Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς ο στρατός πιάστηκε στον ύπνο, νέες αποκαλύψεις των New Tork Times


«Πιάστηκαν στον ύπνο»... από την έναρξη κιόλας της σύρραξης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, τα όχι και τόσο οξυμμένα αντανακλαστικά της ισραηλινής πλευράς, κατά την ημέρα εισβολής από την ισλαμιστική οργάνωση, την 7η Οκτωβρίου, πυροδότησαν την περιέργεια της παγκόσμια κοινότητας. Στα δημοσιεύματα και τις αναλύσεις που έχουν, το τελευταίο διάστημα, γραφτεί για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε αιφνιδιαστικά η Χαμάς και γιατί το Ισραήλ δεν είχε προετοιμαστεί για την πιο αιματηρή εισβολή του τελευταίου μισού αιώνα, προστίθεται και ένα εκτενές ρεπορτάζ των New York Times.
Το αμερικανικό δίκτυο σε έρευνά του διαπίστωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν είχαν οργανωθεί επαρκώς, χωρίς να βρίσκονται σε θέσεις ετοιμότητας, αλλά επέλεξαν να βασιστούν στα κοινωνικά δίκτυα για να καταλήξουν προς τα πού θα κινηθούν.
«Το Ισραήλ δεν είχε σχέδιο μάχης για να αντιμετωπίσει την τεράστια εισβολή της Χαμάς». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι NYT.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό αμερικανικό ρεπορτάζ, μακριά από τα αρχηγεία του ισραηλινού στρατού, στο Τελ Αβίβ, σε ένα καταφύγιο γνωστό με την ονομασία «The Pit», οι διοικητές προσπαθούσαν να καταλάβουν πόσο σοβαρές ήταν αναφορές περί επιθέσεων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, που άνοιξε ένας νέος κύκλος τρομακτικής αιματοχυσίας.
Ο διοικητής που επέβλεπε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, δεν μπορούσε να αντιληφθεί την ακριβή έκταση των επιθέσεων. Ζήτησε, ωστόσο, να σταλούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις.

Με καθυστέρηση άνω της μίας ώρας οι οδηγίες



Στις 07:43, πάνω από μία ώρα αφότου ξεκίνησαν να ηχούν τα πυρά και χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ, εκδόθηκαν οι πρώτες οδηγίες.

Διατάχθηκε, ειδικότερα, όλες οι δυνάμεις, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να κατευθυνθούν προς το νότο.



Το ζήτημα, όμως, ήταν ότι οι διοικητές του στρατού δεν είχαν ακόμη αντιληφθεί ότι η εισβολή στο Ισραήλ προχωρούσε. Για τον λόγο αυτό, άμαχος πληθυσμός στη χώρα βρέθηκε να πολεμά μόνος χωρίς καμία στρατιωτική ενίσχυση για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.






Το τοπίο παράλυσης δεν άργησει να φανεί. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι κάτοικοι που έβλεπαν ζωές να χάνονται, καλώντας απεγνωσμένα για βοήθεια και παρακολουθώντας μία από τις σκληρές πράξεις βίας.

Στο τέλος οι αριθμοί μιλούσαν από μόνοι τους: οι περίπου 1.200 ζωές που χάθηκαν στο Ισραήλ προδίδουν το έλλειμμα ουσιαστικής οχύρωσης.

Σαφείς απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμη από την κυβέρνηση Νετανιάχου, με τις αποκαλύψεις να αναμένεται σταδιακά να βγουν στο φως.

«Βασίζονταν σε αναρτήσεις στα social media»

«Ο στρατός του Ισραήλ ήταν υποστελεχωμένος, εκτός θέσης και ανεπαρκώς οργανωμένος. Οι στρατιώτες επικοινωνούσαν σε ομάδες WhatsApp και βασίζονταν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πιλότοι ελικοπτέρων διατάχθηκαν να κοιτάξουν τα δελτία ειδήσεων και τα κανάλια Telegram για να επιλέξουν στόχους» αποκαλύπτουν οι New York Times για την απουσία οργανωμένου σχεδίου.



«Στην πράξη, δεν υπήρχε η κατάλληλη αμυντική προετοιμασία, δεν υπήρχε εξοπλισμός και ανάπτυξη δύναμης για μια τέτοια επιχείρηση», δήλωσε ο Γιομ Τοβ Σάμια, πρώην επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού.

Το στοιχείο εκείνο που οφείλεται για την έλλειψη έγκαιρης και στοχευμένης παρέμβασης, ήταν και η εσφαλμένη εκτίμηση ότι η Χαμάς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία τόσο ευρεία στρατιωτική επιχείρηση.

«Ο στρατός δεν προετοιμάζεται για πράγματα που θεωρεί αδύνατα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάκοβ Αμιντρόρ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου.

Οι αιφνιδιατικές κινήσεις της Χαμάς

Η Χαμάς, από την πλευρά της, εκμεταλλεύτηκε τα λάθη της ισραηλινής πλευράς, αποκλείοντας βασικές διασταυρώσεις αυτοκινητοδρόμων, καθώς προσπαθούσαν να μπουν στις πόλεις. Η πολιορκία της Χαμάς στη στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ οδήγησε σε ακινητοποίηση της ισραηλινής, στρατιωτικής αντίδρασης.

Ο στρατηγός Μπάρακ Χιράμ, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να αναλάβει τη διοίκηση μεραρχίας κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, κατευθύνθηκε προς τα νότια για να δει από κοντά πώς αντέδρασαν οι στρατιώτες.

Θυμήθηκε τα μηνύματα που έλαβε από στρατιώτες στην περιοχή: «Ελάτε να μας σώσετε, μας σκοτώνουν».

«Συγγνώμη που απευθυνόμαστε σε εσάς, μας έχουν ήδη τελειώσει τα όπλα» είπαν ακόμη στον στρατηγό.

Την ίδια στιγμή, η Χαμάς εργάστηκε με στρατηγικό σχέδιο για να αποδυναμώσει το πλεονέκτημα του Ισραήλ σε στρατιωτικές δυνάμεις. Οι τρομοκράτες στόχευσαν ισραηλινά άρματα μάχης, πλήττοντας αρκετά από αυτά. Τα άρματα στέρευσαν, έτσι, από πυρομαχικά.

Η ισλαμιστική οργάνωση πυροβόλησε, ακόμη, ισραηλινό ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να πέσει κοντά στη Γάζα.

Οι επιθετικές αυτές ενέργειες, καταλήγουν οι New York Times, θα έπρεπε να έχουν αποτελέσει σημάδι προειδοποίσης για το Ισραήλ για μία απροσδόκητα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση από τη Χαμάς, όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν τελικά διαφορετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου