Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Η σκοτεινή πλευρά της ζωής στα αμερικανικά κολέγια – Ναρκωτικά, καψώνια και ατιμωρησία


Τα ανέμελα χρόνια που περιμένουν πώς και πώς οι φοιτητές όταν περάσουν στα αμερικανικά κολέγια έχουν και ελληνική «γεύση». Είναι η ένταξη στις αδελφότητες που κατά παράδοση παίρνουν το όνομά τους από τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.Πίσω όμως από την εικόνα της ξενοιασιάς -και, γιατί όχι, και του ξεσαλώματος- που περιμένουν οι φοιτητές, υπάρχει και μια σκοτεινή εικόνα, με «βαριά» εγκληματική δράση και τζίρο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Το νήμα μιας δημοσιογραφικής έρευνας για αυτόν τον κρυφό κόσμο άρχισε να ξετυλίγεται μετά τη σύλληψη οκτώ λευκών νεαρών, 19 με 25 ετών, στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας το καλοκαίρι του 2016. Ήταν εμπλεκόμενοι σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ναρκωτικών στην πόλη ενώ φαίνεται να σχετίζονταν με τον φόνο ενός 23χρονου. Στην κατοχή των νεαρών βρέθηκαν ναρκωτικά, όπλα και μεγάλα ποσά σε μετρητά που έκρυβαν σε νοικιασμένα διαμερίσματα.
Την υπόθεση παρακολούθησε ο Μαξ Μάρσαλς,, ερευνητής δημοσιογράφος, γράφει ο Guardian. Τα πρόσωπα τού φάνηκαν οικεία: έμοιαζαν με αγόρια και στο δικό του σχολείο που οδηγούσαν μεγάλα SUV και έκαναν πάρτι όπου σύχναζαν πολλά κορίτσια.

Από την έρευνα προέκυψε ένα βιβλίο («Among the Bros», «Ανάμεσα στα αδέλφια») για όσα συμβαίνουν στις «ελληνικές αδελφότητες» των αμερικανικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.



Εστιάζει πάνω σε δύο από τους συλληφθέντες του Τσάρλεστον, που είχαν γνωριστεί στην αδελφότητα Κάπα Άλφα και έγιναν στενοί φίλοι, αλλά και συνεργάτες στο έγκλημα. Ο ένας πουλούσε ψεύτικες ταυτότητες, ο άλλος κάνναβη και γρήγορα προχώρησαν στη διακίνηση πιο σκληρών ναρκωτικών, στρατολογώντας για τη σπείρα τους και άλλα μέλη της αδελφότητας. Η συμμορία από την Κάπα Άλφα σύντομα είχε τζίρο εκατομμυρίων, σε ένα κολέγιο που ήδη ήταν διαβόητο για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά που κυκλοφορούσαν εκεί.



Σε αυτό το ατελείωτο πάρτι με ποτά και ναρκωτικά, το «φάρμακο» για να σβήσει το χανγκόβερ ήταν… τα ηρεμιστικά. Σύντομα αρχίζουν να παίρνουν Xanax μαζί με το ποτό για να «σβήνουν» όλες οι κακές αναμνήσεις από το μεθύσι.

Όλα αυτά σε ένα κλίμα ατιμωρησίας, όπου όλα είναι δυνατά χωρίς επιπτώσεις. Όταν τα μέλη της Σίγμα Άλφα Έψιλον από το ίδιο ίδρυμα (μια αδελφότητα με καλύτερη φήμη) τα έσπασαν σε πολιτειακό δρυμό ένα σαββατοκύριακο γλεντιού με ναρκωτικά, τη γλίτωσαν χωρίς σοβαρή τιμωρία. Γνώριζαν όλοι εξάλλου ότι με την αποφοίτηση τούς περίμεναν καλοπληρωμένες δουλειές.



Η ατιμωρησία είναι στο επίκεντρο της «ελληνικής ζωής» στα κολέγια, γράφει το βιβλίο.






Η ένταξη στις αδελφότητες είναι το εισιτήριο για μια ζωή χωρίς προβλήματα μέχρι την αποφοίτηση αλλά και για το επαγγελματικό μέλλον. Το 80% των επικεφαλής στις μεγαλύτερες εταιρείες (Fortune 500) προέρχονται από αδελφότητας, το 85% των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και όλοι οι πρόεδροι από το 1825, με μόλις δύο εξαιρέσεις.

Δεν είναι βέβαια και τόσο εύκολη η ένταξη: τα καψώνια για τους νέους στη «διαβολοβδομάδα» όταν παίζεται η αποδοχή φτάνουν σε ακραία σημεία. Ένας από τους φοιτητές για να αποδείξει ότι είναι αρκετά σκληρός για να είναι μέλος αδελφότητας έσπασε στο κεφάλι του ένα γυάλινο μπουκάλι και χάραξε το όνομά της στο μπράτσο του, άλλος υπέστη εικονικό πνιγμό. Το κλίμα όμως και η νοοτροπία των αδελφοτήτων είναι τέτοια που όσοι τα πέρασαν τα θυμούνται σχεδόν με νοσταλγία, πόσο μάλλον αν έγιναν το «εισιτήριο» για μια πολύ καλή δουλειά.

Τελικά, οι οκτώ του Τσάρλεστον έπεσαν στα «μαλακά». Οι ποινές ήταν ελαφριές, κάποιες με αναστολή, ένας μόνο τιμωρήθηκε με 10ετή κάθειρξη. Για τους περισσότερους η επαγγελματική ζωή δεν είχε προβλήματα και η άνοδος συνεχίζεται κανονικά. Οι πλούσιοι γονείς τους και οι καλοί δικηγόροι έκαναν καλή δουλειά για την προστασία τους. Τις βάσεις τις είχαν βάλει οι αδελφότητες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου