Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Τα ρολόγια-αριστουργήματα του γερμανικού οίκου που σέβονται οι μυημένοι της υψηλής ωρολογοποιίας


Η σαξονική manufacture .A. Lange & Söhne (σ.σ.: Λάνγκε Ζόνε) είναι ένα “μοναστήρι” γνώσης που δημιουργεί πρωτοποριακούς μηχανισμούς που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου in-house. Όλα ξεκίνησαν το 1845 όταν ο Ferdinand Adolph Lange ίδρυσε το εργοστάσιο ρολογιών του στην πόλη Glashütte της Σαξονίας. Γρήγορα, τα ρολόγια τσέπης του απέκτησαν παγκόσμια φήμη και αργότερα οι γιοι του συνέχισαν την κληρονομιά του μέσα από πολυάριθμες καινοτομίες και εξελίξεις.

Λίγο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Walter Lange, ο δισέγγονος του Ferdinand Adolph Lange, τόλμησε να κάνει μια νέα αρχή. Το 1990, ίδρυσε τη νέα manufacture καθώς οι παλιές εγκαταστάσεις είχαν καταστραφεί από βομβαρδισμούς το 1945, την τελευταία μέρα του πολέμου, και η ωρολογοποιία είχε σταματήσει την λειτουργία της εδώ και πολλά χρόνια. «Σε εκείνο το στάδιο, δεν είχαμε πολλά», θυμόταν ο Walter Lange. «Δεν είχαμε ρολόγια που θα μπορούσαμε να πουλήσουμε, ούτε υπαλλήλους, εγκαταστάσεις ή μηχανήματα. Είχαμε μόνο το όραμα των καλύτερων ρολογιών στον κόσμο και θέλαμε να τα φτιάξουμε ξανά στο Glashütte». Τέσσερα χρόνια αργότερα, παρουσίασε την πρώτη του συλλογή και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Σήμερα, τα κεντρικά της εταιρίας έχουν μεταφερθεί στο ίδιο ιστορικό κτίριο όπου ιδρύθηκε η ωρολογοποιία και οι σπουδαίοι ωρολογοποιοί της Lange εξακολουθούν να εξασκούν την τέχνη τους, όπως έκαναν παλαιότερα για τη βασιλική αυλή της Δρέσδης. Η αισθητική αρτιότητα είναι παντού – στις καλοσχεδιασμένες κάσες με τις όμορφες καμπύλες, τα ευμεγέθη παράθυρα της ημερομηνίας και της ημέρας, τους εντυπωσιακούς δείκτες τύπου λόγχης. Και η δεξιοτεχνία δεν σταματά στην εξωτερική εμφάνιση: τα ρολόγια είναι εφοδιασμένα με εκπληκτικούς μηχανισμούς που κατασκευάζονται in-house και σύμφωνα με τη φιλοσοφία της A. Lange & Söhne, συναρμολογούνται πάντα δύο φορές ώστε να λειτουργούν στην εντέλεια.




Tο 1815 “Homage to Walter Lange” πωλήθηκε έναντι 852.500 ελβετικών φράγκων σε δημοπρασία το 2018.


























Οι συλλογές που γράφουν ιστορία

Το Lange 1, σύμβολο της θαρραλέας καινούριας αρχής του οίκου, παρουσιάστηκε από τον Walter Lange και τον συνέταιρό του, Günter Blümlein, στο παλάτι της Δρέσδης στις 24 Οκτωβρίου 1994. Είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός παράδοσης και καινοτομίας, ένα ρολόι που ενσωματώνει τις γνώσεις και την κληρονομιά μιας ολόκληρης δυναστείας ωρολογοποιίας. Ο σχεδιασμός του, από την άλλη, ερευνά νέους δρόμους, με τo χαρακτηριστικό ασύμμετρο καντράν και την εμβληματική μεγάλη ημερομηνία, εμπνευσμένη από το ξακουστό ρολόι της Όπερας Semper της Δρέσδης.
Η οικογένεια Lange 1 έχει παρουσιάσει έξοχα ρολόγια, όπως το Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar και το Little Lange 1 Moon Phase που αποτυπώνει στο καντράν του τη μαγεία της σελήνης και του έναστρου ουρανού.




Lange 1




Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar




Little Lange 1 Moon Phase

Το όνομα της oικογένειας ρολογιών 1815 είναι ένας φόρος τιμής στο έτος γέννησης του Ferdinand A. Lange, του ανθρώπου που καθιέρωσε την ωρολογοποιία ακριβείας στη Γερμανία. Σήμα κατατεθέν του πρώτου 1815, η κλίμακα λεπτών σε στυλ σιδηροδρομικής γραμμής, οι ευανάγνωστοι αραβικοί αριθμοί και οι δείκτες από μπλε ατσάλι – πλούσιες λεπτομέρειες σε ένα διακριτικό καντράν εμπνευσμένο από την εποχή των μεγάλων ταξιδιών με τρένο.

Η συλλογή περιλαμβάνει εξαιρετικά ρολόγια όπως το συλλεκτικό 1815 Thin Honeygold “Homage to F. A. Lange”, φτιαγμένο από honeygold, το αποκλειστικό κράμα χρυσού που χρησιμοποιεί η Lange μόνο στις σπάνιες δημιουργίες της. Αλλά και αριστουργήματα σαν το Tourbograph Perpetual “Pour le Mérite” του 2017, που συγκεντρώνει όλα τα σπουδαία επιτεύγματα της τέχνης της ωρολογοποιίας: σύστημα μετάδοσης fusée-and-chain, tourbillon, χρονογράφο, λειτουργία rattrapante και διηνεκές ημερολόγιο.




A. Lange & Söhne Datograph Lumen Up/Down




Tourbograph Perpetual “Pour le Mérite”




Το A. Lange & Söhne Zeitwerk σε πλατινένιο και σε ροζ χρυσό 18 καρατίων




Saxonia Triple Split

Μηχανική τελειότητα
Η μικρομηχανική εφευρετικότητα είναι η προτεραιότητα στην οικογένεια ρολογιών Saxonia, με όνομα εμπνευσμένο από το κρατίδιο της Γερμανίας που υπήρξε σταθερά πρωτοπόρο στην τεχνική πρόοδο – άλλωστε εκεί κατασκευάστηκε και η πρώτη γερμανική ατμομηχανή το 1839. Η επιδίωξη για μηχανική τελειότητα είναι ολοφάνερη σε ρολόγια όπως το Saxonia Triple Split, τον μοναδικό rattrapante χρονογράφο στον κόσμο που μπορεί να μετρήσει προσθετικά και συγκριτικά χρονικά διαστήματα διάρκειας έως και 12 ωρών.
Την αέναη αναζήτηση της τελειότητας εκφράζει και η οικογένεια ρολογιών Zeitwerk, που αποτελείται από ρολόγια υψηλής πολυπλοκότητας με jumping hour, και η Richard Lange, μια συλλογή από ρολόγια υψηλής δεξιοτεχνίας αφιερωμένα στον σπουδαίο ωρολογοποιό και γιο του ιδρυτή, Richard Lange. Tέλος, το 2019 η Lange παρουσίασε το Οdysseus, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του οίκου. Η εταιρία το χαρακτηρίζει sporty-elegant και είναι σχεδιασμένο για εκείνους που αγαπούν τη δράση και τα σπορ. Ικανό να αντέξει σε πιέσεις 12 bar, και άρα στεγανό μέχρι 120 μέτρα βάθος, το Odysseus είναι το πρώτο αδιάβροχο Lange, με κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι και βιδωτή κορόνα.




Odysseus




Lange 1 Perpetual Calendar Από την επανίδρυση της εταιρίας το 1990 μέχρι σήμερα, η A. Lange & Söhne δεν έχει σταματήσει να καινοτομεί και να εξελίσσει τους σχεδόν 50 μοναδικούς μηχανισμούς της, με σεβασμό σε μια παράδοση δύο αιώνων.
Με πάνω από 250 διεθνή βραβεία και τιμές που ξεκινούν από 25.600 ευρώ για το Saxonia Thin και φτάνουν σε θεόρατα ύψη – όπως το ποσό των 852.500 ελβετικών φράγκων (900.457 ευρώ) έναντι του οποίου πωλήθηκε το 1815 “Homage to Walter Lange” σε δημοπρασία το 2018, η σαξονική ωρολογοποιία έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο exclusive μάρκες παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου