Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Επιχείρηση διάσωσης αρκούδας από παγίδα για αγριόχοιρους

Η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή ΚΑΛΛΙΣΤΩ δημοσίευσε στη σελίδα της στο Facebook την είδηση για την απελευθέρωση αρκούδας από παράνομη θηλιά που είχε τοποθετηθεί για τα αγριογούρουνα στο Πόγραδετς. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ συνεργάστηκε με Αλβανικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Αρχές για την απελευθέρωση της αρκούδας.
Η ενήλικη θηλυκή αρκούδα (βάρους περίπου 90 κιλών και ηλικίας περίπου 5 ετών) φαίνεται πως ήταν εγκλωβισμένη για σχεδόν μια εβδομάδα σε συρμάτινη θηλιά που είχε τοποθετηθεί παρανόμως από λαθροθήρες για να πιαστούν σε αυτή αγριογούρουνα, σε ορεινή περιοχή του Πόγραδετς. Δυστυχώς, η τοποθέτηση συρμάτινων θηλιών αποτελεί κοινή πρακτική τόσο στις γειτονικές χώρες όσο και στη χώρα μας, και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη όχι μόνο για τις αρκούδες αλλά και για άλλα ζώα. Στις 27 Δεκεμβρίου στελέχη των “Ομάδων Άμεσης Επέμβασης” της ΚΑΛΛΙΣΤΩ και της PPNEA (Protection and Preservation of Natural Environment in Albania) έσπευσαν στη διάσωση της αρκούδας. Πριν την απελευθέρωση του ζώου, όπως γράφει στην ανάρτησή της η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, τοποθετήθηκε στο ζώο ειδικό ραδιοκολλάρο GPS/GSM που θα κατέγραφε την κίνησή της, προσφέροντας ταυτόχρονα χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Στην ανάρτηση αναφέρεται ότι “[η] επιχείρηση υποστηρίχθηκε και από στελέχη της Μονάδας Προστατευόμενων Περιοχών της Περιφέρειας της Κορυτσάς (RAPA Korca) και της Αλβανικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (Albanian Wildlife Rescue Team). Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και η PPNEA συνεργάζονται στενά τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο του έργου Tripoint Brown Bear (TBB) το οποίο έχει ως στόχο την διατήρηση των πληθυσμών αρκούδας στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας.

Στο έργο επίσης συμμετέχουν ως εταίροι οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Euronatur και MES. Κατά την υλοποίησή του, έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια στις Πρέσπες, για την μεταφορά καλών πρακτικών για την διαχείριση της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-αρκούδας. Ανάμεσα στα θέματα των σεμιναρίων, που παρακολούθησαν και στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ήταν και ο τρόπος λειτουργίας Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα.”

Ευτυχώς, παρά την πολυήμερη καθήλωσή της, η αρκούδα δεν φάνηκε ιδιαίτερα στρεσαρισμένη, κι η γενικότερη κατάσταση της υγείας της ήταν καλή όταν απελευθερώθηκε. Η επιχείρηση της απελευθέρωσης διήρκεσε από το πρωί μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες της 27ης Δεκεμβρίου. Για να προσεγγιστεί το σημείο από την μικτή Ομάδα Άμεση Επέμβαση χρειάστηκε μία ώρα πεζοπορίας με όλον τον εξοπλισμό.

Ευτυχώς, το μέρος στο οποίο είχε τοποθετηθεί η θηλιά ήταν γεμάτο ρίζες και φύλλα που βοήθησαν την αρκούδα να τραφεί και να ενυδατωθεί. Το ζώο ναρκώθηκε, και ύστερα οι διασώστες συνειδητοποίησαν ότι το συρματόσχοινο που την είχε εγκλωβίσει στο πόδι δεν της είχε προκαλέσει ανοιχτό τραύμα. Ακολούθησε η τοποθέτηση του ραδιοκολλάρου από εκπρόσωπο της ΚΑΛΛΙΣΤΩ, καθώς και η ανάνηψη του ζώου. Σύμφωνα με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ: “Το ραδιοκολλάρο θα προσφέρει χρήσιμα δεδομένα για την κίνηση, οικολογία και βιολογία της αρκούδας στην περιοχή και την ενδεχόμενη αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο. Το ραδιοκολλάρο στέλνει την θέση του ζώου κάθε μία ώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πρώτη φορά που τοποθετείται ραδιοκολλάρο σε άτομο αρκούδας στην Αλβανία. […]


Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Protection and Preservation of Natural Environment in Albania (PPNEA), Македонско еколошко друштво (MES), EuroNatur και Καλλιστώ θέλουν να ευχαριστήσουν όλους τους κατοίκους της περιοχής που βοήθησαν μεταφέροντας πληροφορίες για το περιστατικό και παράλληλα ζητούν από τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πάταξη της παράνομης πρακτικής.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου