Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Εμφάνισε τριχοφυΐα στο εσωτερικό του λαιμού του – Τι το προκάλεσε

Με μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή πλήρωσε το αρειμάνιο κάπνισμα ένας 52χρονος σήμερα άνδρας από την Αυστρία, η περίπτωση του οποίου δημοσιεύεται στο American Journal of Case Reports. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, ο άνδρας εμφάνισε ενδοτραχειακή τριχοφυΐα –φύτρωσαν τρίχες εσωτερικά στον λαιμό του (τράχηλος)- κατάσταση που θα τον οδηγούσε στο νοσοκομείο μία φορά τουλάχιστον τον χρόνο επί 14 συναπτά έτη, καθώς η τριχοφυΐα επέστρεφε.

Ο ασθενής, καπνιστής ενός πακέτου την ημέρα για 30 χρόνια, επισκέφθηκε πρώτη φορά τους γιατρούς το 2007 με συμπτώματα που περιλάμβαναν βραχνάδα, δυσκολία στην αναπνοή και χρόνιο βήχα. Στο ιστορικό του ανέφερε έναρξη καπνίσματος το 1990, σε ηλικία 20 ετών, καθώς και ένα περιστατικό κατά το οποίο έβγαλε βήχοντας από το στόμα του μια τρίχα. Η οριστική λύση επήλθε μόνο όταν ο ασθενής διέκοψε το κάπνισμα και η ιατρική ομάδα καυτηρίασε τα τριχωτά κύτταρα της περιοχής.

Τρίχες μήκους 5 εκατοστών

Το 2007, οι ιατροί που τον ανέλαβαν εντόπισαν, πέραν της τριχοφυΐας, σημεία φλεγμονής και σχηματισμό σκληρύνσεων (κρούστες) στον τράχηλο. Η αφαίρεση των τριχών συνοδεύθηκε από χορήγηση αντιβιοτικών, καθώς οι τρίχες ήταν καλυμμένες με βακτήρια. Παρά τις συνεχείς υποτροπές, οι γιατροί προχωρούσαν στον καυτηριασμό (διαθερμοπηξία) των τριχωτών κυττάρων, καθώς προαπαιτούνταν ο άνδρας να διακόψει το κάπνισμα, όπως και έκανε το 2020.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, στην τελευταία επίσκεψη του ασθενούς εντοπίστηκαν έξι έως εννέα τρίχες 5 εκατοστών στο λαιμό, με ορισμένες να έχουν καταφέρει να περάσουν μέσα από τις φωνητικές του χορδές και να φτάσουν μέχρι το στόμα.

Η επανεμφάνιση των τριχών σταμάτησε τελικά αφού οι γιατροί πραγματοποίησαν ενδοσκοπική πήξη πλάσματος αργού -την καύση της ρίζας από την οποία αναπτύσσονται οι τρίχες- όταν ο ασθενής ήταν 49 ετών. Δύο χρόνια μετά τον καυτηριασμό με argon plasma coagulation -καυτηριασμός με χρήση του ευγενούς αερίου Αργό- χρειάστηκε να αφαιρεθούν ξανά δύο τρίχες από το λαιμό και να γίνει άλλη μια διαθερμοπηξία. Έκτοτε, η τριχοφυΐα δεν έχει επιστρέψει.



Photo: MailOnline

Υπαίτια η φλεγμονή

Οι γιατροί έκαναν ενδοσκόπηση και ανακάλυψαν αρκετές τρίχες που φύτρωναν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του λαιμού του, στο σημείο όπου του είχε γίνει τραχειοστομία σε ηλικία 10 ετών, για να σωθεί από παρολίγον πνιγμό. Ειδικότερα, η τριχοφυΐα εμφανίστηκε στο σημείο που τοποθετήθηκε το δερματικό μόσχευμα από τον χόνδρο του αφτιού του για καλυφθεί η ουλή.

Οι συγγραφείς της δημοσίευσης ανέφεραν πως πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή, με ελάχιστες μόνο περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί στην ιατρική βιβλιογραφία. Τα αίτια είναι ασαφή και οι συγγραφείς της δημοσίευσης δήλωσαν ότι πρόκειται για τη δεύτερη μόλις περίπτωση αυτού του είδους, υποστηρίζοντας εντούτοις πως, εν προκειμένω, ένοχος ήταν το κάπνισμα.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον ιστό του τραχήλου, που μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει τη μετατροπή των βλαστικών κυττάρων σε κύτταρα σχηματισμού τριχοθυλακίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου