Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Τι είναι το σύνδρομο του μικρού σκύλου;

 Ο περισσότερος κόσμος γελάει με τα μικροσκοπικά σκυλάκια τα οποία έχουν συχνές εκρήξεις αρνητικών συμπεριφορών απέναντι σε άλλους σκύλους ή ανθρώπους. Παρόλα αυτά, η εικόνα ενός τσιουάουα που γαβγίζει μανιασμένα και γρυλίζει σε έναν άλλο σκύλο δεν είναι για γέλια. Μεγάλος αριθμός των αναφορών για δαγκώματα σκύλων σχετίζονται με πολύ μικρά σε μέγεθος σκυλιά. Γι’ αυτό το λόγο, αν έχετε ένα μικροσκοπικό σκυλάκι, είναι απαραίτητο να το εκπαιδεύσετε κατάλληλα ώστε να μην αντιδρά επιδεικνύοντας κακούς τρόπους τόσο απέναντι σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.


Τι είναι το σύνδρομο του μικρού σκύλου;

Στην πραγματικότητα, το σύνολο αυτών των συμπεριφορών έχει όνομα – παραπάνω από ένα, για την ακρίβεια: Σύνδρομο του μικρού σκυλιού, Σύμπλεγμα του Ναπολέοντα, ή κουτάβι-πριγκίπισσα, πρόκειται για ένα σύνολο στερεοτυπικών συμπεριφορών (και όχι, στην πραγματικότητα, για ένα “σύνδρομο” με την έννοια της διαταραχής) που επιδεικνύουν οι μικροσκοπικοί σκύλοι λόγω του μεγέθους τους. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι συμβαίνει.

Πού οφείλεται το σύνδρομο του μικρού σκύλου;

Τα συμπεριφορικά προβλήματα που παρουσιάζει ένας σκύλος εξαρτώνται κυρίως από την εκπαίδευση που έχει δεχθεί – ή την έλλειψή της. Όταν οι κηδεμόνες μικρών σκύλων δεν εκπαιδεύουν και δεν κοινωνικοποιούν κατάλληλα τον χνουδωτό τους σύντροφο, και όταν δεν μπορούν να επιβάλουν πειθαρχεία και υπακοή, οι αντικοινωνικές συμπεριφορές εντείνονται.


Δεν υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, λόγω του μεγέθους τους, τα μικρά σκυλιά τείνουν να χαίρουν ειδικής μεταχείρισης. Συχνά, οι κηδεμόνες κρατούν προστατευμένο το σκυλάκι τους λόγω του μεγέθους του, με αποτέλεσμα να μην κοινωνικοποιείται σωστά με ανθρώπους και άλλα ζώα συντροφιάς. Εδώ και δεκαετίες είναι, άλλωστε, ιδιαίτερα δημοφιλείς οι εικόνες διασήμων που παίρνουν παντού μαζί τους τα καλοντυμένα τους σκυλάκια, τα μεταφέρουν μέσα σε τσάντες, και τους φέρονται σαν να είναι μωρά ή παιχνίδια. Ένας κηδεμόνας δεν πρόκειται να ανεχθεί μια επιθετική συμπεριφορά από ένα ντόμπερμαν ή ένα πιτ μπουλ, αλλά θα την προσπεράσει στο τσιουάουα, και μπορεί ακόμα και να τη θεωρήσει αστεία ή γλυκούλα.

Έτσι, λοιπόν, πολλοί κηδεμόνες δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα ξεσπάσματα του σκύλου τους, ή προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν χρησιμοποιώντας τιμωρίες, κάτι που τους απομακρύνει περισσότερο και δυσχεραίνει τη μεταξύ τους σχέση. Άλλες φορές, οι κηδεμόνες δεν αντιδρούν στις κακές συμπεριφορές των μικρών τους φίλων, ή ακόμα χειρότερα, τις ενθαρρύνουν και τις διαιωνίζουν βρίσκοντάς τις χαριτωμένες.

Επιπλέον, οι μικροί σκύλοι φοβούνται και πιο πολύ – και είναι λογικό, ως έναν βαθμό, καθώς μπορεί να υποστούν κάποιου είδους βλάβη πιο εύκολα από τους μεγαλύτερους ξαδέρφους τους. Για να διορθώσουν αυτή την ανισότητα, συχνά αντιδρούν έντονα σε ό,τι αντιλαμβάνονται ως απειλή, και διεκδικούν περισσότερο χώρο για να νιώσουν προστατευμένοι, όπως επισημαίνει η Kayla Fratt, CEO της Journey Dog Training.

Ποιες είναι οι συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο του μικρού σκύλου;

– Δεν σας ακούει


– Αρνείται να ακολουθήσει βασικές εντολές

– Είναι επιθετικό, γαβγίζει και δαγκώνει

– Γρυλίζει σε ανθρώπους και άλλα κατοικίδια

– Δεν θέλει να περπατήσει με το λουρί

– Κυνηγάει άλλα κατοικίδια

– Ζηλεύει, προστατεύει το φαγητό και τα παιχνίδια του από άλλους

– Διαμαρτύρεται για να πετύχει αυτό που θέλει

– Παρακαλάει για φαγητό

– Πηδάει πάνω σε ανθρώπους

Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Αν ο μικροσκοπικός σας σκύλος επιδεικνύει τις παραπάνω συμπεριφορές, υπάρχουν τρόποι να το διορθώσετε, αλλά θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή. Ορίστε τι πρέπει να κάνετε:

– Ξεκινήστε να αντιμετωπίζετε τον σκύλο σας σαν… σκύλο. Πολλοί κηδεμόνες μικρών σκύλων, χωρίς φυσικά να έχουν κακές προθέσεις, φέρονται στο αγαπημένο τους κατοικίδιο σαν να είναι αξεσουάρ. Βρίσκουν χαριτωμένη την επιθετικότητά του, και το κακομαθαίνουν. Είναι σημαντικό να φανταστείτε πως έχετε ένα μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους σκυλάκι, και να ξεκινήσετε να του συμπεριφέρεστε αντίστοιχα.

– Εκπαιδεύστε τον να περπατάει σε λουρί. Αν έχετε μάθει στο σκυλάκι σας να το μεταφέρει κάποιος παντού, ήρθε η ώρα να αλλάξετε τακτική και να το βοηθήσετε να συνηθίσει το λουρί του. Έτσι, θα μπορείτε να έχετε τον έλεγχο ενώ εκείνο θα νιώθει πιο ελεύθερο και αυτόνομο.

– Μάθετέ του να υπακούει. Ο μικρός σκυλάκος σας χρειάζεται οπωσδήποτε μια βασική εκπαίδευση στην υπακοή όπως κάθε άλλος σκύλος. Θυμηθείτε να επιβραβεύετε μόνο τις επιθυμητές συμπεριφορές, και να δείχνετε τη δυσαρέσκειά σας στις αρνητικές. Μπορείτε να τον γράψετε σε μαθήματα συμπεριφοράς για μικρούς σκύλους, έτσι ώστε να μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί κατάλληλα και υπό ασφαλείς συνθήκες. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον/την κτηνίατρό σας ή από έναν/μια εξειδικευμένο/η εκπαιδευτή/τρια.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει κανένας γενετικός παράγοντας που καθιστά τα μικροσκοπικά σκυλάκια πιο επιθετικά ή κακότροπα. Μια σωστή βασική εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση θα βοηθήσουν τον αξιολάτρευτο τετράποδο φίλο σας να νιώσει πιο άνετα και ασφαλής, και να συμπεριφέρεται καλύτερα σε ανθρώπους και άλλα ζώα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου