Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Νεφρολιθίαση: Ο απροσδόκητος παράγοντας που επηρεάζει τη δημιουργία λίθων

Νέα μελέτη ρίχνει φως στη σύνδεση μεταξύ μικροβιώματος και νεφρολιθίασης, αποκαλύπτοντας ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα σε πολλαπλές περιοχές του σώματος συνδέονται με το σχηματισμό λίθων στους νεφρούς. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα των Lawson Health Research Institute και Western University δημοσιεύονται στο Microbiome. Το ανθρώπινο μικροβίωμα περιλαμβάνει τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των υγιών βακτηρίων. Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει αρχίσει να αποκαλύπτει το ρόλο του στην ανθρώπινη υγεία και την εμφάνιση πολλών ασθενειών.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα μικροβιώματα του εντέρου, των ούρων και του σάλιου 30 υγιών συμμετεχόντων και 83 ασθενών με νεφρολιθίαση, που δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά τις τελευταίες 90 ημέρες και αφαιρούσαν τους λίθους χειρουργικά στο St. Joseph.


Η σύγκριση των περιπτώσεων έδειξε ότι οι αλλαγές και στα τρία μικροβιώματα συνδέονταν με το σχηματισμό λίθων στους νεφρούς.



«Οι περιπτώσεις νεφρολιθίασης αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας περίπου το 10% των ανθρώπων», δήλωσε ο δρ. Jeremy Burton, Ερευνητικός Πρόεδρος του ανθρώπινου μικροβιώματος και προβιοτικών στο St. Joseph’s Health Care London. «Προγενέστερη έρευνα έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και των λίθων στους νεφρούς σε όσους έχουν λάβει αντιβιοτικά, ωστόσο θέλαμε να διερευνήσουμε τη σύνδεση και με άλλα μικροβιώματα, με την ελπίδα ότι μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες ανάπτυξης της πάθησης και να βελτιώσουμε τις πιθανές θεραπείες».


Οι λίθοι στους νεφρούς σχηματίζονται συνήθως από οξαλικό ασβέστιο, ένα προϊόν που παράγει το σώμα. «Στους υγιείς ανθρώπους, τα μικρόβια σχηματίζουν ένα είδος ωφέλιμου δικτύου. Στους ασθενείς με νεφρολιθίαση, όμως, αυτό το δίκτυο διασπάται, με αποτέλεσμα να μην παράγουν πολύτιμες βιταμίνες και χρήσιμους μεταβολίτες», εξηγεί ο δρ. Kait Al, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Western’s Schulich School of Medicine & Dentistry.


Υπήρχαν, επίσης, ενδείξεις ότι όσοι είχαν νεφρολιθίαση είχαν περισσότερα γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν εκτεθεί σε περισσότερα αντιμικροβιακά φάρμακα.

«Όσοι είχαν νεφρολιθίαση όχι μόνο είχαν ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα, που ήταν πιο πιθανό να εκκρίνει τοξίνες στους νεφρούς, αλλά ήταν και ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά», εξηγεί ο δρ. Burton.

Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ωστόσο αυτά τα ευρήματα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος στην υγεία, με την υγιεινή διατροφή και την περιορισμένη χρήση αντιβιοτικών να αποτελούν βασικά βήματα για την προστασία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου