Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ισπανία: Η κυβέρνηση κλείνει το Ίδρυμα Φράνκο

 Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ξεκινήσει νομικές ενέργειες για να κλείσει ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, ο οποίος είχε κυβερνήσει την Ισπανία για 40 χρόνια. Σε δήλωσή του το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, Ερνέστ Ουρτάσουν, δήλωσε ότι κίνησε δικαστικές διαδικασίες για τη διάλυση του Εθνικού Ιδρύματος Φρανσίσκο Φράνκο (FNFF), λόγω της μη συμμόρφωσής του με τη νομοθεσία που απαγορεύει κάθε προσπάθεια εξύμνησης του καθεστώτος Φράνκο, αναφέρει ο Guardian.



Ο νόμος για τη δημοκρατική μνήμη, ο οποίος θεσπίστηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, έχει ως στόχο να αποδώσει «δικαιοσύνη, αποζημίωση και αξιοπρέπεια» στα θύματα του εμφυλίου πολέμου και της επακόλουθης δικτατορίας.

Η νομοθεσία περιέχει διατάξεις για το κλείσιμο ιδρυμάτων που «ενεργούν αντίθετα προς το γενικό συμφέρον απολογούμενα για τον φρανκισμό, εξυμνώντας το πραξικόπημα, τη δικτατορία ή τους ηγέτες της, και τα οποία περιφρονούν και ταπεινώνουν τα θύματα του πραξικοπήματος, του (εμφυλίου) πολέμου και του φρανκισμού, ή τα οποία υποκινούν άμεσα ή έμμεσα το μίσος ή τη βία εναντίον τους».



Ο Ουρτάσουν δήλωσε ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν για την τύχη του ιδρύματος αφού μελετήσουν τις εκθέσεις του υπουργού Εξωτερικών για τη δημοκρατική μνήμη και του γραφείου του γενικού εισαγγελέα.

Το FNFF ιδρύθηκε λιγότερο από έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Φράνκο, τον Νοέμβριο του 1975, και υπάρχει για να «διαδίδει και να προωθεί τη μελέτη της ζωής, της σκέψης, της κληρονομιάς και του έργου» του ανθρώπου που, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του, «κυβέρνησε το πεπρωμένο της Ισπανίας μεταξύ 1936 και 1977».



Ο Φρανσίσκο Φράνκο κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης το 1936.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου