Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Τα αυτόματα κιβώτια κυριαρχούν πλέον παντού

Αυτό συμβαίνει με το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο γίνεται σπάνιο σε πολλές αγορές. Και δεν είναι μόνο η Βόρεια Αμερική, όπου κυριαρχούν εδώ και καιρό τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων. Πληροφορίες από την JATO Dynamics δείχνουν ότι ο παραδοσιακός τύπος μετάδοσης χάνει τη δημοτικότητά του παντού.Η Ευρώπη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της μετάβασης. Το 2000, το 89% όλων των νέων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν, ήταν εξοπλισμένα με χειροκίνητο κιβώτιο. Σε ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ο αριθμός αυτός ξεπέρασε το 95%. Η Νορβηγία και η Ελβετία ήταν εξαιρέσεις, όπου περίπου το 25% των νέων αυτοκινήτων ήταν αυτόματα
Το συγκεκριμένο ποσοστό παρέμεινε υψηλό για μερικά χρόνια μέχρι να φτάσουν στην αγορά διαφορετικοί τύποι αυτόματων κιβωτίων. Το 2017, το συνολικό ποσοστό χειροκίνητων κιβωτίων μειώθηκε στο 78% των νέων αυτοκινήτων και έκτοτε έχει βυθιστεί. Το 2022 μειώθηκε στο 34% και μέχρι το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους, βρισκόμαστε στο 32%.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Οι οδηγοί γνωρίζουν καλύτερα τα πλεονεκτήματα και την ευκολία ενός αυτόματου. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση επιδεινώνεται σε πολλές πόλεις. Και το χάσμα τιμών μεταξύ χειροκίνητων και αυτόματων μηχανισμών συρρικνώνεται.



Η εισροή ηλεκτρικών οχημάτων, με επικεφαλής την Tesla παγκοσμίως , σίγουρα προσθέτει σε αυτό. Αυτά τα οχήματα δεν χρειάζονται κιβώτια ταχυτήτων με πολλαπλές ταχύτητες για να χρησιμοποιήσουν την ισχύ από ηλεκτρικούς κινητήρες με ροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου