Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

5 στερεότυπα για τις γάτες που δεν ισχύουν


«Είναι ανεξάρτητες, δεν δένονται, σε θέλουν μόνο για το φαγητό».

Αυτά και πολλά ακόμα στερεότυπα κυκλοφορούν χρόνια για τις γάτες, σαν αστικοί μύθοι, όπως το ότι τα αεροπλάνα μάς ψεκάζουν και ότι ο Έλβις Πρίσλεϊ ζει. Πάνε από στόμα σε στόμα, αλλά η επαφή τους με την αλήθεια κάπου μπάζει. Όσοι έχουν αφιερώσει πραγματικό χρόνο και αγάπη στις γάτες ξέρουν ότι το μυστήριό τους δεν χωρά σε κλισεδιές και ανακρίβειες. Οι γάτες είναι σαν τα X-files: The truth is out there.


Στερεότυπο 1. Οι γάτες είναι απόμακρες και μη στοργικές.

Η αλήθεια: Έλα πες το αυτό σε άνθρωπο που προσπαθεί να ξεκολλήσει τη γάτα του από πάνω του για να δουλέψει. Ή σε άνθρωπο που η γάτα του δεν σταματάει να του δίνει φιλιά και να του κάνει «κουλουράκια» με τα πατούσια της. Φυσικά κάποιες γάτες μπορεί λόγω ειδικών συνθηκών να είναι φοβικές, ή αν έχουν υποστεί κάποιο τραύμα να είναι επιθετικές, όμως στην πλειοψηφία τους, αν σε γνωρίζουν και σε εμπιστεύονται θα μένουν κοντά σου και θα σου δίνουν αγάπη με το τουλούμι.

Στερεότυπο 2. Οι γάτες μάς χρησιμοποιούν ως πηγή τροφής.

Η αλήθεια: Η δρ. Kristyn Vitale, επιστήμονας που μελετά τη συμπεριφορά ζώων στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, μελέτησε τις προτιμήσεις των γατών όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε ανθρώπινη αλληλεπίδραση (χάδι κ.λπ.), φαγητό, δελεαστικές μυρωδιές ή παιχνίδια. Η έρευνά της έδειξε ότι οι περισσότερες γάτες προτιμούν να αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους παρά να φάνε ή να παίξουν με παιχνίδια. Σοκ;!


Στερεότυπο 3. Οι γάτες δεν εκπαιδεύονται.

Η αλήθεια: Εκπαιδεύονται ωραιότατα. Ίσως όχι με τον τρόπο και στην έκταση που εκπαιδεύεται ένας σκύλος, αλλά εκπαιδεύονται. Αυτό που χρειαζόμαστε για να τις εκπαιδεύσουμε είναι να τις ενθαρρύνουμε προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα (λέγεται «θετική ενίσχυση συμπεριφοράς» ή positive reinforcement), και να έχουμε υπομονή. Και ναι, όλα αυτά τα βίντεο με γάτες που κάνουν τρικς και ακολουθούν εντολές, είναι με πραγματικές γάτες, όχι με σκύλους μεταμφιεσμένους.

Στερεότυπο 4. Οι γάτες δεν θέλουν να τους αγγίζεις την ουρά.

Η αλήθεια. 29 φροντιστές γατών (όπως ήταν παλιότερα οι 29 κατασκευαστές πλυντηρίων που συνιστούν Skip) θα το επιβεβαιώσουν: πολλές γάτες, ακόμα και αδέσποτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τους αγγίζεις την ουρά. Αντιθέτως μπορεί να είναι πολύ κουλ με τον ήπιο χειρισμό της ουράς τους, ειδικά όταν είναι συνηθισμένες στην ανθρώπινη επαφή από νεαρή ηλικία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ουρά είναι ένα ευαίσθητο μέρος του σώματος μιας γάτας και ο λάθος χειρισμός της μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή ακόμα και πόνο στο γατούδι (ναι, σε αυτή την περίπτωση θα ενοχληθεί).

Στερεότυπο 5. Οι γάτες δεν ακούνε το όνομά τους.


Η αλήθεια. Κι εδώ οι ειδικοί συμφωνούν μεταξύ τους: Οι γάτες αναγνωρίζουν το όνομά τους (εφόσον το όνομα συνδέεται με θετική ενίσχυση). Που πάει να πει ότι αν -στην αρχή της γνωριμίας σας με τη γάτα- συνδέσετε το όνομά της με κάτι θετικό, ένα χάδι, μια αγκαλιά, μια λιχουδιά, λίγο παιχνίδι, είναι πάρα πολύ πιθανό να καταλάβει ότι το όνομά της είναι μια απεύθυνση αγάπης προς εκείνη. Ψάξτε και την έρευνα της Teresa Manucy, κτηνίατρο στο VCA Fleming Island Animal Hospital.

Συμπέρασμα: Μην ακούτε τα στερεότυπα για τις γάτες. Η καθημερινότητα μαζί τους είναι πάντα μια έκπληξη. Πολλά από τα στερεότυπα αδικούν αυτά τα υπέροχα πλάσματα που όσο περισσότερο τα μελετάμε και τα αφουγκραζόμαστε, καταρρίπτουν μύθους. Μπορεί να καταρρίπτουν κι άλλα, από καλαμάκια μέχρι κινητά, αλλά μύθους καταρρίπτουν σίγουρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου