«Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο και ευρέως πλέον αποδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης μας υφίσταται μια αλλαγή στο κλίμα, που κατά κύριο λόγο συνίσταται σε αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, αύξηση της στάθμης των θαλασσών καθώς και των μέσων τιμών θερμοκρασίας. Η αλλαγή αυτή αποδίδεται σε ανθρώπινες παρεμβάσεις με κυριότερες την εκτεταμένη καύση υδρογονανθράκων και την αποψίλωση των δασών.
Υπολογίζεται ότι στις μέρες μας ζουν περίπου 500 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη σε ολόκληρη τη Γη, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα άτομα με διαβήτη, για διάφορους λόγους, θεωρούνται ως ιδιαιτέρως ευαίσθητα στα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκύπτουν όλο και συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, κυρίως δε στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τους καύσωνες δηλαδή, που πλήττουν τις Μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα. Οι βασικές αιτίες της ιδιαίτερης αυτής ευαισθησίας πρέπει να αναζητηθούν στη μεγαλύτερη δυσκολία προσαρμογής των ατόμων με διαβήτη στο θερμικό στρες αλλά και τη μεγάλη συχνότητα ύπαρξης συμπαρομαρτούντων παθήσεων, όπως τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση και η νεφρική ανεπάρκεια.
Ποια είναι όμως εκείνα τα πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και που πρέπει ο ασθενής με διαβήτη να γνωρίζει, έτσι ώστε να τα προλαμβάνει αλλά και να αντιμετωπίζει τις πιθανές επιπτώσεις τους;
• Αφυδάτωση και θερμοπληξία. Η έκθεση στην υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα αφυδάτωση στα άτομα με διαβήτη, ιδίως μάλιστα αν δεν έχουν καλή ρύθμιση του
σακχάρου τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το σάκχαρο, όταν είναι υψηλό στο αίμα (συνήθως πάνω από 180 mg%), αποβάλλεται στα ούρα, συμπαρασύροντας αρκετές ποσότητες νερού. Επιπρόσθετα όμως, κυρίως μερικά άτομα που έχουν αρκετά χρόνια διαβήτη με επιπλοκές, μπορεί να παρουσιάζουν κάποια διαταραχή στη θερμορρύθμιση (την ικανότητα δηλαδή που έχει ο οργανισμός να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή), με αποτέλεσμα, όταν κάνει πολλή ζέστη, η θερμοκρασία του σώματος να ανεβαίνει υπερβολικά και να επέρχεται θερμοπληξία, μια κατάσταση πολύ επικίνδυνη. Η θερμοπληξία, που μπορεί φυσικά να εμφανιστεί και σε άτομα χωρίς διαβήτη, επέρχεται αρκετά ύπουλα με πυρετό (που σταδιακά γίνεται πολύ υψηλός και δεν πέφτει με αντιπυρετικά), έντονη αδυναμία, σταδιακή ελάττωση του επιπέδουσυνείδησης και χαρακτηριστική μείωση μέχρις εξαλείψεως της εφίδρωσης. Για να προλαμβάνονται η αφυδάτωση και η θερμοπληξία, οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες (περιορισμένες έξοδοι και σωματικές δραστηριότητες τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας, χρήση κλιματιστικών, ελαφριά ρούχα), να καταναλώνουν άφθονα υγρά (όχι βέβαια αναψυκτικά με ζάχαρη ή
οινοπνευματώδη) και οπωσδήποτε να διατηρούν πάντα ικανοποιητική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Όσοι παίρνουν ινσουλίνη ή διουρητικά, καλό είναι να συνεννοούνται με τον γιατρό τους ώστε, αν χρειάζεται, να προσαρμόζουν τις δόσεις.
• Υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία. Η υπερβολική ζέστη, καθώς και η άσκηση σε ανάλογες συνθήκες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, ιδιαίτερα σε άτομα που θεραπεύουν τον διαβήτη με ινσουλίνη. Από την άλλη πλευρά, σε συνθήκες υπερβολικού ψύχους, είναι δυνατόν η απορρόφηση της ινσουλίνης να καθυστερεί και να υπάρχει τάση προς υπεργλυκαιμία. Για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων, συνιστάται, ειδικά σε ασθενείς που παίρνουν ινσουλίνη, η τακτική παρακολούθηση των τιμών του σακχάρου τους, είτε με φορητό μετρητή στο αίμα (με τρύπημα του δακτύλου), είτε, πολύ πιο εύκολα στις μέρες μας, με αισθητήρα συνεχούς καταγραφής. Ο τελευταίος είναι μια μικρή συσκευή που τοποθετεί το άτομο με διαβήτη στο δέρμα (συνήθως στο χέρι ή την κοιλιά) και μετράει συνεχώς το σάκχαρο. Παράλληλα με την τακτική παρακολούθηση του σακχάρου, οι ασθενείς πρέπει να φορούν τα κατάλληλα ρούχα για τις συνθήκες θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και, αν χρειάζεται, να προσαρμόζουν τη θεραπεία τους, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.
• Προβλήματα με τα πόδια. Τα άτομα με διαβήτη που πάσχουν από επιπλοκές, όπως η νευροπάθεια, ή έχουν προβλήματα με την αιμάτωση στα πόδια λόγω αγγειοπάθειας, είναι επιρρεπή στο σύνδρομο του διαβητικού ποδιού, με εκδήλωση ελκών (πληγών) στα πόδια που επουλώνονται δύσκολα. Σε πολύ βαριές τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί (σπάνια ευτυχώς) ακόμα και ακρωτηριασμός. Σε συνθήκες ακραίων θερμοκρασιών η πιθανότητα τέτοιων επιπλοκών αυξάνεται, τόσο με το πολύ κρύο (λόγω επιδείνωσης της κυκλοφορίας του αίματος) όσο και με τη ζέστη (λόγω του ιδρώτα και της ευκολότερης ανάπτυξης μικροβίων). Τα βασικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των ποδιών στις ακραίες θερμοκρασίες είναι οι καλές συνθήκες υγιεινής (καθαριότητα, απομάκρυνση υγρασίας), η χρήση κατάλληλων παπουτσιών, η εξασφάλιση σωστής θερμοκρασίας (κάλτσες τον χειμώνα και ελαφριά-δροσερά παπούτσια το καλοκαίρι) και η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας εάν προκύψει κάποιο ζήτημα.
• Προβλήματα με τη φύλαξη της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι ευαίσθητο φάρμακο και πρέπει πάντα να φυλάσσεται στη σωστή θερμοκρασία. Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι το διάλυμα που χρησιμοποιεί ο ασθενής (είτε βρίσκεται σε μπουκαλάκι είτε σε πένα) πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή όχι μεγαλύτερη από 25 βαθμούς Κελσίου. Οι υπόλοιπες συσκευασίες (εκείνες δηλαδή που προορίζεται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον) πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, σε απλή ψύξη. Για τη μεταφορά της ινσουλίνης σε συνθήκες μεγάλης ζέστης, πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευασίες που διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του περιεχομένου. Απαγορεύεται φυσικά η απευθείας έκθεση στον ήλιο. Σε υπερβολικό κρύο, όταν δηλαδή η θερμοκρασία είναι κοντά στο μηδέν ή κατώτερη, υπάρχει κίνδυνος να παγώσει το διάλυμα της ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να προκύψει, για παράδειγμα αν αφεθεί το φάρμακο μέσα στο αυτοκίνητο το χειμώνα ή στον χώρο παραδιδόμενων αποσκευών του αεροπλάνου. Η παγωμένη ινσουλίνη είναι προφανώς αναποτελεσματική, για αυτό καταστάσεις όπως οι παραπάνω πρέπει να αποφεύγονται. Φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια μελλοντική απειλή αλλά μια πραγματικότητα. Τα άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες προκλήσεις και
απειλές λόγω της μεταβολής του κλίματος. Η σωστή ενημέρωση αλλά και η συζήτηση με τις επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν τα άτομα αυτά, είναι καλό να γίνεται τακτικά ώστε να προλαμβάνονται οι όποιες επιπλοκές».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2024
(8650)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
▼
2023
(11198)
-
▼
Δεκεμβρίου
(779)
- Wham! - Last Christmas (Pudding Mix)
- Porsche 912 Kamm
- Μεγάλη «φυγή» 12 δισ. ευρώ από τις απλές καταθέσεις
- Βρέφος... 7 κιλών γεννήθηκε στη Χιλή
- ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε συνταγματική τ...
- Επεισόδια στου Ρέντη: Ταυτοποιήθηκαν τα άτομα της ...
- Ποιος δρόμος στην Ελλάδα έχει τις πιο πολλές κάμερ...
- Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς ο στρατός πιάστηκε στον ύπ...
- Αυτοί είναι οι συλλέκτες με την πιο μεγάλη συλλογή...
- Λήστεψαν αδελφές που σταμάτησαν για τουαλέτα στην ...
- Πειραιά έφτασε από το Περού το δεύτερο μεγαλύτερο ...
- Το χάπι που αγοράζουν όλοι την Πρωτοχρονιά – Δεν φ...
- Η πολυτάραχη ιστορία των Dachshunds – Στιγματισμός...
- Πατέρας και γιος έκλεψαν το αυτοκίνητο ασθενούς με...
- Έξι καθηγητές ετοιμάζουν κυτταρικό κρέας και στην ...
- Mazda
- Andrea Bocelli, Sarah Brightman - Canto Della Terr...
- Top Models Deep House Music, Oriental House, Summe...
- Τι θα γίνει με τα τζιπ Mercedes και τα Steyr του Ε...
- Πένθος στην Άρση Βαρών - Πέθανε η πρωταθλήτρια Άρτ...
- Françoise Bettencourt Meyers: Μόλις έγινε η πλουσι...
- Ερντογάν: Η μεγαλύτερη τιμή να με θυμούνται σαν το...
- Οικογενειακή τραγωδία στο Περιστέρι - 35χρονος μαχ...
- Αθήνα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η Εύα Καϊλή - ...
- Μέγκαν Μαρκλ: Υπολόγισαν πόσο κόστισαν οι εμφανίσε...
- O άγνωστος επιστήμονας που έσωσε και σκότωσε εκατο...
- ΗΠΑ: Aνακατασκευάζουν το αεροδρόμιο απ' όπου «σηκώ...
- Le Monde: Όταν η Καϊλή προσπαθούσε να πείσει τον Μ...
- Ελβετία: Δημοψήφισμα για την απαγόρευση στις εισαγ...
- Renault 5 E-Tech Electric
- Γαλλία: Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στις Άλπεις
- Λήγουν από το 2024 τα πνευματικά δικαιώματα της πρ...
- Καλιφόρνια: Η στιγμή που πελώριο κύμα παρασύρει αν...
- Οι βασιλικές καρτ ποστάλ έχουν... ιστορίες
- Κατερίνα Στανίση: Πασίγνωστος τραγουδιστής έστειλε...
- Πετράλωνα: Συνελήφθη on camera άνδρας αφού προσπάθ...
- Ισραήλ: «Όλοι στη Γάζα είναι τρομοκράτες» λέει η 2...
- Θεσσαλονίκη: Μυστήριο με το ποινικό παρελθόν του Ν...
- Βγήκε από τη φυλακή και δημιούργησε αυτοκρατορία: ...
- Ο χαμένος
- Γιατί η γάτα σας είναι επιθετική; Αιτίες και λύσεις
- Μιλάτε στον ύπνο σας; Τι σημαίνει το παραμιλητό – ...
- Κεφαλονιά: Σε κρίσιμη κατάσταση 73χρονος - Τον μαχ...
- Απολύθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ουισκόν...
- Χολαργός: 16χρονος με ψεύτικη καραμπίνα ληστεύει φ...
- Ραφήνα: Γυναίκα βρέθηκε κρεμασμένη πίσω από εκκλησάκι
- Σπείρα εξαπάτησε 11 πολίτες με «λεία» 176.000 ευρώ...
- Δείτε τους καθαρούς μισθούς για υπουργούς, βουλευτ...
- Emma Kok & André Rieu – All I Want For Christmas I...
- André Rieu & Emma Kok - White Christmas (4K)
- Sarah Brightman - 'Fly to Paradise' from Sarah Bri...
- Dodge Challenger
- Επιχείρηση διάσωσης αρκούδας από παγίδα για αγριόχ...
- Ναρκέμπορος με παρελθόν διακινούσε κοκαΐνη στην κα...
- Aνάλυση «Guardian»: Γιατί το Μέιν και το Κολοράντο...
- Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Βρισκόμαστε στην πιο δυνα...
- Ρωσία: Σκοτώθηκε πέφτοντας από το παράθυρο του σπι...
- Αγωνία για 10η ημέρα για την εξαφάνιση των δυο ανή...
- Ξένια Φαντέγιεβα, σύμμαχος του Ναβάλνι, καταδικάστ...
- Οδηγός πάρκαρε, έβγαλε τις πινακίδες και πήγε για ...
- ΗΠΑ: Η πολιτεία Μέιν γίνεται η 2η που αποκλείει το...
- Κυπριακό: Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν αναμένει πρ...
- AIDA - Arena di Verona - 16-6-23
- Suzuki Jimny G-Class
- Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: «Θερίζουν» κορωνοϊός και...
- Κάτω από 20.000 ευρώ το φθηνό ηλεκτρικό των VW και...
- Μίκαελ Σουμάχερ - Δέκα χρόνια μετά το ατύχημα: Το ...
- CIA έκρυβε αρχεία για τον Covid - 19: Τα χρηματικά...
- Βρετανία αναλαμβάνει την ηγεσία της δύναμης ταχεία...
- Ζούσε επί 20 ημέρες με τη νεκρή μητέρα του
- Τροχαίο στο Πέραμα: Η 22χρονη κατέγραψε τη σύγκρου...
- Μισθοί: Πόσο αυξάνονται το 2024 σε δημόσιο και ιδι...
- Λιβερία: Φόβοι για τουλάχιστον 40 νεκρούς στην έκρ...
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε επιτάχυνση τ...
- Απάτη με δόλωμα δήθεν λάθος διεύθυνση πακέτου από ...
- Ρώσος σκότωσε δύο ιερόδουλες σε ένα 48ωρο - Πήγε σ...
- Θεσσσαλονίκη: Με μια μαχαιριά στον λαιμό σκότωσε ο...
- «Σταματήστε να φυτεύετε δέντρα», λέει ο άνθρωπος π...
- Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέα φωτογραφία του «Επισκέπτη»...
- «Σήκωσαν» τις καμπάνες από εκκλησία στην Αχαΐα
- Κορωνοϊός: Η υποπαραλλαγή «JN.1» ευθύνεται για την...
- ς Επίδομα θέρμανσης για όσους θερμαίνονται με ηλ...
- Επίδομα θέρμανσης για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρ...
- Υπουργείο Υγείας: Οι 19 ΜΑΦ για τα εγκεφαλικά, τα ...
- Απάντηση Νετανιάχου σε Ερντογάν: Είναι ο τελευταίο...
- Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο «Μεγάλος Κακός» που είχε προ...
- Πόλεμος στο Ισραήλ: Δίκτυο σηράγγων που οδηγούσαν ...
- Πώς γνωρίζουν οι γάτες ότι πλησιάζει ο θάνατος ενό...
- Η στιγμή που χιονοστιβάδα «καταπίνει» σκιέρ: Έζησε...
- Toyota: Το υδρογόνο θα σώσει τους αγώνες
- Βρετανία: Χάος στις συγκοινωνίες λόγω της καταιγίδ...
- Χιλιάδες Ουκρανοί που μένουν στο εξωτερικό φοβούντ...
- «Θερίζουν» κορωνοϊός και λοιμώξεις τις γιορτινές μ...
- Νέα Υόρκη: Η στιγμή που τρεις ένοπλοι στήνουν ενέδ...
- Νεφρολιθίαση: Ο απροσδόκητος παράγοντας που επηρεά...
- Νέα επίθεση με μαχαίρι σε δομή φιλοξενίας μεταναστ...
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός αστυνομικός σε μπαρ - Τον μαχα...
- ΑΑΔΕ: Ο νέος κατάλογος με τους «φορολογικούς παραδ...
- Diamonds are forever Metropole Orkest & Dorona Alb...
- McLaren
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
▼
Δεκεμβρίου
(779)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου