Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» για όσους πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή

 Στον προσωπικό λογαριασμό στο MyAADE αναρτώνται τα ειδοποιητήρια με τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν -Ποιες επιλογές έχουν όσοι πήραν κρατικά δάνεια Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο “λογαριασμός” των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής δηλαδή το ποια ποσά απο τα κρατικά δάνεια θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Τα ποσά αυτά θα αναγράφονται στα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν στο MyAADE και συγκεκριμένα στον προσωπικό λογαριασμό
οφειλών του φορολογούμενου.
Περιπου 700.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα μπορούν να εισέλθουν στον προσωπικό τους λογαριασμό κάνοντας χρήση των κωδικών του ΤΑΧΙS και να ενημερωθούν τόσο για το σύνολο του ποσού που πρέπει να αποπληρώσουν αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να το κάνουν. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αφού αφαιρέσει τα μη επιστρεπτέα ποσά, θα προσδιορίσει το υπόλοιπο των κρατικών δανείων που πρέπει να γυρίσει στο δημόσιο.
Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει ανακοινωθεί η περαιτέρω μείωση το ποσού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση του τζίρου της επιχείρησης. Έξαλλου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να την αποπληρώσουν σε 60 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου 2022. Παράλληλα προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος του έτους ενώ θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν θα υπάρχει και δυνατότητα συμψηφισμένων, μη επιστρεπτεων ποσών, με τρέχουσες υποχρεώσεις. Το ποσό που πρέπει να επιστραφεί διαμορφώνεται:

-στο 25% του ποσού που εισπράχθηκε για τις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% εφόσον η πτώση των ακαθάριστών εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 ήταν άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων.
-στο 33% του κρατικού δανείου για τις επιχειρήσεις με πτώση τζίρου από 30% έως 70% το 2020 σε σχέση με το 2019 και καταγράφουν ζημιές προ φόρων


-στο 50% του συνολικού ποσού για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

Οι νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
επιστρέφουν το 25% του δανείου εφόσον καταγράφουν πτώση των ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων και
το 33,3% του ποσού οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου:

Το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
Το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%) και
Το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Υπενθυμίζεται, τέλος, οτι η προθεσμία για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής λήγει στις 15 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου