Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Οι βασιλικές καρτ ποστάλ έχουν... ιστορίες

Στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, του αέναου -και εν πολλοίς άσκοπου- σκρόλινγκ και της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένας χειροπιαστός λόγος για χειρόγραφες ευχετήριες κάρτες με σαλιωμένο -και άρα εξόχως υγειονομικά ριψοκίνδυνο- γραμματόσημο.Πόσο μάλλον εάν ζεις στην Ελλάδα όπου η σβελτάδα και η συνέπεια των ταχυδρομικών υπηρεσιών ισοδυναμεί με μέτρια προσπάθεια κακού χιούμορ. Σχεδόν έτσι, δηλαδή με αστείο το οποίο προκαλεί το γέλιο μόνο σε εκείνον που το μοιράζεται και σκορπά καντάρια αμηχανίας στους γύρω του, μοιάζει και ο παρηκμασμένος, εκφυλισμένος και χωρίς χειροπιαστό αντίκρισμα θεσμός της μοναρχίας.



Ως γνωστόν, δύο αρνήσεις γεννούν μια κατάφαση. Γι’ αυτό και μάλλον οι βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης επιμένουν να υπενθυμίζουν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες εμφατικά την παρουσία τους, αποστέλλοντας ολωσδιόλου αυτοαναφορικές ευχετήριες κάρτες σε επίλεκτα μέλη του ποιμνίου τους και διεκδικώντας παρεμπιπτόντως μερτικό στην παγκόσμια ημερήσια ειδησεογραφική διάταξη.

Αφού, αντί να βασιλεύουν ως ελέω Θεού ηγεμόνες, βασιλεύουν όπως ο ήλιος κάθε που δύει, και κάνουν μια τίμια προσπάθεια να τρυπώσουν έστω στα αμπάρια του «Τιτανικού» -εξαιτίας του εφήμερου, του παροδικού και του επιδερμικού- της σόουμπιζ.

Δεν ήταν βέβαια πάντα έτσι. Το 1843, όταν η Βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας υπέγραψε και απέστειλε την πρώτη ευχετήρια κάρτα της -φιλοτεχνημένη από τον τότε επικεφαλής του Μουσείου Victoria & Albert- εκφράζοντας την ελπίδα της οι πεινασμένοι αυτού του κόσμου να χορτάσουν και οι ρακένδυτοι να ενδυθούν, το γεγονός έτυχε υποδοχής εφάμιλλης κοσμογονίας. 180 χρόνια μετά, το μόνο ενδιαφέρον αναφορικά με τις χριστουγεννιάτικες καρτ ποστάλ είναι όσα μπορεί συνεκδοχικά να αντιληφθεί κανείς για το στάτους αλλά και τις εσωτερικές ισορροπίες όπως διαμορφώνονται στα τρίσβαθα των βασιλικών οίκων.


Οι πρώην «της Ελλάδος» - Κλισέ ευχές με χειρόγραφα emojis



Ο Παύλος της Ελλάδας, όπως αυτοπροσδιορίστηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε τη χρονιά που μας πέρασε, η Μαρί-Σαντάλ και η πολυμελής οικογένειά τους θα είχαν ίσως κυκλοφορήσει μία από τις πιο άρτιες αισθητικά και όμορφες χριστουγεννιάτικες κάρτες αν λίγες ημέρες νωρίτερα δεν είχαν προλάβει ο Γουίλιαμ και η Κέιτ να κάνουν στροφή στο ασπρόμαυρο. Ο επικεφαλής του πρώην ελληνικού βασιλικού οίκου, η σύζυγός του και τα πέντε παιδιά τους -κατά ηλικιακή σειρά Μαρία-Ολυμπία, Κωνσταντίνος (Τίνο), Αχιλλέας, Οδυσσέας και Αριστείδης- έδωσαν μια γενναία γεύση από Ελλάδα στην οικουμένη, φωτογραφημένοι πιθανότατα με σκηνικό κάποια ελληνική παραλία.






Εκτός από τις κλισέ ευχές και τις ιδιόχειρες υπογραφές του Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ, η κάρτα είχε και μια κάποια τσαχπινιά, αφού επενδύθηκε με χειρόγραφα emojis - ανάμεσά τους μια καρδιά, το σήμα της ειρήνης και ένας ήλιος.







Μπορεί το 2023 η οικογένεια να βίωσε την απώλεια του πατριάρχη της, ωστόσο υπήρχαν και καλά νέα για εκείνους. Ο Τίνο φαίνεται πως βρήκε τον αληθινό και άδολο έρωτα στο πρόσωπο της Πόπι Ντελεβίν -βαθύπλουτης κοσμικής Αγγλίδας και αδελφής της Κάρα Ντελεβίν-, ενώ η Ολυμπία, αν και χώρισε από τον επίσης βαθύπλουτο υποκόμη Πέρεγκριν Πίρσον, λέγεται πως ήδη ζει ένα κινηματογραφικό ειδύλλιο με τον σταρ σεφ του TikTok Τόμας Στρέικερ.

Οι Ισπανοί - Στη σκιά των σκανδάλων

Κορυφαίο παράδειγμα της φετινής εορταστικής περιόδου είναι η κάρτα που δημοσίευσαν από κοινού η βασιλομήτωρ της Ισπανίας Σοφία και ο - προφανώς εν διαστάσει- σύζυγός της πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Το ζευγάρι που τα τελευταία χρόνια έχει χωρίσει από τραπέζης και κλίνης, αποφάσισε να στείλει κοινές ευχές στην οικουμένη.

Και μάλιστα όχι μοστράροντας φαρδύ πλατύ κάποιο κοινό τους φωτογραφικό στιγμιότυπο από τις απώτατες ευτυχισμένες μέρες τους, αλλά επιλέγοντας την ασφαλή λύση του πίνακα «Η προσκύνηση των ποιμένων» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ο οποίος εκτίθεται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης.



Ναι, η επιλογή τους ήταν τόσο ουδέτερη όσο οι ευχές των υποψήφιων εστεμμένων των διαγωνισμών ομορφιάς για παγκόσμια ειρήνη. Αλλά ας μην αδικούμε το υπερήλικο ζευγάρι.

Το 2023 ήταν κάθε άλλο από μια καλή χρονιά για τον βασιλικό οίκο των Βουρβόνων.


Τα οικονομικά σκάνδαλα και τα ερωτικά παραστρατήματα του πρώην βασιλιά αναδύθηκαν ξανά στον αφρό της επικαιρότητας, η Σοφία είχε να αναμετρηθεί με την απώλεια του αδελφού της τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η ανάδυση των φημών περί άστατου συζυγικού βίου της βασίλισσας Λετίθια -και δη με τον πρώην κουνιάδο της- έφεραν ακόμα ένα χαμηλό βαρομετρικό πάνω από το παλάτι Θαρθουέλα. Εντάξει, υπήρξαν και καλά νέα. Δηλαδή η ενηλικίωση της διαδόχου του θρόνου πριγκίπισσας Λεονόρ, στην οποία η φαμίλια ποντάρει τα ρέστα της.

Η 18χρονη πλέον πριγκίπισσα έχει αναλάβει να αναβιώσει την αίγλη του οίκου των προγόνων της και φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την επίσημη ευχετήρια κάρτα της φαμίλιας της, πλαισιωμένη από τον Βασιλιά Φελίπε, τη μητέρα της και βέβαια τη μικρότερη αδελφή της Ινφάντα Σοφία.


Μη φαντάζεστε βέβαια ότι οι Ισπανοί μπήκαν στον κόπο να στήσουν φωτογράφηση-υπερπαραγωγή για να ευχηθούν «Feliz Navidad» στην οικουμένη. Αντιθέτως, πιστοί στο πνεύμα της οικονομίας και της λιτότητας που έχει ενσκήψει εσχάτως πάνω από τους βασιλικούς οίκους, χρησιμοποίησαν μια οικογενειακή φωτογραφία από τους εορτασμούς των 18ων γενεθλίων της βασίλισσας, την οποία υπέγραψαν χειρόγραφα και οι τέσσερις. Οι ευχές τους για «Καλά Χριστούγεννα και Αίσιον και Ευτυχές το 2024» έχουν φυσικά θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για βραβείο κοινοτοπίας.

Οι Δανοί: Ολοι μαζί και ο αποκληρωμένος χώρια

Μπορεί η τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας να την έβγαλε ξεροσφύρι με μια ευχετήρια χριστουγεννιάτικη κάρτα, όμως οι εξ αίματος συγγενείς τους στην Αγγλία παίρνουν τα Χριστούγεννα πολύ στα σοβαρά.

Μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε η βασίλισσα Μαργκαρέτε, η μακροβιότερη στον κόσμο έπειτα από την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ, υποδέχτηκε στο κάστρο Marselisborg στο Ααρχους, που παραδοσιακά γίνεται το επίκεντρο του δωδεκαημέρου για τη φαμίλια της, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο η ίδια στολίζει στις 23 Δεκεμβρίου.


Η βασίλισσα μάλιστα φρόντισε να δειγματίσει μέσω κοινωνικών δικτύων την πληθώρα των στολιδιών που φυλάσσονται στις σοφίτες του παλατιού και για μία ακόμα φορά ξαραχνιάστηκαν πάνω στην ώρα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του δανέζικου βασιλικού οίκου, άπασα η φαμίλια θα περάσει τις ημέρες των Χριστουγέννων στο Ααρχους -πού είσαι Λάνθιμε να καταγράψεις στιγμιότυπα γνήσιας δυστοπίας;-, πλην του αποκληρωμένου εγγονού κόμη Νικολάι, ο οποίος δεν θα τιμήσει την οικογενειακή γιορτή.


Παρόντες θα είναι και ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Φέλιξ μαζί με την αυστραλιανής καταγωγής σύζυγό του πριγκίπισσα Μαίρη, παρά τις πρόσφατες φήμες που ήθελαν εκείνον σε εξωσυζυγική σχέση με τη Μεξικανή κοσμική και φιλάνθρωπο Γκενοβέβα Καζανόβα.

Οι Αγγλοι: Το Photoshop έφαγε το δάχτυλο του πρίγκιπα

Ευτυχώς υπάρχουν οι Αγγλοι για να δείχνουν στους υπόλοιπους γαλαζοαίματους του κόσμου πώς παίζεται η μπαλίτσα. Και εντάξει, μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα να την έβγαλαν επίσης φτηνά και ανώδυνα επιλέγοντας να στείλουν ευχές με μια φωτογραφία από την ενθρόνισή τους, η οποία, παρότι κανείς δεν μοιάζει να το θυμάται, συνέβη τωόντι μόλις τον περασμένο Μάιο, όμως ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, κατά κόσμον Γουίλιαμ και Κέιτ, το έκαναν όπως οι σταρ.



Δηλαδή με αμετροεπή χρήση Photoshop και φίλτρων. Το ζευγάρι των διαδόχων απαθανατίστηκε μαζί με τα τρία τέκνα του από τον φωτογράφο Τζον Σίνερ στο κάστρο Ουίνδσορ - μάλιστα διάλεξαν να δημοσιεύσουν ένα ασπρόμαυρο στιγμιότυπο στο οποίο άπαντες ήταν ντυμένοι εντυπωσιακά λιτά για εν αναμονή βασιλείς - περισσότερο με γελαδάρηδες του Σάρεϊ θα τους έλεγες.


Βέβαια, ακόμα πιο εντυπωσιακό από το παραπάνω γεγονός και βέβαια εξόφθαλμα απόν ήταν το χαμένο δάχτυλο του 5χρονου πρίγκιπα Λούις, το οποίο θα μπορούσε κανείς να εικάσει λόγω των ημερών ότι το έφαγε ο καλικάντζαρος, αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως πιθανότατα κατακρεουργήθηκε στην επεξεργασία της εικόνας. Το 'χε πάθει πάλαι ποτέ και η Δέσποινα Βανδή, μόνο που αντί για δάχτυλα είχαν απαλειφθεί σε αλήστου μνήμης εικόνα της κάποιες δεκαετίες από τη ζωή της. Περασμένα ξεχασμένα.

Πίσω στη Γηραιά Αλβιώνα. Και φέτος τα Χριστούγεννα η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας θα τιμήσει τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα συγκεντρωμένη γύρω από κάποιο από τα πολλά τζάκια του παλατιού Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ.

Φυσικά, εκκωφαντικά απόντες θα είναι ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ που ξεστράτισαν μεν από το μαντρί, καθώς εγκατέλειψαν τα βασιλικά οφίκια, αλλά όχι τις αυτοαναφορικές συνήθειες.

Για μία ακόμα χρονιά κυκλοφόρησαν τη δική τους ευχετήρια κάρτα -ηλεκτρονική και άρα ασάλιωτη φυσικά, αφού για ένα οικολογικό κούτελο ζουν σ' αυτή την κοινωνία- επιλέγοντας να προβάλουν φυσικά τους εαυτούς τους. Το στιγμιότυπο που πρόκριναν ήταν από τους αγώνες των βετεράνων πολέμου Invictus, τους οποίους το ζευγάρι εξακολουθεί να υποστηρίζει μέσω του ιδρύματός του Archwell.



Ειρήσθω εν παρόδω, το 2023 φαίνεται πως ήταν μια μάλλον κακή χρονιά για τα έσοδα του φιλανθρωπικού οργανισμού τους, τα οποία φυλλορροούν. Δε βαριέσαι; Ολο και κάποια σκονισμένη ιστορία από τα μπουντρούμια του παλατιού θα θυμηθούν να ανασύρουν για να υποκριθούν τους τέλειους αποσυνάγωγους και να γεμίσουν το παγκάρι του φιλόπτωχου ιδρύματός τους.

Σουηδοί - Οχι στις κάρτες, ναι στα reel


Πιο ήρεμα και οικογενειακά είναι σίγουρα τα πράγματα στη Στοκχόλμη, συγκεκριμένα στο κατ’ όνομα φτωχικό της διαδόχου του θρόνου πριγκίπισσας Βικτώριας και του συζύγου της -και πάλαι ποτέ personal trainer της- πρίγκιπα Ντάνιελ. Και σίγουρα πιο σύγχρονα.

Αντί να τυπώσει κάρτες, το ζευγάρι μαζί με τα δύο του παιδιά δημιούργησε ένα ινσταγκραμικό reel που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πρώτης τάξεως μπούσουλα και οδηγό για όσους επιθυμούν να μετατρέψουν το σπίτι τους σε Ροβανιέμι.

Ψυχή του σουηδικού πάρτυ είναι για μία ακόμα χρονιά και η βασίλισσα Σίλβια -ίσως η μόνη γαλαζοαίματη που μπορεί να νιώσει τη βασιλομήτορα της Ισπανίας στο πετσί της λόγω του πρότερου έκλυτου βίου του συζύγου της βασιλιά Γουσταύου-, η οποία την εβδομάδα που μας πέρασε υποδέχτηκε μαζί με τα οκτώ εγγόνια της τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που έφτασαν στο Κάστρο Κουνγκλ κατευθείαν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Νουμέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου