Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Πώς γνωρίζουν οι γάτες ότι πλησιάζει ο θάνατος ενός ατόμου







Πώς γνωρίζουν οι γάτες ότι πλησιάζει ο θάνατος ενός ατόμου


  Οι γάτες έχουν συνδέσει το όνομά τους με τους μύθους, το μυστήριο και το ανεξήγητο. Από αρχαιοτάτων χρόνων, τις συναντάμε σε πολλούς πολιτισμούς να λατρεύονται και δυστυχώς, σε πολλούς πολιτισμούς να αντιμετωπίζονται ως κακές μάγισσες. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτά τα υπέροχα αιλουροειδή έχουν αλάνθαστο ένστικτο και μπορούν να προβλέψουν φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμούς και καταιγίδες. Κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν ότι μπορούν να προβλέψουν και κάτι πιο μακάβριο. Τι είναι αυτό; Ο θάνατος.


Πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από αυτή την πεποίθηση άραγε; Έχουν οι γάτες τόσο έντονη διαίσθηση που μπορούν να καταλάβουν πότε κάποιος θα πεθάνει;

Αυτές οι ερωτήσεις έχουν γίνει πολλές φορές αντικείμενο συζήτησης και έρευνας, και σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε.

Μπορούν οι γάτες να αισθανθούν τον θάνατο;

Ναι, οι γάτες διαισθάνονται τον θάνατο – ή τουλάχιστον αυτή είναι η πεποίθηση των περισσότερων – αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πώς. Ίσως λόγω της αυξημένης παρατηρητικότητας, της έμφυτης διαίσθησης και της ιδιαίτερα αναπτυγμένης όσφρησης, οι γάτες συχνά είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε πλησιάζει το τέλος. Αυτά τα πανέξυπνα πλάσματα αντιλαμβάνονται ακόμα και τις πιο μικρές αλλαγές στο περιβάλλον αλλά και στους ανθρώπους γύρω τους, από έναν ανεπαίσθητο ήχο μέχρι μια ελαφριά μυρωδιά που σε εμάς τους ανθρώπους δεν είναι αντιληπτή. Όταν μια γάτα αισθάνεται τον θάνατο, μπορεί να εμφανίσει αλλαγές στη συμπεριφορά της, όπως για παράδειγμα, να γίνει πιο στοργική, να αρνηθεί να φύγει από το πλευρό του ατόμου ή να δείξει σημάδια άγχους ή αγωνίας.


Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το ότι οι γάτες αισθάνονται τον θάνατο;

Το αν οι γάτες διαισθάνονται τον επικείμενο θάνατο των ανθρώπινων συντρόφων τους, έχει γίνει αντικείμενο μελέτης της κτηνιατρικής επιστήμης, της βιολογίας και όλων όσων ασχολούνται με τη συμπεριφορά των ζώων. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε μια επιστημονική εξήγηση λοιπόν.

Φερομόνες και άλλες χημικές ουσίες

Μια από τις επικρατέστερες θεωρίες για το πώς οι γάτες αντιλαμβάνονται το τέλος κάποιου ανθρώπου είναι η εξαιρετική τους όσφρηση. Αυτή τους η αίσθηση είναι πολλές φορές πιο δυνατή από των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να αντιληφθούν τις χημικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίες συμβαίνουν σαν αποτέλεσμα κάποιας ασθένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γάτες διαθέτουν 200 εκατομμύρια υποδοχείς οσμών στη μύτη τους, ενώ οι άνθρωποι διαθέτουμε περίπου 6 εκατομμύρια. Οι περισσότερες γάτες, όταν πέσει στην αντίληψή τους κάτι τέτοιο, αρχίζουν να γουργουρίζουν, να κάνουν “πατουσάκια” στον άνθρωπό τους ή γενικά να θέλουν να είναι συνέχεια κοντά του και τον ακουμπάνε. Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ανταποκρίνονται όλες οι γάτες με τον ίδιο τρόπο.

Συναισθηματικές αλλαγές


Εκτός από την πολύ καλή τους όσφρηση, οι γάτες είναι επίσης ευαίσθητες στις αλλαγές του περιβάλλοντος ή ενός ανθρώπου. Όταν αναφερόμαστε στις αλλαγές σε κάποιον άνθρωπο, εννοούμε συναισθηματικές αλλαγές όπως είναι για παράδειγμα, τα αυξημένα επίπεδα άγχους ή φόβου. Όταν κάποιος/α πλησιάζει στο τέλος του/της, μπορεί να εκπέμπει έντονα συναισθήματα, τα οποία οι γάτες είναι σε θέση να αντιληφθούν.

Ένστικτο και παρατηρητικότητα

Αυτά τα εκπληκτικά αιλουροειδή παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους και μπορούν να δουν σημάδια που εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Μπορούν να ακούσουν τις αλλαγές στην αναπνοή, να δουν τις αλλαγές στις κινήσεις του σώματος, ακόμα και να αντιληφθούν τα ηλεκτρικά σήματα που παράγει ο εγκέφαλος καθώς πλησιάζει το τέλος. Η παρατηρητικότητα σε συνδυασμό με την αυξημένη διαίσθησή τους, τους επιτρέπει να προβλέπουν τον θάνατο. Ή τουλάχιστον αυτό θεωρούν οι μελετητές του συγκεκριμένου ερωτήματος.

Μπορούν με κάποιον τρόπο να σας προειδοποιήσουν;

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα πλάσματα είναι αρκετά μυστήρια και ιδιαίτερα απρόβλεπτα. Όταν καταλάβουν το τέλος του κηδεμόνα τους ή γενικά ενός ανθρώπου επιδεικνύουν διάφορες συμπεριφορές. Μπορεί να γίνουν πιο τρυφερές μαζί του, να αποζητούν διαρκή σωματική επαφή και να θέλουν συνεχώς χάδια. Κάποιες άλλες μπορεί να γίνουν πιο ανήσυχες, αγχωμένες, να αρχίσουν να νιαουρίζουν περισσότερο από το συνηθισμένο ή να αρχίσουν να περπατάνε ασυναίσθητα μέσα στο σπίτι. Οπότε, αν και εσείς με τη σειρά σας είστε αρκετά παρατηρητικός/ή ίσως δείτε κάποια από τα παραπάνω σημάδια.

Η μυστηριώδης έκτη αίσθηση των γατών

Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη φύση αυτού του ενστίκτου και σίγουρα δεν είμαστε σε θέση να πούμε αν πραγματικά έχουν έκτη αίσθηση -τουλάχιστον όχι ακόμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γάτες είναι πολύ παρατηρητικές, είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα σημάδια και μπορούν να αντιλαμβάνονται και τις πιο ανεπαίσθητες αλλαγές στο περιβάλλον και στους ανθρώπους. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τους οποίους οι γάτες είναι τόσο μυστηριώδεις. Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμάς αυτό μας προκαλεί ένα δέος και έναν σεβασμό παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου