Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνης της το βάρος, να βοηθήσει η Ευρώπη γράφει η «Σέρσεϊ Λάνιστερ»

«Η Μόρια ήταν κόλαση επί της γης» γράφει η ηθοποιός Lena Headey
Την εμπειρία της από τις επισκέψεις στη Μόρια θυμάται σε άρθρο γνώμης στο CNN
η ηθοποιός Lena Headey ή διαφορετικά η «Σέρσεϊ Λάνιστερ» του Game of Thrones, η οποία γράφει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει μόνη της καταφύγιο στους πρόσφυγες. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει».

Η Headey χαρακτηρίζει την Μόρια ως «κόλαση επί της γης» τονίζοντας ότι «δεν υπήρχαν εκεί ανθρώπινα δικαιώματα».
Θυμάται ότι επισκέφθηκε δύο φορές τον καταυλισμό το 2016 και το 2019 σημειώνοντας ότι «τη δεύτερη φορά η κατάσταση μου φάνηκε ότι είχε φτάσει σε νέα επίπεδα απελπισίας».

«Και στις δύο επισκέψεις μου είδα αφίξεις ανθρώπων όλων των ηλικιων, ανάμεσά τους ηλικικιωμένοι και μικρά παιδιά. Ορισμένοι εξ αυτών πέρασαν μήνες σε αυτοσχέδιες σκηνές με μόνη καταφυγή μια γκρι κουβέρτα για να ζεσταθούν. Δεν υπήρχε χώρος, Οι άνθρωποι ήταν ο ένας πάνω στον άλλο και μοιράζονταν χώρους με τελείως αγνώστους ανθρώπους. Οι κουβέρτες χρησιμοποιούντα ως "κουρτίνες" για να προσφέρουν κάποια ιδιωτικότητα» γράφει η «Σέρσεϊ».

«Οι τουαλέτες ήταν μια ντροπή. Το τρεχούμενο νερό πολλές φορές δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε φως τη νύχτα. Οι γυναίκες φοβόντουσαν να βγουν από τις σκηνές τους μόνες τους. Υπήρχε μια μόνιμη απειλή σεξουαλικής βίας».

«Το βλέμμα ενός ανθρώπου που έχει χάσει κάθε ελπίδα είναι κάτι που δεν μπορείς ποτέ να ξεχάσεις» προσθέτει και αναρωτιέται: «στη Μόρια συνάντηση και ανθρώπους που είχαν ανάγκη από ελπίδα. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να τους την προσφέρουμε;».
Με αφορμή, δε, τη φωτιά στη Μόρια γράφει ότι «μπορεί να είναι μια αφορμή για κίνηση προς τα εμπρός».

«Το πρόβλημα απαιτεί βιώσιμη λύση. Πρέπει να προσφέρουμε εκπαίδευση και υποδομές. Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους αυτού την ευκαιρία να είναι μέρος κάποιου στόχου. Μετά τη φωτιά η Γαλλία και η Γερμανία είπαν ότι θα υποδεχθούν ορισμένους πρόσφυγες από τη Λέσβο. Αλλά ένα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αυτό το βάρος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανταποκριθεί στο χρέος της» καταλήγει η δημοφιλής ηθοποιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου