Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Πώς να μάθετε στη γάτα σας την εντολή «Κάτσε» σε μόλις 9 βήματα

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι σκύλοι είναι αρκετά πιο εύκολο να εκπαιδευτούν απ’ ό,τι οι γάτες.  Αν ψάξουμε στο διαδίκτυο, θα βρούμε πολλά άρθρα και βιντεάκια για το πώς να διδάξουμε στο κουτάβι μας, όχι μόνο τις βασικές εντολές αλλά και πιο περίπλοκα κόλπα. Και αν κάποιοι το έχουν προσπαθήσει, θα έχουν διαπιστώσει ότι οι σκύλοι μαθαίνουν σχετικά γρήγορα.


Όμως, τι γίνεται με τις γάτες; Είναι εύκολο να εκπαιδευτούν και να μάθουν κάποιες βασικές εντολές; Μπορούν να μάθουν να έρχονται όταν φωνάζουμε το όνομά τους; Να κάθονται ή να ξαπλώνουν όταν τους λέμε την κατάλληλη εντολή;

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα τετράποδα αιλουροειδή είναι λίγο πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν και χρειάζεται χρόνος και μεγάλη προσπάθεια. Και αυτό γιατί οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες και λίγο πεισματάρες.

Ωστόσο, αν έχετε αποφασίσει να τις μάθετε κάποιες βασικές εντολές, εξοπλιστείτε με υπομονή, πολλές λιχουδιές και συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Κάτι βασικό που πρέπει να διδάξετε στην αγαπημένη σας γατούλα είναι να έρχεται όταν φωνάζετε το όνομά της.

Μια από τις επόμενες εντολές μπορεί να είναι το «κάτσε».


Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και ελπίζουμε η φουντωτή σας φίλη να μη σας κάνει κόνξες και να μάθει την εντολή γρήγορα.

Αρχικά, πάρτε στα χέρια σας μερικές από τις αγαπημένες της λιχουδιές ή κάποιο παιχνίδι που της αρέσει πάρα πολύ. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κλίκερ έτσι ώστε την ώρα που εκτελεί την εντολή να το πατάτε και αμέσως να επιβραβεύετε τη γάτα σας. Έτσι, θα συνδέσει αυτόν τον ήχο με κάτι θετικό και θα είναι πιο πρόθυμη να κάνει αυτό που της λέτε. Αν πάλι, δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε κλίκερ, επιλέξτε μια λέξη, όπως είναι για παράδειγμα το “ναι” ή το “μπράβο”, που θα λειτουργήσει όπως αυτό.

1. Κρατήστε τη λιχουδιά ή το παιχνίδι ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρά σας έτσι ώστε να μπορεί να έχει η γάτα σας οπτική επαφή. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί πλήρως γιατί ίσως θέλει να φάει το σνακ της ή να παίξει με το παιχνίδι της. Οπότε, τότε, δοκιμάστε να κλείσετε τη λιχουδιά ή το παιχνίδι χαλαρά στην παλάμη σας, ώστε να μπορεί μόνο να το μυρίσει αλλά όχι να το αρπάξει.

2. Σταθείτε μπροστά από τη γάτα σας, είτε όρθιος/α είτε καθιστός/ή και κρατήστε τη λιχουδιά ή το παιχνίδι σε απόσταση μόλις 2 με 4 εκατοστών από τη μύτη της.

3. Σηκώστε αργά τη λιχουδιά μερικά εκατοστά ακόμα, πάνω από τη μύτη της γάτας σας. Το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει ενστικτωδώς με το βλέμμα της την κίνηση του χεριού σας.


4. Μετακινήστε με αργό ρυθμό τη λιχουδιά προς τα πίσω – προς την ουρά της δηλαδή. Αυτή η κίνηση, θα την κάνει να καθίσει φυσικά καθώς ακολουθεί με το βλέμμα της την κίνηση του χεριού σας. Αυτό δε συμβαίνει πάντα με την πρώτη φορά οπότε μπορεί να χρειαστεί να το επαναλάβετε. Αυτή τη φορά δοκιμάστε να μετακινήσετε τη λιχουδιά με ακόμη πιο αργό ρυθμό και ίσως όχι μέχρι την ουρά της. Θα σας βοηθήσει να έχετε το χέρι σας λίγο πιο ψηλά. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι αρκετά ψηλά γιατί μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η γάτα να σηκωθεί στα πίσω της πόδια και όχι να κάτσει.

5. Μόλις τα καταφέρετε και η γατούλα σας κάτσει, πατήστε αμέσως το κλίκερ ή πείτε αμέσως τη λέξη που έχετε επιλέξει.

6. Επαναλάβετε τα βήματα 1-5, όσες φορές χρειάζεται για να κατανοήσει το αιλουροειδές κατοικίδιο σαφώς την εντολή που πρέπει να εκτελέσει, και ότι με κάθε σωστή της εκτέλεση θα τρώει την αγαπημένη της λιχουδιά ή θα παίζει με το παιχνίδι της.

7. Μόλις η γάτα σας “κατακτήσει” την εντολή, προσθέστε το λεκτικό σύνθημα “κάτσε”. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το κλίκερ ή τη λέξη που είχατε επιλέξει ακριβώς τη στιγμή που θα καθίσει και δώστε της την ανταμοιβή της. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι μόλις της λέτε “κάτσε” και κάθεται, θα ακολουθεί ένας ήχος ή μια άλλη λέξη και ανταμοιβή.

8. Όταν πετύχει η εκπαίδευση από τόσο μικρή απόσταση, είναι η ώρα να απομακρυνθείτε λίγο προτού ζητήσετε στη γάτα σας να καθίσει. Μπορείτε να την ενθαρρύνετε να κάτσει λίγο περισσότερο χρόνο πριν της δώσετε τη λιχουδιά της.

9. Μόλις πετύχετε και αυτό το βήμα, αρχίστε να επιβραβεύετε τη γατούλα σας κατά διαστήματα και όχι κάθε φορά που κάθεται μετά από εντολή σας. Ωστόσο, πάντα πρέπει να πατάτε το κλίκερ ή να λέτε τη λέξη που έχετε επιλέξει για να καταλαβαίνει ότι κάνει σωστά αυτό που της ζητάτε. Με τον καιρό, ο λεκτικός σας έπαινος μπορεί να είναι εξίσου ικανοποιητικός με τη λιχουδιά.

Extra tips

● Για να πετύχει η εκπαίδευση θα πρέπει να επιλέξετε ένα ήρεμο και χωρίς αντιπερισπασμούς περιβάλλον.

● Αν η γάτα σας είναι αφηρημένη ή αγχωμένη, μάλλον θα δυσκολευτείτε και οι δύο αρκετά, οπότε βρείτε την κατάλληλη ώρα για να μάθει την εντολή που θέλετε.

● Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε λιχουδιές, μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση λίγο πριν την ώρα του φαγητού ώστε να έχει πεινάσει λίγο και να είναι πιο πρόθυμη να καταλάβει τι προσπαθείτε να της μάθετε.

● Δεδομένου ότι οι περισσότερες γάτες έχουν μικρής διάρκειας συγκέντρωση, καλό είναι οι συνεδρίες της εκπαίδευσης να κρατούν περίπου ένα λεπτό, και με την πάροδο του χρόνο να αυξηθούν έως και πέντε λεπτά.

● Το κλίκερ θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και τη γατούλα σας στην εκπαίδευση.

Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται να οπλιστείτε με υπομονή, να αφιερώσετε αρκετό χρόνο και είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου