Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Ρίσι Σούνακ: Μπούμερανγκ η απρέπεια προς Μητσοτάκη - Πολιτικοί, γκάλοπ και ΜΜΕ κατά του Βρετανού πρωθυπουργού

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα μετά το ταξίδι του στο Λονδίνο σηματοδοτεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τέλος της διαμάχης με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το διπλωματικό unfair του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ που αιφνιδιαστικά ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογο του. Και αυτό γιατί η Αθήνα, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, δεν θέλει να ανακυκλώσει την ένταση, ενώ ο κ. Σούνακ στο εσωτερικό της χώρας του συνεχίζει να «γράφει ζημιά», δεχόμενος πυρά από μεγάλη μερίδα του Τύπου, ενώ τα 2/3 των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση θεωρούν ότι κακώς ανέβαλε το ραντεβού του με τον κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, η Downing Street αποδύεται σε ένα συστηματικό damage control. Από τη μια, διαρρέει σε βρετανικά Μέσα ότι είχε συμφωνηθεί πριν τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης να μην θέσει το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, από την άλλη ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη σε σύντομη συνάντηση, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Είναι προφανές ότι ο κ. Κάμερον δεν έδρασε αυτοβούλως, αλλά σε συννόηση με τη βρετανική κυβέρνηση, με τους δύο υπουργούς να συμφωνούν ότι οι θέσεις ως προς τα γλυπτά είναι διαμετρικά αντίθετες, αλλά δεν πρέπει να «τορπιλιστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις.

«Τα γλυπτά ήταν στην ατζέντα»



Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο protothema.gr, πάντως, ότι οι βρετανικοί ισχυρισμοί περί της εξαίρεσης των γλυπτών του Παρθενώνα από τη συζήτηση των δύο ανδρών είναι αβάσιμοι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα ήταν προς συζήτηση, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Δείγμα του ότι η Αθήνα δεν είχε καμία κρυφή ατζέντα, από τη στιγμή που παγίως το θέμα τίθεται επί τάπητος στις επαφές κορυφής του κ. Μητσοτάκη, όπως είχε γίνει και το 2021 στη συνάντηση του με τον Μπόρις Τζόνσον.






Είναι δεδομένο, πάντως, ότι η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στο BBC προκάλεσε την ενόχληση του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού. Η εφημερίδα Sun χθες, κατόπιν διαρροής, επικαλείται ενημέρωση του βρετανικού Foreign Office στη διπλωματική σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, ότι το περιεχόμενο και το ύφος της συνέντευξης ήταν «εξοργιστικά».

Από την άλλη, ο κ. Σούνακ δέχεται πυρά από πληθώρα βρετανικών μέσων για την απόφαση του να ακυρώσει το ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη. Ενδεικτικό είναι το χθεσινό άρθρο στο editorial board των Financial Times, στο οποίο γίνεται λόγος για ατόπημα της κυβέρνησης Σούνακ και του ίδιου του Βρετανού πρωθυπουργού ο οποίος «αν και ξεκίνησε με πολλές ελπίδες, έχει φτάσει στο σημείο να μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου με τις ενέργειές του».

Ενίσχυση προφίλ



Σε μια ακόμα περίσταση, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε να ενισχύσει το προφίλ του, ιδίως στο εσωτερικό ακροατήριο. Και αυτό γιατί ο χειρισμός από μέρους του Ρίσι Σούνακ έχει συναντήσει την πάνδημη καταδίκη των ελληνικών κομμάτων, με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον πρωθυπουργό. Στην Αθήνα, έστω και αν αυτό δεν εκφράζεται επισήμως, είναι της άποψης ότι ο χειρισμός του κ. Σούνακ συνδέεται και με τη διαχείριση των εσωτερικών ισορροπιών εντός της Μεγάλης Βρετανίας, με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, κατά τη διάρκεια του οποίου διαμηνύθηκε από τη βρετανική πλευρά η ακύρωση της συνάντησης.



«Ο σνομπισμός του Σούνακ θα υποδηλώσει σε άλλα έθνη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει επιστρέψει ακόμη στη σοβαρότητα στη διαχείριση των εξωτερικών του υποθέσεων. Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να ασχολείται με το να κερδίζει φίλους, όχι να τους χάνει», υπογράμμιζαν χθες οι Financial Times σε ένα «φαρμακερό» σχόλιο για τους βρετανικούς διπλωματικούς χειρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου