχει τους λόγους της!
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ÖTV) στην Τουρκία λοιπόν για καινούργια αυτοκίνητα με κινητήρα μικρότερο των 1.600 κυβικών, ξεκινά από το 45% της αξίας του αυτοκινήτου, εφόσον η τιμή δεν υπερβαίνει τις 5.230 ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τη βασική τιμή του αυτοκινήτου, φτάνοντας το 80% για οχήματα που κοστίζουν περισσότερα από 7.930 ευρώ. Δηλαδή, σχεδόν για όλα, κάτι που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών πρέπει να καταβάλουν ένα επιπλέον 80% της τιμής που ζητά ο κατασκευαστής.

Κατά συνέπεια, μια E-Class με τον αδύναμο κινητήρα των 1,5 λίτρων και το ÖTV που περιλαμβάνεται κοστίζει περίπου 106.410 ευρώ. Στη συνέχεια, προσθέτετε τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 20% και τα μαθηματικά βγαίνουν λίγο πάνω από τις 126.950 ευρώ. Με τους φόρους ταξινόμησης περιλαμβάνονται, η Mercedes E180 καταλήγει να κοστίζει περίπου 127.880 ευρώ!

Παρόμοια τακτική ακολουθούν κι άλλοι premium κατασκευαστές, όπως η BMW, η οποία -ειδικά για την τουρκική αγορά- λανσάρει τη Σειρά 5 με κινητήρα 1,6 λίτρων, αλλά το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αν δεν είσαι κρατικός αξιωματούχος, διάσημος τραγουδιστής, ηθοποιός ή αθλητής, δεν αγοράζεις αυτοκίνητο στην Τουρκία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου