Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Ισραήλ - Bild: Με όπλα (και) από τη Βόρεια Κορέα επιτέθηκε η Χαμάς στους Ισραηλινούς την 7η Οκτωβρίου

  Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ επωφελείται οικονομικά από την επίθεση της Χαμάς στη Γάζα, όπως υποστηρίζει εμπειρογνώμονας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις (IDF), στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στη Γάζα την 7η Οκτωβρίου, οι σουνίτες τρομοκράτες δολοφόνησαν Ισραηλινούς και ξένους υπηκόους χρησιμοποιώντας και όπλα που κατασκευάστηκαν στη Βόρεια Κορέα.

Ο ισραηλινός στρατός έδειξε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα τα όπλα που βρέθηκαν στις πόλεις του νότιου Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς. Εκτός από βλήματα όλμων από το Ιράν, ο ισραηλινός στρατός εντόπισε και ρουκέτες από τη Βόρεια Κορέα.
Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι, περίπου το 10% του στρατιωτικού εξοπλισμού που βρέθηκε, ήταν κατασκευασμένο στην πατρίδα του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η Χαμάς βασίζεται σε μεγάλα δίκτυα λαθρεμπορίου για να μεταφέρει όπλα στη Λωρίδα της Γάζας. Η σουνιτική οργάνωση παράγει επίσης τους δικούς της πυραύλους και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τρισδιάστατων εκτυπωτών.

Οι συμφωνίες για όπλα μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας δείχνουν ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν απέτυχαν, σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας έχει προειδοποιήσει για τις συμφωνίες όπλων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας».

Πυρομαχικά της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιούνται ήδη κατά της Ουκρανίας



Την ίδια ώρα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διατείνεται ότι πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα έχουν φθάσει στη δυτική Ρωσία και χρησιμοποιούνται ήδη στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

«Εάν η Βόρεια Κορέα διατηρήσει τον όγκο και τον ρυθμό των παραδόσεών της, «είναι σε καλό δρόμο να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ξένους προμηθευτές όπλων της Ρωσίας μαζί με το Ιράν και τη Λευκορωσία», έγραψε την περασμένη Πέμπτη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή του ενημέρωση στο Twitter.

«Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε έξυπνα την παγκόσμια πολιτική κατάσταση για να απελευθερωθεί από την αυστηρή απομόνωση. Με τη Ρωσία, η οποία έχει ανάγκη από πυρομαχικά, έχει τώρα έναν εταίρο στο πλευρό της, ο οποίος, μέσα στην απόγνωσή του, είναι πρόθυμος να συνεργαστεί στενότερα με τη Βόρεια Κορέα», εξηγεί ο Φρεντερίκ Σπορ, επικεφαλής του γραφείου στην Κορέα του Ιδρύματος «Friedrich Naumann», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα BILD.

Πάνω από 1.000 κοντέινερ με πυρομαχικά στη Ρωσία

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΠΑ, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει δώσει εδώ και αρκετό καιρό στη Ρωσία περισσότερα από χίλια κοντέινερ με στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά.

«Η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να πληρώσει αρκετά καλά για τις παραδόσεις όπλων, πιθανώς όχι μόνο με ξένο νόμισμα ή τρόφιμα. Οι πρώτες ύλες και, κυρίως, η τεχνολογία για εξοπλισμούς και διαστημικά ταξίδια είναι επίσης ενδιαφέρουσες για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε ο Κορεάτης εμπειρογνώμονας.



Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την στρατιωτική ενίσχυση της Βορείου Κορέας.

«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να φοβούνται ότι η Βόρεια Κορέα θα αυξήσει την στρατιωτική της αποτελεσματικότητα σε κοντέινερ με πυρομαχικά».

Ο Φρεντερίκ Σπορ εκφράζει επίσης τον προβληματισμό του για την ενσωμάτωση της ρωσικής τεχνολογίας στην στρατό της Πιονγιάνγκ.

«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να φοβούνται ότι η Βόρεια Κορέα θα αυξήσει τη στρατιωτική της αποτελεσματικότητα με τη ρωσική τεχνολογία. Ενδιαφέρουσες είναι και οι φωτογραφίες του Κιμ και της ρωσικής ηγεσίας στις συναντήσεις τους - συγκεκριμένα μπροστά σε πυραύλους και άλλα όπλα. Μάλλον έχουν σκοπό να δείξουν στη Δύση ότι οι κυρώσεις που επέβαλε στη Βόρειο Κορέα έχουν ήδη αποτύχει».

Η Βόρεια Κορέα επωφελείται από την επίθεση της Χαμάς

«Πολύ απλά, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ μπορεί επίσης να επωφεληθεί από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Με τις εκφράσεις της αλληλεγγύης προς τους εχθρούς του Ισραήλ, προσπαθεί να κερδίσει τη συμπάθεια στον αραβικό κόσμο», τόνισε ο Φρεντερίκ Σπορ και πρόσθεσε: «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η Βόρεια Κορέα εδώ και καιρό θεωρείτο ύποπτη ότι προμήθευε όπλα σε Παλαιστίνιους εξτρεμιστές και φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές. Αν και αρνείται τέτοιες παραδόσεις, βορειοκορεατικά όπλα έχουν ήδη εντοπιστεί επανειλημμένα σε αποθήκες τρομοκρατών. Ή πρόσφατα στο πεδίο της μάχης της Χαμάς. Υπάρχουν επίσης «αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα βοήθησε τη Χεζμπολάχ να κατασκευάσει τούνελ».

Τέλος, ο εμπειρογνώμονας υποστηρίζει ότι «Οι πολίτες της Βορείου Κορέας έχουν πλήρη μεσάνυχτα για τον τρόμο και τον θάνατο που σπέρνει η Χαμάς βλέποντας το τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κρατικά ΜΜΕ. Αντιθέτως, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος στόχων της Χαμάς επικρίνονται δριμύτατα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου