Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Βρετανία: Χάνει με πάνω από 16 μονάδες από τους Εργατικούς ο Σούνακ

Περίπου ένα χρόνο πριν από τις εκλογές στη Βρετανία, οι Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ υπολείπονται στις δημοσκοπήσεις των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ και -αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική ανατροπή- αναμένεται να χάσουν κατά κράτος.Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η έρευνα της Opinium για τον Observer έδειχνε τη διαφορά μεταξύ Εργατικών και Συντηρητικών στις 16 μονάδες και μάλιστα διευρυμένη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Οι Εργατικοί του Στάρμερ είναι στο 42% και οι Συντηρητικοί του Σούνακ στο 26, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στο 11%.
Να σημειωθεί ότι στα τέλη Οκτωβρίου στην έρευνα του Opinium η διαφορά των κομμάτων ήταν στις 15 μονάδες (42% με 27%).
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαφορά που έδινε την περασμένη εβδομάδα έρευνα του YouGov, στην οποία οι Συντηρητικοί, παρά τα κέρδη τους κατά τέσσερις μονάδες, ήταν πίσω από τους Εργατικούς κατά 19 μονάδες
Η έρευνα έδειξε ότι το κόμμα του Σούνακ ήταν στο 25% και του Στάρμερ στο 44%.
Σε αυτό το πλαίσιο επανέρχεται η συζήτηση για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία.

Με τον νόμο του 2011 για τις σταθερές κυβερνητικές θητείες, η διάλυση του Κοινοβουλίου νωρίτερα από το κανονικό ήταν δύσκολη. Η αναθεώρηση πάντως του θεσμικού πλαισίου το 2022 επιτρέπει τη διάλυση νωρίτερα από το κανονικό. Στην πράξη τις εκλογές καλεί ο βασιλιάς, αλλά έπειτα από συμβουλή του πρωθυπουργού.
Η τρέχουσα βρετανική Βουλή πρέπει να διαλυθεί ως τις 19 Δεκεμβρίου 2024 και άρα οι εκλογές να γίνουν το αργότερο στις 28 Ιανουαρίου 2025.

Βρετανικά μέσα είχαν αναφέρει ότι η 2α Μαΐου 2024 είναι μια πιθανή ημερομηνία, κατά την οποία η αναμέτρηση θα συμπέσει και με τις τοπικές εκλογές της ίδιας ημέρας. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να γίνουν το φθινόπωρο, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο για αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου