Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Γιατί η γάτα σας σάς ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι

Έχει γίνει πλέον η σκιά σας.  Όπου και να πηγαίνετε, έχετε πίσω σας μια φουντωτή ουρά να σας ακολουθεί. Ένα ζευγάρι πανέξυπνα και όλο περιέργεια μάτια, σας κοιτάζουν και προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενή σας κίνηση.Αν είστε γατογονιός τότε αυτή η εικόνα είναι αρκετά γνώριμη και μπορεί να έχετε την απορία γιατί το αιλουροειδές σας κατοικίδιο επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι τους οποίους θα τους αναλύσουμε αμέσως!

Πεινάει

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που το όμορφo γατάκι σας σάς ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι είναι η πείνα. Ίσως θεωρεί ότι έχει έρθει η ώρα του δείπνου οπότε προσπαθεί να σας δείξει με κάποιον τρόπο ότι πεινάει και θέλει να της βάλετε επιτέλους το φαγητό στο μπολ της για να το καταβροχθίσει. Οπότε αν η “καταδίωξη” αυτή παρατηρείται κυρίως όταν πηγαίνετε στην κουζίνα και συνοδεύεται με έντονο νιαούρισμα και τρίψιμο στα πόδια σας, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι πείνας.

Είναι περίεργη


Όλοι ξέρουμε πόσο περίεργες είναι οι γάτες. Άρα δεν πρέπει να απορείτε γιατί σας ακολουθεί. Θέλει απλά να κουτσομπολέψει και να δει τι κάνετε. Ειδικά όταν βαριέται, ψάχνει τρόπους για να διασκεδάσει λίγο και τι καλύτερο από το να γίνει η σκιά σας. Μάλιστα, αν ανοίξετε την πόρτα ενός δωματίου που δεν έχει εύκολα πρόσβαση, θα τρέξει να το εξερευνήσει και να δει τι κρύβεται εκεί μέσα. Για τις γατούλες αυτό μοιάζει κάτι το συναρπαστικό.

Της έχετε λείψει

Όσο και να λέμε ότι οι γάτες είναι απόμακρες, τους αρέσει η μοναξιά και θέλουν την ησυχία τους, υπάρχουν πολλές στιγμές που έχουν ανάγκη από παρέα. Αντίθετα με ότι μπορεί να πιστεύεται, τα αιλουροειδή αυτά πλάσματα αγαπούν τους κηδεμόνες τους και τους λείπουν όταν δεν τους βλέπουν όσο θέλουν. Αν, μάλιστα, λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι λόγω δουλειάς ή κάποιου ταξιδιού, θέλει σίγουρα την αγκαλιά σας, τα χάδια σας και την απόλυτη προσοχή σας. Οπότε, με το να σας ακολουθεί, προσπαθεί να κάνει έντονη την παρουσία της για να της δώσετε λίγη σημασία.

Έχει το ένστικτο του κυνηγού

Οι δεσποζόμενες γατούλες δεν μπορούν να εξασκήσουν το έμφυτο κυνηγητικό του ένστικτο. Χρειάζονται, λοιπόν, κάποιον τρόπο να εκτονωθούν και παίξουν, άρα με το να σας ακολουθούν παντού μέσα στο σπίτι, το βλέπουν και λίγο σαν κυνήγι. Μην εκπλαγείτε αν αρχίσουν και νιαουρίζουν ή σας δαγκώνουν ελαφρά στους αστραγάλους.


Νιώθει ασφάλεια

Το μικρό σας γατάκι μπορεί να έχει γίνει η σκιά σας γιατί έχει την ανάγκη να αισθανθεί ασφάλεια και σιγουριά. Ειδικά τα φοβισμένα γατάκια ή αυτά που υποφέρουν από άγχος του αποχωρισμού, επιδεικνύουν συχνότερα αυτή την συμπεριφορά. Αν θεωρείτε ότι συμβαίνει κάτι από τα δύο, καλό είναι να ερευνήσετε τη βαθύτερη αιτία και να απευθυνθείτε σε κάποιον έμπειρο συμπεριφοριστή ζώων ή στον κτηνίατρό σας.

Τι σημαίνει αν σας ακολουθήσει μια αδέσποτη γατούλα

Μια αδέσποτη γάτα μπορεί να σας ακολουθήσει για αρκετούς λόγους. Μπορεί να έχει ανάγκη από αγάπη και στοργή -μην ξεχνάμε ότι έχουν συναισθήματα παρόλο που δεν μπορούν να τα εκφράσουν με λόγια. Μπορεί να σας συμπάθησε και να θέλει να παίξει μαζί σας. Ίσως πεινάει και να θέλει να της δώσετε φαγητό. Μάλιστα, αν έχετε μαζί σας φαγητό, μπορεί να το έχει μυρίσει και να θέλει να της δώσετε ένα κομμάτι. Πολλές φορές, αν έχετε ταΐσει ή φροντίσει στο παρελθόν μια αδέσποτη γάτα, το θυμάται, οπότε τις επόμενες φορές που θα σας δει, θα σας ακολουθήσει για να το κάνετε ξανά. Μπορεί ακόμα και να σας συνοδεύει μέχρι το σπίτι σας ή να σας περιμένει να βγείτε. Ένας ακόμη λόγος που μπορεί μια αδέσποτη γατούλα να σας ακολουθήσει είναι γιατί πονάει και χρειάζεται περίθαλψη. Αν νιαουρίζει έντονα και φαίνεται καταβεβλημένη τότε είναι πολύ πιθανό να νιώθει δυσφορία και να χρειάζεται βοήθεια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Πριν κάνετε οτιδήποτε, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στη συμπεριφορά της γάτας. Αν φαίνεται φιλική, τότε μπορεί να την πλησιάσετε προσεκτικά για να την χαϊδέψετε ή να την ταΐσετε. Ελέγξτε αν φοράει κολάρο γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει χαθεί και να την ψάχνει ο κηδεμόνας της. Αν δεν φοράει και θέλετε να την υιοθετήσετε, πρέπει να γίνει σταδιακά για να μην αγχωθεί. Δεν πρέπει να την πιάσετε και την βάλετε μέσα στο σπίτι σας γιατί πιθανότατα να φοβηθεί και είναι κάτι που σίγουρα δεν το θέλετε. Αν δε θέλετε να την υιοθετήσετε, τότε μπορεί απλά να την φροντίζετε και να την ταΐζετε στο σημείο που βρίσκεται στην γειτονιά σας. Έστω και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να έχουν όσο καλύτερη ποιότητα ζωής γίνεται οι γάτες που βρίσκονται στους δρόμους.

Συνοψίζοντας

Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι συμπεριφορές της γάτας εξηγούνται. Είτε σας ακολουθεί γιατί της λείψατε, είτε γιατί πεινάει, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δώστε σημασία στα σημάδια για να μπορέσετε να καταλάβετε τι θέλει να σας πει το αιλουροειδές σας κατοικίδιο. Τώρα, όσον αφορά μια αδέσποτη γατούλα που μπορεί να σας ακολουθεί, εμείς θα σας πούμε αν πραγματικά είστε έτοιμος/η και μπορείτε να αναλάβετε αυτή την ευθύνη, να την υιοθετήσετε. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς θα νιώσει αυτό το υπέροχο πλάσμα. Σκεφτείτε ότι όντως θα σώσετε μια ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου