Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Ένας «Βίκινγκ» και δύο διεμφυλικές γυναίκες κάνουν το ντεμπούτο τους στη Μπούντεσταγκ

Σήμερα συγκαλείται για πρώτη φορά η νέα ομοσπονδιακή βουλή - Στα έδρανά της κάθονται 736 βουλευτές Σήμερα συγκαλείται για πρώτη φορά η νέα ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας, με 736 εκλεγμένους βουλευτές να κάθονται στα έδρανα της Bundestag, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της. Ο μέσος όρος ηλικίας των Γερμανών βουλευτών που θα εκπροσωπούν την 20στή Bundestag είναι τα 47,5 έτη.
Tην ίδια ώρα, σχεδόν το ένα τρίτο των νεοεκλεγέντων βουλευτών είναι κάτω των 40 ετών, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».
Ο βετεράνος της ομοσπονδιακής βουλής είναι ο ισχυρός άνδρας των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έως ότου εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Bundestag, θα συντονίζει τις κοινοβουλευτικές συνεδρίες.
Ο 79χρονος Σόιμπλε θα πρέπει να παραδώσει τα ηνία της Bundestag, καθώς το πρώτο κόμμα στις εκλογές, δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες, θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για τον διάδοχό του. Στο εξής θα κάθεται στα κοινοβουλευτικά έδρανα ως απλός βουλευτής.

Οι νεότεροι σε ηλικία βουλευτές της νέας Bundestag είναι η Εμίλια Φέστερ και ο Νίκλας Βάγκενερ, οι οποίοι σε ηλικία μόλις 23 ετών εξελέγησαν με το κόμμα των Πρασίνων.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά κάνουν την εμφάνιση τους στην Bundestag δύο διεμφυλικές γυναίκες. Πρόκειται για την 44χρονη Τέσσα Γκάνσερερ και την 27χρονη Νίκε Σλάβικ, που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων.



Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των γυναικών στη νέα ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας είναι 34,8%, δηλαδή δύο μονάδες αυξημένο σε σχέση με το 2017.

Τέλος, ο «Βίκινγκ» Στέφαν Ζάιντλερ θα διαβεί σήμερα το κατώφλι της Bundestag ως ο πρώτος βουλευτής εδώ και 70 χρόνια που εκπροσωπεί τη δανέζικη μειονότητα στο κρατίδιο Σλέσβιγκ Χόλσταιβν.

Ο Ζάιντλερ είναι ερασιτέχνης DJ και μαραθωνοδρόμος. Εξελέγη με το κόμμα του Νότιου Σλέσβιχ (SSW), που από το 1948 εκπροσωπεί τους περίπου 50.000 Δανούς που ζουν στη βόρεια Γερμανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου