Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Απόστολος Λύτρας: Στο σφυρί μεζονέτα και γραφείο, αλλά η Ferrari... Ferrari

 
Αντιμέτωπος με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την εικόνα της χλιδάτης ζωής που διήγε, βρίσκεται, εκτός των άλλων, ο δικηγόρος Απόστολος

Λύτρας, ήδη προφυλακισμένος για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του Σοφίας Πολυζωγοπούλου. Από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης οδηγήθηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού, έναν τόπο εξαιρετικά γνώριμο στον ίδιο. Μόνο που αυτή τη φορά όλα ήταν διαφορετικά. Δεν τον επισκέφθηκε όπως τόσες άλλες ως συνήγορος προκειμένου να συνεργαστεί με κάποιον από τους εκατοντάδες πελάτες του, αλλά για να προφυλακιστεί.

Ο ποινικολόγος που είχε σχεδόν μόνιμο «στασίδι» κάθε μέρα στα κανάλια, κατάφερε να φιλοτεχνήσει μια εικόνα προσωπικού success story, υπερφωτισμένου από τη χρυσή αντανάκλαση της θετικής δημοσιότητας.
Ηταν αρκετή όμως μια «κακιά στιγμή», όπως ισχυρίζεται ο ίδιος και κάποιοι αυτόκλητοι υπερασπιστές του, για να καταρρεύσει το οικοδόμημα του επιτυχημένου και εύπορου μεγαλοδικηγόρου, αλλά και ευτυχισμένου οικογενειάρχη. Με ακριβά αυτοκίνητα, ακριβές διακοπές και ακριβά γούστα. Ταυτόχρονα όμως και με μια στάση που δείχνει ότι ο προβεβλημένος δικηγόρος δεν πλήρωνε είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω αδιαφορίας ούτε τον λογαριασμό του νερού, με αποτέλεσμα το 2019 η ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου του στο Χαλάνδρι...

Αυτή η «κακιά στιγμή», που μόνο στιγμή δεν ήταν όπως φαίνεται, με την άγρια κακοποίηση της συζύγου του, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να ανέβει η «αυλαία» και να αναδειχθεί η ωμή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που όλα δείχνουν ότι περιείχε αρκετές ακόμη «κακές στιγμές», όπως και μεγάλα χρέη, τα οποία ξεκινάνε προ δεκαετίας και βάλε. Αλλά, όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, και με πλειστηριασμούς που δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αφού χρονολογούνται στο 2018.
Ο προβεβλημένος δικηγόρος με τα ακριβά γούστα και τις λουσάτες διακοπές στο Παρίσι είχε ξεχάσει να πληρώσει τον λογαριασμό του νερού, με αποτέλεσμα το 2019 η ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου του στο ΧαλάνδριΟ προβεβλημένος δικηγόρος με τα ακριβά γούστα και τις λουσάτες διακοπές στο Παρίσι είχε ξεχάσει να πληρώσει τον λογαριασμό του νερού, με αποτέλεσμα το 2019 η ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτου του στο Χαλάνδρι
Το σαθρό οικονομικό status



Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, μέλος της Ενωσης Μαχόμενων Ποινικολόγων, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Συνταγματικών και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ, μέλος της Ενωσης Νομικών, μέλος του Erga Omnes. Αυτές είναι ορισμένες από τις ιδιότητες του Απόστολου Λύτρα, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βριλησσίων, αλλά και μέλος Σωματείων Κοινωνικής Δράσης για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της σχολικής βίας...

Εάν κάτι ξεχωρίζει στην επαγγελματική του διαδρομή είναι ότι κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με ορισμένες από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις, προσελκύοντας σταθερά τα φώτα της δημοσιότητας. Από την υπόθεση Καραϊβάζ ως δικηγόρος της οικογένειας του δολοφονημένου δημοσιογράφου μέχρι εκείνη της Ιωάννας Παλιοσπύρου, και για ένα διάστημα της Ρούλας Πισπιρίγκου. Και από συνήγορος ορισμένων εκ των οικογενειών των θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών μέχρι δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης στον Κολωνό, της οικογένειας της δολοφονημένης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη, αλλά «παρών» και σε αρκετές περιπτώσεις γυναικοκτονιών. Το αυτονόητο ερώτημα είναι πώς ένας δικηγόρος με τόσες τρανταχτές υποθέσεις στο ενεργητικό του και τόσο προβεβλημένο προφίλ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο σε οικονομικό επίπεδο;

Γιατί, εκτός από τους πλειστηριασμούς για τα δανεικά κι αγύριστα από τις τράπεζες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά και διάφορα χρέη, μέχρι και προς τους συνεργάτες του, αλλά και για το ίδιο το νοίκι του γραφείου του που βρίσκεται επί της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι. Η ίδια πιεστική κατάσταση συνάγεται ακόμη και από τα μηνύματα που αντηλλάγησαν με τη σύζυγό του και συνεργάτες του μετά το περιστατικό, όπως αποκάλυψε το protothema.gr. Η απάντηση φαίνεται ότι βρίσκεται στα όσα χαρακτηριστικά δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι ο γνωστός και διαπρεπής ποινικολόγος Κώστας Ντάλτας:

«Ο Απόστολος ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ στα κανάλια με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Γι’ αυτό βλέπετε και τα οικονομικά προβλήματα. Τόσες υποθέσεις για έναν δικηγόρο που δεν διακρίνεται πια για τον τρομακτικό επιστημονικό του λόγο είναι γιατί πήγαινε δωρεάν, επειδή είχαν δημοσιότητα. Αυτή είναι η αλήθεια»
Υπό το πρίσμα αυτής της... πικρής αλήθειας ίσως εξηγείται και το γιατί το σπίτι στον Γέρακα στο οποίο διέμενε με τη νυν σύζυγό του, όπως ενδεχομένως και άλλα περιουσιακά στοιχεία, είναι γραμμένο στο δικό της όνομα.

Αντίθετα, όσα είναι ακόμη στο δικό του έχουν πάρει τον δρόμο για σφυρί…

Από το 2018 «παρών» στους πλειστηριασμούς

Ετσι, η οικονομική δυσπραγία στην οποία φέρεται να βρίσκεται ο υπόδικος ποινικολόγος δεν είναι σημερινή, αν κρίνουμε από τους πλειστηριασμούς που τον κυνηγούν...

Ο Απόστολος Λύτρας είχε ανοιχτούς λογαριασμούς και «σφυριά» ήδη από το 2018, δηλαδή μια εξαετία πριν. Τότε τοποθετείται η πρώτη προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να εισπράξει τις οφειλές του που ανέρχονταν εκείνη την εποχή σε 450.000 ευρώ. Στο στόχαστρο είχε βρεθεί και σε αυτή τη φάση το ακίνητό του στο Χαλάνδρι, αλλά με εντελώς διαφορετικές τιμές. Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, για τις 21 Νοεμβρίου 2018 είχε προγραμματιστεί επαναληπτικός πλειστηριασμός για τη μεζονέτα του Απ. Λύτρα στο Πάτημα Χαλανδρίου, καθώς και για τη θέση στάθμευσης, δηλαδή για τα δύο περιουσιακά του στοιχεία που και τώρα βγαίνουν στο σφυρί.

Η απαίτηση της επισπεύδουσας ανερχόταν σε 450.000,00 ευρώ, ενώ η εκτιμηθείσα αξία και η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν για την «Κατοικία Α» 179.992 ευρώ και για την Π-1 θέση στάθμευσης 4.048,00 ευρώ. Ετσι, η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφωνόταν σε 184.040 ευρώ. Οπως σημειωνόταν, «επί της ακίνητης περιουσίας υφίστανται εγγεγραμμένα βάρη».Το γεγονός ότι ο πλειστηριασμός αυτός ήταν επαναληπτικός σημαίνει ότι ο αρχικός επιχειρήθηκε να γίνει ακόμη νωρίτερα, αλλά ανεστάλη, όπως και εκείνος της 21ης Νοεμβρίου 2018. Κάτι που συμβαίνει συνήθως όταν γίνεται μια προσπάθεια συμβιβασμού ή χορήγησης περιθωρίου χρόνου προς τον οφειλέτη στην περίπτωση που αυτός δείχνει διάθεση συνεργασίας με την τράπεζα. Προφανώς κάτι τέτοιο έγινε μεταξύ του Απόστολου Λύτρα και της Τράπεζας Πειραιώς.

Οπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία και τη διαδοχή των γεγονότων, το χρέος δεν τακτοποιήθηκε. Ετσι, μετά την πώληση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, το εν λόγω δάνειο μαζί με πολλά άλλα πέρασε στις εταιρείες ειδικού σκοπού, για λογαριασμό των οποίων λειτουργούν οι εγχώριοι servicers.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πέρασε στην εταιρεία ειδικού σκοπού Vega I NPL Finance DAC τις υποθέσεις της οποίας διαχειρίζεται η Intrum Hellas. Μετά από μια πενταετία «σιωπής», τουλάχιστον προς τα έξω, και συγκεκριμένα στις 27 Νοεμβρίου 2023, έγινε η δημοσίευση των νέων πλειστηριασμών για τη μεζονέτα και τη θέση στάθμευσης, με τη διαφορά ότι τώρα βγαίνουν σε τιμή υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2018.

Η συνολική τιμή εκκίνησης για το διπλό «σφυρί» της ερχόμενης Τετάρτης 26 Ιουνίου είναι 379.009 ευρώ (367.877 ευρώ για τη μεζονέτα και 11.132 ευρώ για τη θέση στάθμευσης) έναντι 184.040 ευρώ το 2018 (179.992 ευρώ για τη μεζονέτα και 4.048 για τη θέση στάθμευσης). Για τη δεύτερη ιδιοκτησία του Απ. Λύτρα που βγαίνει στο σφυρί τον Νοέμβριο, δηλαδή τα γραφεία στην Εμμανουήλ Μπενάκη, η δημοσίευση του πλειστηριασμού έγινε στις 19 Απριλίου 2024.

Τα «σφυριά» που έρχονται

Τώρα λοιπόν ο προφυλακισμένος δικηγόρος βρίσκεται αντιμέτωπος, εκτός από τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την κακοποίηση της συζύγου του, και με τρεις πλειστηριασμούς. Οι δύο αφορούν το ακίνητο στο Πάτημα Χαλανδρίου, το οποίο δηλώνεται και ως κατοικία της πρώην συζύγου του, και έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 26 Ιουνίου, με επισπεύδουσα την Intrum Hellas ως νόμιμη διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού Vega I NPL Finance DAC. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκτελεστός τίτλος παραπέμπει σε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε στην Αθήνα στις 18-09-2012, δηλαδή προ 12 ετών...

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η κατάσχεση του ακινήτου έγινε για το ποσό των 450.000 ευρώ, «το οποίο αποτελεί μέρος της επιταχθείσης έντοκης απαίτησης της επισπεύδουσας σύμφωνα με την από 18-10-2023 επιταγή της προς πληρωμή και σύμφωνα με τις στην επιταγή αναφερόμενες διακρίσεις, ρητώς επιφυλασσόμενη για την είσπραξη του συνόλου αυτής, εντόκως, νομίμως μετά των εξόδων εκτελέσεως, έως την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση, με άλλη αναγκαστική εκτέλεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σ’ άλλον πλειστηριασμό», όπως αναφέρεται. Δεδομένου ότι η απαίτηση είναι έντοκη, θα πρέπει να υπολογιστούν και να προστεθούν οι τόκοι 12 ετών, ανεβάζοντας κατά πολύ την πραγματική τελική οφειλή.

Οι παραπάνω οριζόντιες ιδιοκτησίες ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στον Απόστολο Λύτρα, στον οποίο περιήλθαν δυνάμει συμβολαίου αγοράς το 2006. Το ακίνητο κουβαλάει όμως και εμπράγματα βάρη. Συγκεκριμένα και μέχρι τις 19/11/2023 υπήρχαν:

■ Προσημείωση Υποθήκης κατά Λύτρα Απόστολου υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για ποσό 468.000 ευρώ με ημερομηνία καταχώρησης 13/3/2006.
■ Αναγκαστική Κατάσχεση κατά Λύτρα Απόστολου υπέρ Vega I NPL Finance DAC για ποσό 450.000 ευρώ με ημερομηνία καταχώρησης 14/11/2023.
■ Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι για μία από τις ιδιοκτησίες -και συγκεκριμένα για τη μεζονέτα- υπάρχει αναγκαστική κατάσχεση κατά Λύτρα Απόστολου υπέρ ΕΥΔΑΠ Α.Ε. για ποσό 1.169,64 ευρώ με ημερομηνία καταχώρισης 9/4/2019.

Τα γραφεία στην Αθήνα

Εκτός από το σφυρί στις 26 Ιουνίου για τη μεζονέτα του στο Πάτημα Χαλανδρίου, ακολουθεί ένα ακόμη για γραφεία σε πολυκατοικία επί της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη στο κέντρο της Αθήνας. Ο δεύτερος αυτός πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 20 Νοεμβρίου 2024 - και πάλι με επισπεύδουσα την Intrum (για λογαριασμό της Vega I NPL Finance DAC).

Πρόκειται, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, για την υπό στοιχεία Γάμα πέντε (Γ-5) οριζόντια ιδιοκτησία (συγκρότημα γραφείων) του τρίτου πάνω από το ισόγειο ορόφου, η οποία αποτελείται από δύο γραφεία και αποχωρητήριο, ενώ έχει επιφάνεια 37 τ.μ. Η όλη πολυκατοικία επί της οποίας βρίσκεται η πιο πάνω οριζόντια ιδιοκτησία είναι χτισμένη σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, που βρίσκεται στην Αθήνα και επί της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη 8.

Η εν λόγω ιδιοκτησία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα και κατά ποσοστό 100% στον Απόστολο Λύτρα δυνάμει του υπ’ αριθμ. 6031/28.02.2001 συμβολαίου γονικής παροχής.
Και σε αυτή την περίπτωση η κατάσχεση βασίζεται σε διαταγή πληρωμής του 2012 και έγινε για 200.000 ευρώ, «ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου, αποκλειστικά και μόνο για τον περιορισμό των εξόδων εκτέλεσης, επιφυλασσόμενης της επισπεύδουσας να επιδιώξει την είσπραξη του συνολικά οφειλόμενου σε αυτήν ποσού (πλέον τόκων και εξόδων), έως την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση, με άλλη αναγκαστική εκτέλεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σ’ άλλον πλειστηριασμό».

Ωστόσο, και αυτή η ιδιοκτησία φέρει αρκετά εμπράγματα βάρη για χρέη του παρελθόντος. Συγκεκριμένα:

■ Προσημείωση υποθήκης για 72.000 ευρώ κατά του Απόστολου Λύτρα και υπέρ της Εθνικής Τράπεζας, εγγραφείσα την 25/11/2005 και τραπείσα μερικώς σε υποθήκη την 30/6/2021 για 61.175,50 ευρώ.
■ Αναγκαστική κατάσχεση για 33.934,95 ευρώ υπέρ της ΔΟΥ Α’ Αθηνών, εγγραφείσα την 8/5/2018.
■ Προσημείωση υποθήκης υπέρ της Vega I NPL Finance DAC για ποσό 100.000 ευρώ με ημερομηνία καταχώρησης στις 23/11/2023
■ Αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της Vega I NPL Finance DAC για ποσό 200.000 ευρώ με ημερομηνία καταχώρησης 9/4/2024.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου