Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Ένωση Αποστράτων: Η Τουρκία πίσω από τη σύγκρουσή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ιστορικές σχέσεις Ελλάδας - Αρμενίας
Την αλληλεγγύη του προς τον λαό της Αρμενίας για τη στρατιωτική σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση
Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), στην οποία επισημαίνεται η άμεση ανάμειξη της Τουρκίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπέρ των Αζέρων, επιδιώκοντας παρέμβαση και στην περιοχή του Καυκάσου. Παράλληλα γίνεται αναφορά και στις ιστορικές σχέσεις Ελλήνων και Αρμενίων, ενώ καυτηριάζεται η πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ απέναντι στον Έλληνα πρεσβευτή στο Μπακού Νικόλαο Πιπερίγκο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Οι εν εξελίξει ευρισκόμενες συγκρούσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν σε συνδυασμό με την πληθώρα πληροφοριών που κοινοποιούνται στα διεθνή ΜΜΕ για την ενεργό ανάμειξη της Τουρκίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπέρ των Αζέρων, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στην παγκόσμια κοινότητα και στους Έλληνες. Η τουρκική εμπλοκή επιδεικνύει για άλλη μια φορά έναν πρωτόγνωρο παρεμβατισμό και επιδίωξη λύσεων δια των όπλων.

Οι Αρμένιοι, είναι ένας λαός, όπως ο ελληνικός, που έχει υποστεί τα πάνδεινα από την επιθετική στάση της Τουρκίας και έχει πέσει θύμα μιας γενοκτονικής επιχείρησης θηριωδών διαστάσεων από τις ορδές του Αμπντούλ Χαμίτ Α΄, αρχικά, και του Κεμάλ στη συνέχεια.

Τώρα, το Αζερμπαϊτζάν δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική που θέλει να χαράξει η Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή και προβαίνει σε αγριότητες και επιθετικές ενέργειες στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο βαθμός της συνεργασίας και της ταύτισης γεωπολιτικών στόχων Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν φάνηκε πρόσφατα και στις ιταμές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδος, που ξεστόμισε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ προς τον Έλληνα πρεσβευτή στο Μπακού κ. Νικόλαο Πιπερίγκο.

Η Ε.Α.Α.Σ., αναγνωρίζει τα αισθήματα φιλίας που υπάρχουν και συνεχίζουν να καλλιεργούνται μεταξύ του ελληνικού και του αρμενικού λαού, σέβεται την ακμάζουσα αρμενική κοινότητα στη χώρα μας και στρέφει τη σκέψη της στους δεκάδες Αρμενίους αξιωματικούς που εκπαιδεύτηκαν στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Για όλους τους παραπάνω λόγους εκφράζει την αλληλεγγύη του Δ.Σ. και των μελών της προς τους δοκιμαζόμενους φίλους της πατρίδας μας και καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε να παύσει η αζεροτουρκική επιθετικότητα στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου