Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Range Rover Sport: Royal Sportiness


Πολλά SUV μπορούν να προσφέρουν μια απολαυστική εμπειρία πολυτέλειας, κάποια είναι ικανά να ενθουσιάσουν με το οδηγικό ταμπεραμέντο και λίγα είναι προικισμένα με εκτός δρόμου ικανότητες που εκπλήσσουν. Το νέο Range Rover Sport φτιάχτηκε για να συνδυάζει τα πάντα σε ιδανικές αναλογίες. Τα βλέμματα επιδοκιμασίας και σεβασμού που εισπράττεις στον δρόμο επιβεβαιώνουν πως η Range Rover έχει χειριστεί άρτια τη σχεδιαστική εξέλιξη της φόρμας με την οποία έχει ταυτιστεί στο μυαλό όλων το Range Rover Sport. Στο πνεύμα της διαρκούς σχεδιαστικής εξέλιξης, η σιλουέτα του έχει αποκτήσει ακόμα περισσότερη φινέτσα και εκλεπτυσμένη όψη.

Όσοι απολαμβάνουν εκ των έσω την τρίτη γενιά του βρετανικού SUV εισπράττουν ξεκάθαρα την ανεπιτήδευτη πολυτέλεια με την οποία είναι συνδεδεμένο διαχρονικά το όνομα Range Rover.

Νιώθεις την ξεχωριστή αίσθηση που θα σου προσέφερε η είσοδος σε κάποια από τις παραδοσιακές κλειστές λέσχες της βρετανικής ελίτ. Μόνο που εδώ κλείνοντας τη βαριά πόρτα με το σύστημα soft close περιβάλλεσαι από σύγχρονα υλικά υψηλής ποιότητας -πολλά από τα οποία είναι ανακυκλώσιμα- και ψηφιακές οθόνες υψηλής ευκρίνειας, σε ένα περιβάλλον που η προσοχή στη λεπτομέρεια και η λειτουργική απλότητα βάζουν σε πρώτο πλάνο την αρμονία και την ευεξία.

Ακόμα και σε ταχύτητες ταξιδιού οι εξωτερικές ενοχλήσεις που φτάνουν στην καμπίνα είναι ελάχιστες χάρη στο ενεργητικό σύστημα ακύρωσης θορύβων, ενώ ο αέρας έχει πάντα μια φρεσκάδα βγαίνοντας από το ειδικό κύκλωμα καθαρισμού που απομακρύνει οσμές, βακτήρια, ακόμα και ιούς.

Το ηχοσύστημα της Meridian σε κάνει να νιώθεις σαν σε συναυλιακή αίθουσα ενώ πολύ σύντομα εξοικειώνεσαι με τη λειτουργία του συστήματος πολυμέσων Pivi Pro που τρέχει στην ευκρινέστατη κυρτή οθόνη αφής 13,1’’ και έχει ενσωματωμένη την υπηρεσία φωνητικών εντολών Alexa, υποστηρίζοντας φυσικά το ασύρματο mirroring κινητών τηλεφώνων.

Η χωροταξική γενναιοδωρία είναι ακριβώς αυτή που περιμένεις από ένα μεγάλο SUV πέντε μέτρων στο οποίο θα ταξιδέψουν με άνεση business class ακόμα και πέντε επιβάτες. Άλλωστε το μεταξόνιο της νέας γενιάς έχει μεγαλώσει κατά 75 mm χαρίζοντας 31 mm περισσότερο χώρο για τα πόδια και 20 mm περισσότερο αέρα για τα γόνατα των πίσω επιβατών σε σχέση με το προηγούμενο Sport. Την αρχοντική αίσθηση σφραγίζει η βελούδινη κύλιση με ύφος λιμουζίνας.

Το κατά 35% πιο άκαμπτο πλαίσιο δεν αναβαθμίζει μόνο την ασφάλεια αλλά βοηθά και την ενεργητική αερανάρτηση Dynamic Air Suspension να κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικά τη δουλειά της. Το Range Rover Sport ισοπεδώνει κάθε ανωμαλία που συναντά χωρίς αναταράξεις, θορύβους ή οποιαδήποτε υπόνοια στρέβλωσης.

Σε συνδυασμό με το διάβασμα του δρόμου μέσω του συστήματος πλοήγησης και τη συνεχή προσαρμογή των ρυθμίσεων της ανάρτησης στη χάραξη και τις συνθήκες οδήγησης, το πάτημα του νέου Range Rover Sport έχει μια αφράτη αλλά ταυτόχρονα συμπαγή και μεγαλοπρεπή αίσθηση.
Το πραγματικό εύρος του οδηγικού ρεπερτορίου ξετυλίγεται σε κάθε είδους διαδρομή. Στον αυτοκινητόδρομο ταξιδεύεις με απαράμιλλη άνεση, ενώ μόλις ανακαλύψεις την κατάλληλη διαδρομή, χωρίς πυκνή κίνηση και με μεγαλύτερο οδηγικό ενδιαφέρον, και ενεργοποιήσεις το πρόγραμμα Dynamic νιώθεις το νέο Range Rover Sport να συρρικνώνεται γύρω σου σε τέτοιο βαθμό που σε κάνει να ξεχνάς πως οδηγείς ένα SUV πέντε μέτρων.

Το πρόθεμα Sport αρχίζει να αποκτά απόλυτο νόημα. Τα ενεργά αμορτισέρ, οι ενεργητικές αντιστρεπτικές, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πίσω διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και βέβαια η τετραδιεύθυνση -με δυνατότητα περιστροφής των πίσω τροχών έως και 7,3ο– έχουν μια ξεκάθαρη επίδραση σε κάθε πτυχή του οδηγικού προφίλ.

Το ακριβές ζύγισμα του τιμονιού συνοδεύει ιδανικά την οδηγική ζωντάνια που συνδυάζεται πάντα με εξαιρετική σιγουριά στις κινήσεις. Η προηγμένη τετρακίνηση iAWD της Range Rover που λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πρόσφυση και τις συνθήκες οδήγησης 100 φορές το δευτερόλεπτο φροντίζει ώστε η δύναμη του κινητήρα να περνά στον δρόμο και να μετουσιώνεται σε ταχύτητα.

Οσο για τους κινητήρες, είτε βενζίνης είτε diesel, είναι ικανοί να κουνήσουν βουνό ακόμα και με ένα χάδι στο γκάζι που μεταφράζεται σε γεμάτες επιταχύνσεις χάρη και στην ιδανική συνεργασία με το 8άρι αυτόματο κιβώτιο της ZF με τη μεταξένια και ταχύτατη λειτουργία. Εξίσου μεγάλη σημασία ωστόσο έχει δοθεί και στην αποδοτικότητά τους.

Οι πέντε βασικές θερμικές εκδόσεις βενζίνης και ντίζελ συνοδεύονται από ήπιο υβριδικό σύστημα 48V ενώ η γκάμα περιλαμβάνει και δύο plug-in υβριδικές εκδόσεις. Οι P460e και P550e συνδυάζουν έναν 3λιτρο 6κύλινδρο βενζινοκινητήρα Ingenium με ηλεκτροκινητήρα 218 PS (105 kW) που τροφοδοτείται από μπαταρία ιόντων λιθίου 38,2 kWh η οποία είναι τοποθετημένη στο πάτωμα.

Η αμιγώς ηλεκτρική κίνηση είναι δυνατή με ταχύτητες έως και 140 km/h και η ηλεκτρική αυτονομία είναι 122 και 120 χιλιόμετρα για τις εκδόσεις P460e και P550e αντίστοιχα.



Εκεί όμως που το νέο Range Rover Sport διαπρέπει είναι όταν ο οδηγός του αποφασίσει να εγκαταλείψει την άσφαλτο, να βουτήξει σε νερό βάθους σχεδόν ενός μέτρου, να σκαρφαλώσει σε κλίσεις έως 45 μοίρες και να περάσει από λάσπες και βραχώδεις επιφάνειες σαν να οδηγεί καθαρόαιμο off road.

Η Range Rover δεν έχει χτίσει τυχαία μια τεράστια παράδοση σε αυτό τον τομέα και φυσικά το Sport κουβαλά την πιο προηγμένη τεχνολογία που έχει σήμερα στο οπλοστάσιό της.

Tο νέο Range Rover Sport είναι το αυτοκίνητο που θα μπορούσε να σε συντροφεύει στον γύρο του κόσμου. Είναι το ίδιο ταιριαστό στα φώτα ενός κοσμοπολίτικου γκαλά στη Νέα Υόρκη όσο και στην Πράσινη Κόλαση του Nürburgring και το ίδιο ικανό να σε ταξιδέψει από τις πίστες κάποιου χιονοδρομικού στην Ελβετία μέχρι τους αμμόλοφους του Μαρόκο και τις κορυφές της Γης του Πυρός.



Το Terrain Response 2, εκτός από τα εξειδικευμένα προγράμματα προσαρμογής της μετάδοσης και της ανάρτησης σε κάθε τύπο και μορφολογία εδάφους (από χώμα, λάσπη και γρασίδι έως χιόνι, άμμο και πετρώδη επιφάνεια), ενσωματώνει για πρώτη φορά και τη λειτουργία Adaptive Off-Road Cruise Control η οποία προσφέρει επιπλέον βοήθεια στον οδηγό ρυθμίζοντας αυτόματα την ταχύτητα κίνησης εκτός δρόμου ανάλογα με τις συνθήκες και την ποιότητα του εδάφους.

Eιδικά στη νέα γενιά του βρετανικού πολυτάλαντου SUV κάθε έκφραση αυτού του χαρακτήρα είναι τόσο ξεκάθαρη και καλά δουλεμένη που είναι αδύνατο να μην κλέψει την προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου