Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Border Collies

Border Collies είναι φημισμένα για τα πολλά ταλέντα τους και την εργατικότητά τους. Θεωρούνται η εξυπνότερη φυλή σκύλων, και όχι τυχαία. Μπορούν να μάθουν πολλές λέξεις και κόλπα, όπως και να ανταποκρίνονται κατά 100% σε διάφορες εντολές. Νιώθουν ιδιαίτερα χαρούμενα όταν δουλεύουν συστηματικά σε θέσεις φύλαξης, αναζήτησης και διάσωσης, και λαμβάνουν μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς και shows για σκύλους.


Είναι καλά για κατοικίδια;

Πρόκειται για εξαιρετικά πιστούς συντρόφους, οι οποίοι δένονται ιδιαίτερα με τους ανθρώπους τους – και με τα παιδιά. Επομένως, τα Border Collies αποτελούν μια φυλή εξαιρετική για συμβίωση μαζί μας. Αν σκέφτεστε να πάρετε ένα Border Collie, όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι χρειάζονται πολλή, καθημερινή άσκηση και νοητική εκτόνωση.

Από πού πήραν το όνομά τους;

Αυτά τα σπιρτόζικα, ενεργητικά σκυλάκια, αναπτύχθηκαν αρχικά στη Σκοτία, και έζησαν κυρίως στα σύνορα (borders) Σκοτίας και Αγγλίας. Όσο για το “collie”, πρόκειται για Σκοτσέζικη λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα τσοπανόσκυλα. Έτσι, οι σκύλοι αυτοί κατέληξαν να ονομάζονται “Border Collies”.


Σε τι δουλειές εξειδικεύονται;

Τα Border Collies είχαν εκτραφεί αρχικά για να φυλούν κοπάδια προβάτων. Είναι πολύ ικανοί φύλακες, λόγω της δύναμης και της αντοχής τους, της εξυπνάδας και της εργασιακής τους ηθικής. Μπορούν μάλιστα να ρίξουν ένα έντονο, προειδοποιητικό βλέμμα στα μέλη του κοπαδιού, κι αυτά θα φοβηθούν και θα μαζευτούν.

Ακόμα τα Border Collies είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί. Έχουν παίξει σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως το “Babe”, το “Animal Farm”, το “Snow Dogs”, και το “Mad About You”.

Εκτός από τη φύλαξη κοπαδιών και τις υποκριτικές τους ικανότητες, τα Border Collies έχουν και ταλέντο ως σκύλοι αναζήτησης και διάσωσης. Πολλά παραδείγματα έχουν αναφερθεί ιστορικά, με το πιο πρόσφατο να είναι αυτό του Axel, του Border Collie που έσωσε τη ζωή ενός δεκαεπτάχρονου που έπαθε εγκεφαλικό στο Τέξας, ειδοποιώντας τους γονείς του.

Άλλη μία καριέρα των Border Collies που πιθανότατα δεν έχετε πετύχει σε κανένα πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού, είναι οι “τα αφεντικά των χηνών”. Η ομώνυμη εταιρεία στη Φλόριντα, εκπαιδεύει τα Border Collies ώστε να κρατούν τις χήνες μακριά από την περιουσία του κόσμου. Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα προσέλαβε ένα Border Collie με το όνομα Bee για να διώχνει τις χήνες από τους χώρους του πανεπιστημίου και να τις κρατά μακριά από μέρη που έχουν πολλή κίνηση.


Ποιοι λάτρεψαν τα Border Collie;

Πολλές διάσημες προσωπικότητες αναγνώρισαν στα Border Collies τη μοναδικότητά τους, τα λάτρεψαν, και τα κράτησαν κοντά τους. Η Βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας έγινε λάτρης των Border Collies τη δεκαετία του 1860 – την περίοδο κατά την οποία τα Border Collies αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστή φυλή από τα Collies.

Ακόμα, ο Robert Burns, ο James Dean, η Anna Paquin, ο Bon Jovi, ο Ethan Hawke, ο James Franco και ο Tiger Woords είχαν όλοι Border Collies κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ

Πρόκειται για μία φυλή σκύλων που έχει βγει πρώτη και έχει σπάσει ρεκόρ σε όλους τους τομείς. Ένα Border Collie με το όνομα Chaser έχει αναγνωριστεί ως ο εξυπνότερος σκύλος του κόσμου, καθώς γνωρίζει το όνομα πάνω από 1000 αντικειμένων. Ένα άλλο Border Collie με το όνομα Jumpy έσπασε το Ρεκόρ Γκίνες για… σκυλίσιο skateboarding, καθώς διένυσε 100 μέτρα σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα! Το 2008, ένα mix-Border Collie με το όνομα Sweet Pea έσπασε το ρεκόρ ισορροπίας, ισορροπώντας ένα κουτάκι αναψυκτικού στο κεφάλι της και περπατώντας 100 μέτρα σε λιγότερο από 3 λεπτά. Άλλα Border Collies έχουν σπάσει ρεκόρ στο σχοινάκι και στο μπάσκετ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου