Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Αυτοί είναι οι συλλέκτες με την πιο μεγάλη συλλογή ιστορικών κοσμημάτων αμύθητης αξίας vid



Από το φτερό στο στέμμα του Ναπολέοντα μέχρι τις τιάρες των Τσάρω

Προσφέρουν αρκετά εκατομμύρια για να χτυπήσουν σε δημοπρασίες ονειρικά κοσμήματα που έχουν φορεθεί από διασημότητες. Η συλλογή τους αριθμεί πάνω από 300 κομμάτια τα οποία είναι μυθικά και έχουν ταυτιστεί με σημαντικές στιγμές της Ιστορίας. Αυτοί είναι οι σπουδαιότεροι collectors κοσμημάτων του κόσμου
Είναι εκείνοι που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσουν τα πιο εντυπωσιακά κοσμήματα που διατίθενται διεθνώς. Κοσμήματα που προέρχονται από σημαίνοντα πρόσωπα της Ιστορίας και κοστίζουν μια περιουσία. Οι Κινέζοι Alex Fan, Vivian Jia -μέσω της συλλογής τους V Muse- διαθέτουν μπιζού που έχουν αφήσει ένα εμβληματικό στίγμα όπως αυτά του Ναπολέοντα, του Τσώρτσιλ και της οικογένειας Ρομανόφ.













Θα συναντηθώ με το εξαιρετικό δίδυμο Alex Fan, Vivian Jia στο Παρίσι μέσα στα πλαίσια του χορού των debutants αφού αποτελούν τους βασικούς χορηγούς της βραδιάς. Θα βρεθώ στη σουίτα που διαθέτουν στο εμβληματικό ξενοδοχείο Shangri-La Paris περνώντας μέσα από μια στρατιά σεκιούριτι.











«Οh lala!» αναφωνούν οι Γάλλοι βλέποντας τα έργα τέχνης από λευκόχρυσο, διαμάντια και πολύτιμους λίθους.











Μιλάμε με τον Alex και μου εξηγεί την ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι που αγγίζει κάποια εκατομμύρια.











«Πιάσε αυτόν τον χρυσό αστερία με τις μοναδικές πέτρες που φτιάχτηκε από τον χρυσοχόο Rene Bolvin το 1940… Δες τι υφή και τι δουλειά έχει» μου διευκρινίζει και συνεχίζει ενθουσιασμένος την αφήγησή του λέγοντας: «Φτιάχτηκαν όλο κι όλο πέντε κομμάτια».







Η ηθοποιός Claudette Colbert




Η κοσμική περσόνα Millicent Rogers με την ίδια καρφίτσα





«Δύο από αυτά φορέθηκαν από την Claudette Colbert-Αμερικανίδα ηθοποιό και τη Millicent Rogers που ήταν κοσμική και fashion icon της εποχής».

















Απολαμβάνουμε καφέ και μιλάμε για την ιστορία των δύο Κινέζων επιχειρηματιών: «Γεννήθηκα στην Κίνα και οι γονείς μου δραστηριοποιούνται σε διαφόρων ειδών επιχειρήσεις που καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με τα κοσμήματα» μου αναφέρει ο Alex. «Εγώ σπούδασα ιστορία και άρχισα να ασχολούμαι με το κόσμημα αρκετά χρόνια μετά τις σπουδές μου. Αγαπούσα τα αξεσουάρ, τα θεωρούσα ένα μέρος της ανθρώπινης ιστορίας και καθώς επισκεπτόμουν διάφορα μουσεία ερωτεύθηκα το κόσμημα. Οι Κινέζοι διαθέτουμε μακρά ιστορία και αγάπη στην τέχνη. Καθώς έβλεπα κομμάτια αληθινούς θησαυρούς ανακάλυψα αυτό που ήθελα πραγματικά να κάνω».











Τον ρωτώ αν θυμάται το πρώτο κομμάτι που αγόρασε. Χαμογελά με νόημα: «Φυσικά και θυμάμαι. Ηταν ένα μικρό λουλούδι που ανακάλυψα μέσω ενός dealer κοσμημάτων. Το είδα, μαγεύτηκα και αποφάσισα να το πάρω. Δεν γνώριζα από ποιόν κοσμηματοπώλη είχε κατασκευαστεί ούτε ποια κυρία το είχε φορέσει. Απλά το μικρό αυτό έργο τέχνης με είχε συνεπάρει».




Εκτοτε Alex Fan, Vivian Jia έχουν αγοράσει μερικά από τα πλέον ιστορικά κομμάτια της παγκόσμιας κοσμηματοποιείας. Aπό το φύλλο που είχε στο στεφάνι του ο Ναπολέοντας μέχρι κομμάτια της τσαρικής οικογένειας της Ρωσίας, Ρομανόφ, βασιλικών οικογενειών της Γαλλίας, Μαχαραγιάδων κ.λπ.

«Το χρυσό δάφνινο φύλλο που προοριζόταν για την κορώνα με την οποία έγινε η στέψη του Ναπολέοντα, το 1804 αγοράστηκε σε μια δημοπρασία από εμάς έναντι του ποσού των 625.000 ευρώ. Η δημοπρασία οργανώθηκε από τον οίκο Osenat στο Fontnainebleum, κοντά στο Παρίσι. Η τελική τιμή υπερέβη κατά πολύ την αρχική εκτίμηση, που κυμαινόταν μεταξύ 100.000-150.000 ευρώ. Όμως δεν διανοηθήκαμε να μη σταματήσουμε να το χτυπάμε. Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια της συλλογής μας».

Ζητώ να μάθω περισσότερα για το σπάνιο αυτό κομμάτι: «Το Napoleon I Gold Leaf φτιάχτηκε το 1804 από τον Γάλλο μπιζουτιέ Martin Guillaume Biennais. Μετά τον θάνατό του αγοράστηκε από Γάλλους αριστοκράτες ενώ δύο φύλλα από τη συγκεκριμένη κορώνα βρίσκονται στο παλάτι του Ναπολέοντα στο Fontnainebleum Palace. Δώσαμε μεγάλο αγώνα για να φτάσει αυτό το τρίτο φύλο στη δική μας συλλογή. Μια ημέρα έπεσε στα χέρια μου μια διαφήμιση δημοπρασίας όπου ανέφερε ότι ένα φύλλο από την κορώνα του Ναπολέοντα έβγαινε σε πλειστηριασμό. Κινητοποιηθήκαμε αμέσως».











Η συλλογή V Muse, όπως την ονομάζουν οι ιδιοκτήτες, διαθέτει σπάνια κομμάτια που απέκτησε μέσα από δημοπρασίες σε όλο τον κόσμο. Τα μπιζού κόβουν την ανάσα. Όπως η περίτεχνη καρφίτσα με το πουλί από χρυσό και διαμάντια που φιλοτεχνήθηκε το 1905 από τον κοσμηματοπώλη Mellerio ειδική παραγγελία από τον Μαχαραγιά της Kapurthala. Aργότερα ο γαλαζοαίματος Ινδός το προσέφερε στη νεαρή Ισπανίδα Anita Delgado από την οποία και σαγηνεύτηκε.











Ιστορικό κομμάτι είναι εξάλλου η τιάρα με τον λευκόχρυσο, τα διαμάντια και τα σμαράγδια που δημιουργήθηκε από Γάλλο χρυσοχόο το 1810 για την πριγκίπισσα Helene d’ Orleans. To ίδιο κόσμημα φιλοτεχνήθηκε και ως κολιέ το οποίο φόρεσε η Βρετανίδα αριστοκράτισσα Sybil Sassoon το 1923.







Sybil Sassoon





Η αξιοσέβαστη κυρία Sassoon ήταν μέλος της υψηλής κοινωνίας του Λονδίνου και απόγονος της οικογένειας Rothschild.







Η Lady Clementine Churchill στα βραβεία Νόμπελ





Το εξαιρετικό αυτό high jewelry-piece φόρεσε και ως κολιέ η Lady Clementine Churchill, στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ στο σύζυγό της, τον Βρετανό πρωθυπουργό Sir Winston Churchill. «Αυτό αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια της συλλογής μας» παραδέχεται το δίδυμο των συλλεκτών στο Lemon Social Eye.














Εξίσου σημαντικά υπήρξαν και τα κοσμήματα του τελευταίου βασιλικού οίκου της Ρωσίας της ιστορικής οικογένειας των Τσάρων Ρομανόφ. Μια συλλεκτική έκδοση που έβγαλαν πριν πολλά χρόνια οι Αμερικάνοι αποτυπώνει πολλά από αυτά τα κομμάτια. Το συλλεκτικό αυτό βιβλίο που εξαφάνισε το καθεστώς Πούτιν βρίσκεται στα χέρια της V Muse και αποτελεί ένα μέρος του «θησαυρού» της.











Υπάρχει όμως και ένα ιστορικό κόσμημα της οικογένειας των Ρώσων Τσάρων Ρομανόφ. «Οι τσάροι διέθεταν μοναδικής αισθητικής αλλά και αξίας κοσμήματα. Αυτά κι αν ήταν έργα τέχνης». Η καρφίτσα του 1809 που δημιουργήθηκε από τον κοσμηματοπώλη Francois Duval. Eκτός από τα διαμάντια από την οποία είναι φτιαγμένη απεικονίζει τον τσάρο Alexander I. Προσφέρθηκε από τον ίδιο στην αδελφή του Catherina Pavlova με την οποία ήταν ερωτευμένος.







Ο τσάρος Alexander I και η Catherina Pavlova





Γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να την παντρευτεί λόγω συγγένειας ο ίδιος, της δώρισε αυτή τη μυθική καρφίτσα με την μορφή του για να τον έχει πάντα στην καρδιά της. «Πρόκειται για μια από τις πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες που αποτυπώνουν τα γεγονότα της εποχής και τις σχέσεις των ανθρώπων», παραδέχεται το δίδυμο των συλλεκτών.











Υπάρχει ακόμη η χρυσή ταμπακιέρα του Albert Edwart, πρίγκιπα της Ουαλίας.














Αλλά και ένα χρυσό ινδικό κουτί που απεικονίζει τον έρωτα του Shah Jahan με τη Mamtaz Mahal, έναν έρωτα που χάρη στο άδοξο τέλος του δημιουργήθηκε το εμβληματικό Taj Mahal.




















Η ελληνική αργυροχρυσοχοΐα διαθέτει μια μακρά ιστορία. Από τον Σωτήρη Βούλγαρη – ιδρυτή του οίκου Bvlgari μέχρι δημοφιλείς ελληνικούς οίκους με παρουσία σε μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Ρωτώ τον Alex Fan αν η ενδιαφέρουσα συλλογή τους διαθέτει κομμάτια και από την Ελλάδα: «Σαφώς και διαθέτει!» απαντά με ενθουσιασμό. «Κομμάτια ιστορικών οίκων όπως αυτοί των Zolotas και Lalaounis που συνέδεσαν το brand τους με μερικές από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες της εποχής», μου λέει και κλείνει με άρωμα από Ελλάδα η κουβέντα μας.










ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου