Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

BMW

 Η βιώσιμη τεχνολογία συναντά το ακραίο design σε ένα σκάφος που θυμίζει VIP lounge που ίπταται αθόρυβα πάνω από τα κύματα.  Για τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, ιδίως εκείνες που ασχολούνται με το premium κομμάτι της αγοράς, είναι θέμα κύρους η παρουσία σε χώρους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους τέσσερις τροχούς. Αποτελούν επίσης ιδανικές ευκαιρίες να «ξεμουδιάσουν» τα σχεδιαστικά τους τμήματα και να χαλαρώσουν κάποιες γραβάτες στα ατέλειωτα meetings με δραστηριότητες που ξεφεύγουν από την σκληρή πραγματικότητα των ισολογισμών. Για τις περισσότερες από αυτές, ο κατ’ εξοχήν προνομιακός χώρος για να επιδείξουν τις ικανότητές τους σε κάτι διαφορετικό και να αναδείξουν την φαντασία και την τεχνολογική υπεροχή τους είναι η θάλασσα. Εκεί που άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο μέρος του πελατολογίου τους, όπου η ματαιοδοξία των πανάκριβων supercars σμίγει αβίαστα με την υπερβολή των superyachts.




Οι πιο ονομαστές εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας, από την Bentley μέχρι την Lamborghini και πολλές ακόμα έχουν δείξει κατά καιρούς τις δικές τους προτάσεις για σκάφη τα οποία φθάνουν σε σημεία ακραίας πολυτέλειας και στα όρια της extravagant επίδειξης. Για την BMW όμως, η εμπλοκή στον χώρο του yachting ήταν μία ευκαιρία να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Και να δείξει ένα σκάφος με πάρα πολύ ιδιαίτερο design και κορυφαία τεχνολογία με έμφαση στην βιωσιμότητα και τον περιορισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος σε ρύπους.

Ενα πολύ ιδιαίτερο σκάφος
Ονομάζεται THE ICON και έχει κατασκευαστεί σε συνεργασία με την εταιρεία σκαφών TYDE. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε στον φυσικό του χώρο, στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και πραγματικά «τάραξε τα νερά» με την σχεδίασή του αλλά και την τεχνολογία που διαθέτει κάτω από αυτή την υψηλή επίδειξη ακραία καινοτόμου design. Το σχέδιο του THE ICON δημιουργήθηκε από τους σχεδιαστές του κέντρου καινοτομίας Designworks, θυγατρικής της BMW Group, με στούντιο σε Λος Άντζελες, Μόναχο και Σαγκάη. Και πραγματικά δεν έχει όμοιό του στην σύγχρονη σχεδίαση σκαφών τόσο υψηλών προδιαγραφών.



Ξεκινώντας από τα πιο βασικά του χαρακτηριστικά, το THE ICON είναι το πρώτο σκάφος του είδους του με ηλεκτρική μπαταρία, προσφέροντας μηδενικές εκπομπές ρύπων και πολυτέλεια που συνδυάζεται με την απόλαυση. Δύο ηλεκτροκινητήρες των 100 kW μετατρέπουν τα 240 kWh ενέργειας που παρέχονται από έξι μπαταρίες από BMW i3 σε μια εντυπωσιακή αυτονομία άνω των 50 ναυτικών μιλίων (περίπου 100 km). Το σκάφος μπορεί να επιτύχει ταχύτητα ταξιδιού 24 κόμβων, ενώ η μέγιστη ταχύτητα είναι 30 κόμβοι (55 km/h), αρκετά υψηλή αν σκεφτούμε ότι χρησιμοποιεί κινητήρες με ηλεκτρική ενέργεια.

























Μία ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή του σχεδιασμού του THE ICON είναι ότι χρησιμοποιεί το σύστημα πλεύσης με τεχνολογία υδροπτέρυγων (hydrofoil), κάτι που σημαίνει ότι «πετάει» πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κινούμενο σχεδόν αθόρυβα, χωρίς κραδασμούς και χωρίς να δημιουργεί ενοχλητικά για τους γύρω απόνερα. Η τεχνολογία αυτή έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα, καθώς μειώνει κατά 80% την απαιτούμενη ενέργεια για κίνηση του σκάφους, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην συγκεκριμένη περίπτωση που η παροχή ενέργειας της μπαταρίας είναι μία μόνιμη πηγή άγχους τόσο στην στεριά όσο και στην θάλασσα.
Το στοίχημα της BMW με το συγκεκριμένο σκάφος ήταν να αποδείξει ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε σκάφη με μεγάλη εμβέλεια και δεν είναι αποκλειστικά για μικρές αποστάσεις και κατασκευές με ειδικό χαρακτήρα μιας απλής ημερήσιας βόλτας. Η άλλη πλευρά του χαρακτήρα του THE ICON είναι το καινοτόμο desing του, που είναι αρκετά προχωρημένο για τα δεδομένα των σύγχρονων σκαφών αν και σε κάποιους θυμίζει ένα… θερμοκήπιο φυτών το οποίο βρήκε τον δρόμο του προς την θάλασσα. Όπως και να έχει πάντως, τα 13,5 μέτρα του THE ICON συζητούνται από την πρώτη στιγμή που ακούμπησε την γάστρα του στην θάλασσα, έχοντας κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των φίλων του πολυτελούς yachting. Το σώμα του σκάφους διαθέτει ένα πολύ χαμηλό κήτος που θυμίζει origami πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί μία εντυπωσιακή γυάλινη υπερκατασκευή, με τη μορφή πρίσματος και πλάτος στα 4,5 μέτρα στο πίσω μέρος.

Γωνιακές γυάλινες πόρτες παρέχουν πρόσβαση σε έναν χώρο lounge που, με την καλλιτεχνικά σχεδιασμένη επίπλωση τοποθετημένη πάνω ένα πολυτελές χαλί, θυμίζει καλειδοσκόπιο. Κάθε κομμάτι είναι φτιαγμένο από τμήματα μεταλλικών φύλλων με κοκκώδη επιφάνεια που αντανακλά το φως του ήλιου στο πάτωμα σαν κύματα στη θάλασσα. Στον χώρο αυτό βρίσκονται σούπερ-άνετα καθίσματα που περιστρέφονται κατά 360 μοίρες τα οποία διαθέτουν ειδικά tablet για τον έλεγχο του συστήματος infotainment. Οι επιβάτες με τις ανάλογες μετατοπίσεις των καθισμάτων μπορούν να αλλάζουν τον χώρο, είτε για να απολαμβάνουν την θάλασσα και το ταξίδι, είτε για μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ τους την ώρα που ρέουν αθόρυβα πάνω από τα κύματα σαν να βρίσκονται στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Ένα εξελιγμένο ηχοσύστημα με την σφραγίδα του Dolby Atmos εξασφαλίζει μία πρωτόγνωρη ηχητική εμπειρία για τους επιβάτες. Πολύ δε περισσότερο όταν συνδυάζεται με ειδικούς ήχους που έχει σχεδιάσει ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Hans Zimmer, δημιουργώντας μία ζεν ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Ο skipper βρίσκεται στο κέντρο της γυάλινης καμπίνας, έχοντας μπροστά του μία τεράστια οθόνη 32 ιντσών σε ανάλυση 6Κ η οποία εφοδιάζεται με τα γραφικά και την τεχνολογία που συναντάμε και στα αυτοκίνητα της BMW όπως το λειτουργικό σύστημα του BMW iDrive και τις φωνητικές εντολές.




Σύμφωνα με την BMW αλλά και την εταιρεία ναυπήγησης, το THE ICON δεν είναι απλά μία μελέτη για το πώς θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα τόσο καινοτόμο σκάφος, αλλά θα μπορούσε με μικρές τροποποιήσεις να μπει σε περιορισμένη παραγωγή. Στόχος της BMW είναι το συγκεκριμένο σκάφος να αποτελέσει την βάση για μία νέα εποχή βιωσιμότητας και καθαρής ενέργειας και στις θάλασσες, για εκείνους τους υποψήφιους αγοραστές που πέρα από το στιλ θέλουν να έχουν και το άλλοθι της φροντίδας του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου