«Ξεκινήσαμε μάλλον αργά το ταξίδι μας για το Ροβανιέμι στη φινλανδική Λαπωνία. Πετάξαμε πάνω από τη βόρεια Βαλτική και τον Βοθνιακό κόλπο. Κοιτώντας από το αεροπλάνο έμοιαζε πραγματικά με έναν τόπο χιλίων θαλασσών. Δεν είχα φανταστεί ποτέ τον Αρκτικό Κύκλο, αλλά πραγματικά εξεπλάγην από τον αριθμό των αγροκτημάτων. [...] Οταν προσγειωθήκαμε μας υποδέχτηκε ο κυβερνήτης της περιοχής με τη σύζυγό του και ο δήμαρχος. Κατευθυνθήκαμε αμέσως σε ένα ταχυδρομικό γραφείο στο όριο του Αρκτικού Κύκλου, ένα κτίσμα φτιαγμένο από κορμούς δέντρων, το οποίο μας είπαν πως είχαν χτίσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και είχε ανοίξει για μας ώστε να είμαι η πρώτη που θα έστελνα ένα γράμμα από τον Αρκτικό Κύκλο. Αυτό που απευθύνω δηλαδή στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής». Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από την επιστολή που η αφοσιωμένη στις αγαθοεργίες χήρα του Θίοντορ Ρούσβελτ αποφάσισε να στείλει στον Χάρι Τρούμαν στις 14 Ιουνίου του 1950.
Η Ελινορ Ρούσβελτ, 66 ετών τότε, είχε αποφασίσει να κάνει το μεγάλο ταξίδι προς τις βόρειες εσχατιές της Ευρώπης προκειμένου να δει και να περπατήσει σε μια ισοπεδωμένη από τους ναζί πόλη, το Ροβανιέμι. Ναι, φυσικά δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η μόνη πόλη που είχε παραδοθεί στο μένος, στη μανία και το μίσος των Γερμανών κατακτητών, όμως η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική και η απελπισία των αυτοχθόνων απόλυτη.
Εικόνες του κυριολεκτικά ισοπεδωμένου από τους ναζί Ροβανιέμι
Κατά τη διάρκεια της υποχώρησης των ναζιστικών στρατευμάτων στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες, γέφυρες γκρεμίστηκαν, δημόσια κτίρια αλλά και κατοικίες βομβαρδίστηκαν. Αυτή την εικόνα, μιας πόλης που οι κάτοικοί της προσπαθούσαν να αναγεννήσουν κυριολεκτικά από τις στάχτες της, μετέφερε η Ρούσβελτ στον διάδοχο του συζύγου της στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, μαζί με πολλές ακόμη δυσάρεστες λεπτομέρειες για τη δυσβάσταχτη καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, εκείνη τη χρονιά είχαν να αντιμετωπίσουν κι ένα κύμα έξαρσης της φυματίωσης.
Ο εμβληματικός αρχιτέκτονας
Από πολλούς -ειδικά από τους αυτόχθονες της Λαπωνίας- η συμβολή της Ελινορ Ρούσβελτ στην αναγέννηση του Ροβανιέμι θεωρείται καθοριστική για την έκτοτε φρενήρη ανάπτυξη της περιοχής. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, ήταν η πρώτη που έστειλε γράμμα στον Αϊ-Βασίλη της εποχής, τον οποίο ενσάρκωνε περίφημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παρέχοντας βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χειμασμένης από τον πόλεμο Ευρώπης, επισημαίνεται ωστόσο ότι η Φινλανδία είχε εξαναγκαστεί από τους Ρώσους να αρνηθεί τα κονδύλια του Σχεδίου Μάρσαλ.
Αν όμως η πόλη στις παρυφές του Αρκτικού Κύκλου, που πλέον λογίζεται ως -έστω με την πιο στυγνή καπιταλιστική θεώρηση- η πατρίδα και η έδρα του Αγιου Βασίλη και που μόνο μέχρι τα τέλη του φετινού Δεκεμβρίου θα έχει φιλοξενήσει για το 2023 περί τους 500.000 ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, έχει έναν πραγματικό πολιούχο, δεν είναι άλλος από τον εμβληματικό Φινλανδό αρχιτέκτονα Αλβαρ Ααλτο ή αλλιώς τον άνθρωπο που ενώ όλοι έβλεπαν μη αναστρέψιμη ολοκληρωτική καταστροφή που θα οδηγούσε στην ερημοποίηση μιας ούτως ή άλλως απομονωμένης περιοχής, είδε την ευκαιρία για μια νέα αρχή. Και μάλιστα δεν την άφησε ως σχέδιο επί χάρτου, αλλά αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια για την κάνει πράξη με ένα πρωτοποριακό ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα πλάνο, στο οποίο αφιερώθηκε έως τον θάνατό του στα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Ο διάσημος Φινλανδός αρχιτέκτονας Αλβαρ Ααλτο και το σχέδιό του για την ανάπλαση του χωριού του Αϊ-Βασίλη
Για να υλοποιηθεί βέβαια το σχέδιο του Ααλτο έπρεπε προηγουμένως η αραιοκατοικημένη αγροτική κωμόπολη των 6.000 κατοίκων της δεκαετίας του ’30 -σήμερα ο πληθυσμός της είναι δεκαπλάσιος- να παραδοθεί αρχικά στους ναζί και κατόπιν σχεδόν να εξαφανιστεί από τον χάρτη. Στις 26 Οκτωβρίου του 1939 και αφού οι διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Φινλανδίας για αναθεώρηση των συνόρων εις βάρος της δεύτερης και αφοπλισμό των παραμεθόριων περιοχών απέβησαν άκαρπες, ξεκίνησε η εισβολή των Σοβιετικών επί φινλανδικού εδάφους. Ο σοβιετοφινλανδικός (ή χειμερινός, όπως έμεινε γνωστός) πόλεμος έληξε πέντε μήνες αργότερα, με τους Φινλανδούς όχι μόνο ηττημένους, αλλά και υποχρεωμένους, βάσει συνθήκης, να παραδώσουν στην ΕΣΣΔ ποσοστό περίπου 10% των εδαφών τους.
Ο φόβος, η ταπείνωση και οι ακροδεξιοί ταγοί της Φινλανδίας οδήγησαν κατόπιν τη χώρα και τον λαό στην αγκαλιά των δυνάμεων του Αξονα. Η Φινλανδία έγινε κεντρικός πόλος του ανατολικού μετώπου και συνεπικούρησε με τις στρατιωτικές δυνάμεις τη σοβιετική εισβολή των ναζί που ξεκίνησε το 1941.
Τρία χρόνια αργότερα και αφού η συντριβή των Γερμανών ήταν πια προδιαγεγραμμένη, οι Φινλανδοί συνθηκολόγησαν με τους Σοβιετικούς, αναλαμβάνοντας μάλιστα την υποχρέωση καταβολής δυσθεώρητων πολεμικών αποζημιώσεων - και βέβαια την εκδίωξη των εναπομεινάντων ναζιστικών στρατευμάτων από τα εδάφη τους. Το Ροβανιέμι, στο οποίο οι Γερμανοί είχαν δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμιά τους και θεωρούνταν πόλη στρατηγικής σημασίας για το ανατολικό μέτωπο, πλήρωσε βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και υλικές καταστροφές. Οι ναζί οπισθοχώρησαν, αλλά άφησαν πίσω τους χάος, αίμα, καμένη γη.
Δείτε Βίντεο: Οταν η Φινλανδία στράφηκε εναντίον της Γερμανίας
Ρυμοτομία σε σχήμα ταράνδου
Το όραμα του Ααλτο ξεπήδησε μέσα από τη στάχτη του πολέμου. Λαμβάνοντας ως δεδομένο κάτι που κανείς δεν είχε παρατηρήσει προηγουμένως, ότι δηλαδή η ρυμοτομία του Ροβανιέμι θύμιζε την ανατομία του ταράνδου, άρχισε να σχεδιάζει μια νέα βιώσιμη, φιλική στο περιβάλλον και προσαρμοσμένη στο ιδιάζον κλίμα της περιοχής πόλη, κατασκευάζοντας μάλιστα οικονομικές κατοικίες στο κόστος των οποίων θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οι φτωχοποιημένοι αυτόχθονες.
Ο Φινλανδός αρχιτέκτοντας μπορεί να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του -άφησε πίσω του τρία σημαδιακά κτίρια, το συναυλιακό μέγαρο, το δημαρχείο και τη βιβλιοθήκη της πόλης-, αλλά κατάφερε να δώσει μια πνοή αναζωογόνησης, να προσφέρει την πιο πολύτιμη πρώτη ύλη της ελπίδας στην πόλη, την οποία οι κάτοικοί της αποφάσισαν να εξελίξουν (ή γιατί όχι να τερματίσουν) επενδύοντας τα ρέστα τους σε μια ιστορία που μεταλαμπαδευόταν από γενιά σε γενιά. Τον μύθο του Αϊ-Βασίλη.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο λαοπρόβλητος άγιος βρισκόταν στην περιοχή Κορβατουντούρι, σε ένα σημείο ακόμα πιο βόρεια του Ροβανιέμι, ακόμα πιο παγωμένο και, κυρίως, ακόμα πιο δυσπρόσιτο. Με λίγο αποτελεσματικό μάρκετινγκ, με δεδομένο πως τα Χριστούγεννα είναι μακράν η πλέον αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων και χάρη στην υποδομή του αλλοτινού αεροδρομίου της Luftwaffe, το οποίο παραμένει το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης έως σήμερα, τα στίφη των τουριστών, υποκινούμενα κυρίως από περιέργεια, δεν άργησαν να ξεκινήσουν να αποβιβάζονται στην απάτητη περιοχή του Αρκτικού Κύκλου.
Ο μύθος της πατρίδας του Αϊ-Βασίλη ξεκίνησε να διαδίδεται από τα μέσα των 80s, γιγαντώθηκε τη δεκαετία του ’90 και, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, παραμένει ακμαίος και προσοδοφόρος για την περιοχή της Λαπωνίας μέχρι και σήμερα. Και σχεδόν πιστευτός.
Ο μύθος της πατρίδας του Αϊ-Βασίλη ξεκίνησε να διαδίδεται από τα μέσα των 80s, γιγαντώθηκε τη δεκαετία του ’90, ενώ ειδικά φέτος η ζήτηση για διαμονή στο Ροβανιέμι έχει αυξηθεί κατά 20%, η δε πρόβλεψη είναι πως έως τα τέλη της χρονιάς οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τις 500.000
Προσοδοφόρος μύθος
Ειδικά φέτος, η ζήτηση για διαμονή στο Ροβανιέμι έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με την περσινή εορταστική σεζόν, οι απευθείας πτήσεις έχουν διπλασιαστεί (35), ενώ ο επίσημος φορέας διαχείρισης των χωριών του Αϊ-Βασίλη υπολογίζει πως έως τα τέλη της χρονιάς στην περιοχή θα έχουν πατήσει το χιονοπέδιλό τους μισό εκατομμύριο επισκέπτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Φινλανδικού Οργανισμού Τουρισμού, οι πιο δημοφιλείς μήνες (και προσοδοφόροι για την τοπική τουριστική βιομηχανία) ήταν ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και βέβαια ο Δεκέμβριος, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από τη Γερμανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.
Ο Αγιος Βασίλης που βρίσκεται στο γραφείο του 365 ημέρες τον χρόνο υπολογίζεται ότι λαμβάνει μισό εκατομμύριο γράμματα ετησίως, και βέβαια η κυρία Αγίου Βασίλη είναι αρκετά χειραφετημένη για να διαθέτει τη δική της ξεχωριστή έδρα στη μεγαλύτερη σε έκταση, όπως καυχιέται ότι είναι, πόλη του κόσμου -έχει περίπου το μέγεθος της Κορσικής- με τα 30 χωριά, τους 65.000 κατοίκους και τους περίπου 12.500 ταράνδους. Κυρίως με τη διατήρηση ζωντανής της διαφιλονικούμενης πεποίθησης πως μπορεί και να υπάρχει. Φυσικά ο Αγιος Βασίλης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2024
(10140)
- ► Δεκεμβρίου (954)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
▼
2023
(11198)
-
▼
Δεκεμβρίου
(779)
- Wham! - Last Christmas (Pudding Mix)
- Porsche 912 Kamm
- Μεγάλη «φυγή» 12 δισ. ευρώ από τις απλές καταθέσεις
- Βρέφος... 7 κιλών γεννήθηκε στη Χιλή
- ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε συνταγματική τ...
- Επεισόδια στου Ρέντη: Ταυτοποιήθηκαν τα άτομα της ...
- Ποιος δρόμος στην Ελλάδα έχει τις πιο πολλές κάμερ...
- Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς ο στρατός πιάστηκε στον ύπ...
- Αυτοί είναι οι συλλέκτες με την πιο μεγάλη συλλογή...
- Λήστεψαν αδελφές που σταμάτησαν για τουαλέτα στην ...
- Πειραιά έφτασε από το Περού το δεύτερο μεγαλύτερο ...
- Το χάπι που αγοράζουν όλοι την Πρωτοχρονιά – Δεν φ...
- Η πολυτάραχη ιστορία των Dachshunds – Στιγματισμός...
- Πατέρας και γιος έκλεψαν το αυτοκίνητο ασθενούς με...
- Έξι καθηγητές ετοιμάζουν κυτταρικό κρέας και στην ...
- Mazda
- Andrea Bocelli, Sarah Brightman - Canto Della Terr...
- Top Models Deep House Music, Oriental House, Summe...
- Τι θα γίνει με τα τζιπ Mercedes και τα Steyr του Ε...
- Πένθος στην Άρση Βαρών - Πέθανε η πρωταθλήτρια Άρτ...
- Françoise Bettencourt Meyers: Μόλις έγινε η πλουσι...
- Ερντογάν: Η μεγαλύτερη τιμή να με θυμούνται σαν το...
- Οικογενειακή τραγωδία στο Περιστέρι - 35χρονος μαχ...
- Αθήνα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η Εύα Καϊλή - ...
- Μέγκαν Μαρκλ: Υπολόγισαν πόσο κόστισαν οι εμφανίσε...
- O άγνωστος επιστήμονας που έσωσε και σκότωσε εκατο...
- ΗΠΑ: Aνακατασκευάζουν το αεροδρόμιο απ' όπου «σηκώ...
- Le Monde: Όταν η Καϊλή προσπαθούσε να πείσει τον Μ...
- Ελβετία: Δημοψήφισμα για την απαγόρευση στις εισαγ...
- Renault 5 E-Tech Electric
- Γαλλία: Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στις Άλπεις
- Λήγουν από το 2024 τα πνευματικά δικαιώματα της πρ...
- Καλιφόρνια: Η στιγμή που πελώριο κύμα παρασύρει αν...
- Οι βασιλικές καρτ ποστάλ έχουν... ιστορίες
- Κατερίνα Στανίση: Πασίγνωστος τραγουδιστής έστειλε...
- Πετράλωνα: Συνελήφθη on camera άνδρας αφού προσπάθ...
- Ισραήλ: «Όλοι στη Γάζα είναι τρομοκράτες» λέει η 2...
- Θεσσαλονίκη: Μυστήριο με το ποινικό παρελθόν του Ν...
- Βγήκε από τη φυλακή και δημιούργησε αυτοκρατορία: ...
- Ο χαμένος
- Γιατί η γάτα σας είναι επιθετική; Αιτίες και λύσεις
- Μιλάτε στον ύπνο σας; Τι σημαίνει το παραμιλητό – ...
- Κεφαλονιά: Σε κρίσιμη κατάσταση 73χρονος - Τον μαχ...
- Απολύθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ουισκόν...
- Χολαργός: 16χρονος με ψεύτικη καραμπίνα ληστεύει φ...
- Ραφήνα: Γυναίκα βρέθηκε κρεμασμένη πίσω από εκκλησάκι
- Σπείρα εξαπάτησε 11 πολίτες με «λεία» 176.000 ευρώ...
- Δείτε τους καθαρούς μισθούς για υπουργούς, βουλευτ...
- Emma Kok & André Rieu – All I Want For Christmas I...
- André Rieu & Emma Kok - White Christmas (4K)
- Sarah Brightman - 'Fly to Paradise' from Sarah Bri...
- Dodge Challenger
- Επιχείρηση διάσωσης αρκούδας από παγίδα για αγριόχ...
- Ναρκέμπορος με παρελθόν διακινούσε κοκαΐνη στην κα...
- Aνάλυση «Guardian»: Γιατί το Μέιν και το Κολοράντο...
- Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε στην πιο δυνα...
- Ρωσία: Σκοτώθηκε πέφτοντας από το παράθυρο του σπι...
- Αγωνία για 10η ημέρα για την εξαφάνιση των δυο ανή...
- Ξένια Φαντέγιεβα, σύμμαχος του Ναβάλνι, καταδικάστ...
- Οδηγός πάρκαρε, έβγαλε τις πινακίδες και πήγε για ...
- ΗΠΑ: Η πολιτεία Μέιν γίνεται η 2η που αποκλείει το...
- Κυπριακό: Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν αναμένει πρ...
- AIDA - Arena di Verona - 16-6-23
- Suzuki Jimny G-Class
- Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: «Θερίζουν» κορωνοϊός και...
- Κάτω από 20.000 ευρώ το φθηνό ηλεκτρικό των VW και...
- Μίκαελ Σουμάχερ - Δέκα χρόνια μετά το ατύχημα: Το ...
- CIA έκρυβε αρχεία για τον Covid - 19: Τα χρηματικά...
- Βρετανία αναλαμβάνει την ηγεσία της δύναμης ταχεία...
- Ζούσε επί 20 ημέρες με τη νεκρή μητέρα του
- Τροχαίο στο Πέραμα: Η 22χρονη κατέγραψε τη σύγκρου...
- Μισθοί: Πόσο αυξάνονται το 2024 σε δημόσιο και ιδι...
- Λιβερία: Φόβοι για τουλάχιστον 40 νεκρούς στην έκρ...
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε επιτάχυνση τ...
- Απάτη με δόλωμα δήθεν λάθος διεύθυνση πακέτου από ...
- Ρώσος σκότωσε δύο ιερόδουλες σε ένα 48ωρο - Πήγε σ...
- Θεσσσαλονίκη: Με μια μαχαιριά στον λαιμό σκότωσε ο...
- «Σταματήστε να φυτεύετε δέντρα», λέει ο άνθρωπος π...
- Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέα φωτογραφία του «Επισκέπτη»...
- «Σήκωσαν» τις καμπάνες από εκκλησία στην Αχαΐα
- Κορωνοϊός: Η υποπαραλλαγή «JN.1» ευθύνεται για την...
- ς Επίδομα θέρμανσης για όσους θερμαίνονται με ηλ...
- Επίδομα θέρμανσης για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρ...
- Υπουργείο Υγείας: Οι 19 ΜΑΦ για τα εγκεφαλικά, τα ...
- Απάντηση Νετανιάχου σε Ερντογάν: Είναι ο τελευταίο...
- Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο «Μεγάλος Κακός» που είχε προ...
- Πόλεμος στο Ισραήλ: Δίκτυο σηράγγων που οδηγούσαν ...
- Πώς γνωρίζουν οι γάτες ότι πλησιάζει ο θάνατος ενό...
- Η στιγμή που χιονοστιβάδα «καταπίνει» σκιέρ: Έζησε...
- Toyota: Το υδρογόνο θα σώσει τους αγώνες
- Βρετανία: Χάος στις συγκοινωνίες λόγω της καταιγίδ...
- Χιλιάδες Ουκρανοί που μένουν στο εξωτερικό φοβούντ...
- «Θερίζουν» κορωνοϊός και λοιμώξεις τις γιορτινές μ...
- Νέα Υόρκη: Η στιγμή που τρεις ένοπλοι στήνουν ενέδ...
- Νεφρολιθίαση: Ο απροσδόκητος παράγοντας που επηρεά...
- Νέα επίθεση με μαχαίρι σε δομή φιλοξενίας μεταναστ...
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός αστυνομικός σε μπαρ - Τον μαχα...
- ΑΑΔΕ: Ο νέος κατάλογος με τους «φορολογικούς παραδ...
- Diamonds are forever Metropole Orkest & Dorona Alb...
- McLaren
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
▼
Δεκεμβρίου
(779)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου