Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Φίδι που το θεωρούσαν αρσενικό έφερε στον κόσμο φιδάκια με παρθενογένεση

  Στο Portsmouth της Αγγλίας, ένα φίδι που θεωρούνταν αρσενικό γέννησε 14 φιδάκια, παρά το γεγονός ότι δεν είχε συνευρεθεί με σύντροφο. Ο/η Ronaldo είναι ένας 13-χρονος βόας σφιγκτήρας, ο οποίος γέννησε τα μικροσκοπικά φιδάκια στο Κολέγιο της Πόλης του Portsmouth. O Pete Quinlan, τεχνικός φροντίδας ζώων στο κολέγιο, θεωρούσε ότι ο Ronaldo ήταν αρσενικός μέχρι που γέννησε. Δήλωσε, ακόμα, ότι το φίδι “δεν είχε επαφή με αρσενικό” για τα εννιά χρόνια που την είχε.


Η διαδικασία της παρθενογένεσης έχει καταγραφεί μόνο τρεις φορές σε Βραζιλιάνικο βόα σφιγκτήρα του Ουράνιου Τόξου, όπως λέγεται το συγκεκριμένο είδος.

Όπως είπε ο Quinlan: “Έσωσα τον Ronaldo περίπου εννιά χρόνια πριν από τη φιλοζωική οργάνωση RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals)”. Προσέθεσε ότι ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα της φροντίδας των ζώων του κολεγίου πριν δύο χρόνια, και έφερε μαζί του τη συλλογή με τα φίδια του.

Ο Quinlan εξήγησε ότι τη μέρα της γέννας, εκείνος έλειπε: “Ένας από τους μαθητές ειδοποίησε ένα από τα μέλη του προσωπικού ότι μωρά φιδάκια κινούνταν μέσα σε μία από τις δεξαμενές. “Έτρεξα εδώ για να δω τι συμβαίνει και με έκπληξη συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν μωρά φιδάκια παντού”.

Πολλά ασπόνδυλα, όπως κάποια έντομα, μπορούν να αναπαραχθούν ασεξουαλικά, χωρίς να έχουν επαφή με άλλο άτομο. Αυτό το πετυχαίνουν, συνήθως, κλωνοποιώντας τον εαυτό τους, παράγοντας δηλάδη γενετικά πανομοιότυπα παιδιά.

Τον Φεβρουάριο, ένα σαλάχι στις ΗΠΑ έμεινε έγκυος χωρίς να έχει σύντροφο. Μεταξύ των σπονδυλωτών, όμως, όπως είναι τα φίδια, το γεγονός αυτό παραμένει εξαιρετικά σπάνιο.


Πώς λειτουργεί η παρθενογένεση

Η σεξουαλική αναπαραγωγή βασίζεται στη “συνάντηση” δύο κυττάρων: ενός ωαρίου κι ενός σπερματοζωαρίου. Το καθένα παρέχει τη γενετική πληροφορία που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός ζωντανού οργανισμού. Στην παρθενογένεση, όμως, το σώμα βρίσκει έναν ιδιαίτερο τρόπο να “συμπληρώσει” τα γονίδια που συνήθως παρέχονται από το σπέρμα. Οι ωοθήκες παράγουν ωάρια μέσω της σύνθετης διαδικασίας της μείωσης, κατά την οποία τα κύτταρα αντιγράφονται, αναδιοργανώνονται, και χωρίζονται. Τα ωάρια αυτά περιέχουν μόνο τα μισά χρωμοσώματα της μητέρας, με ένα αντίγραφο κάθε χρωμοσώματος. Αυτά τα κύτταρα καλούνται απλοειδή, ενώ εκείνα που περιέχουν από δύο αντίγραφα κάθε χρωμοσώματος καλούνται διπλοειδή).






Η διαδικασία της μείωσης παράγει, επίσης, ένα παραπροϊόν: μικρότερα κύτταρα που ονομάζονται πολικά σώματα και είναι διαφορετικά από ένα γόνιμο ωάριο. Σε μια εκδοχή της παρθενογένεσης, η οποία αφορά και τα φίδια, ένα ζώο μπορεί να συγχωνεύσει ένα πολικό σώμα με ένα ωάριο για να παράξει απογόνους. Κατά τη διαδικασία αυτή που έχει παρατηρηθεί στους καρχαρίες, τα γονίδια της μητέρας παραλλάσσονται ελαφρώς και οδηγούν στη δημιουργία απογόνων που μοιάζουν με τη μητέρα αλλά δεν θεωρούνται απόλυτοι κλώνοι της.

Σε μια άλλη μορφή της παρθενογένεσης, τα αναπαραγωγικά κύτταρα αντιγράφονται μέσω της διαδικασίας της μίτωσης, κατά την οποία το κύτταρο διπλασιάζεται και δημιουργεί δύο διπλοειδή κύτταρα. Οι απόγονοι που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο είναι κλώνοι των γονέων τους, διαθέτουν, δηλαδή, πανομοιότυπο γενετικό υλικό με αυτούς. Αυτή η μορφή παρθενογένεσης εμφανίζεται πιο συχνά στα φυτά. https://www.topetmou.gr/wp-content/uploads/2024/06/Snapinsta.app_video_An9F2AovQtpQNYbFQ7Q4PkumI23oLFcOCMV2vMahc9PnBu1Xz4LkrTGI_7zyp3LFlmdegC1gXIrAjvkTWNrifRrp.mp4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου