Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Αρμενία: «Τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμένικο μαχητικό» ΒΙΝΤΕΟ


Νεκρός ο πιλότος του αρμενικού μαχητικού, σύμφωνα με δημοσιεύματα - Το τουρκικό F16 απογειώθηκε από αεροδρόμιο του Αζερμπαϊτζάν, λένε οι πρώτες πληροφορίες -Διαψεύδει η Τουρκία ότι κατέρριψε το αεροσκάφος
Ένα αρμενικό μαχητικό τύπου SU-25 καταρρίφθηκε το πρωί της Τρίτης από τουρκικό μαχητικό F-16 στον εναέριο χώρο της Αρμενίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος του αρμένικου μαχητικού αεροσκάφους που χτυπήθηκε από τουρκικό μαχητικό, είναι νεκρός.
Παράλληλα, το τουρκικό μαχητικό φέρεται να «σηκώθηκε» από τη βάση Γκιαντζά του Αζερμπαϊτζάν.
Η αναφορά από εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Σήμερα τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Γκιαντζά για να παράσχουν κάλυψη στα πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων του Αζεϊρμπαϊτζάν στην πόλη Βαρντένις, στα χωριά Μετς Μάτσικ και Σότκ. Τουρκικό μαχητικό τύπου F-16 κατέριψε μαχητικό Su-25 το οποίο εκτελούσε στρατιωτική αποστολή. Ο πιλότος δυστυχώς σκοτώθηκε ηρωικά. Το τουρκικό μαχητικό βρισκόταν σε βάθος 60 χιλιομέτρων (στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν) σε ύψος 8.200 μέτρων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι πρώτες της αντιδράσεις της Τουρκίας για το συμβάν, ήρθαν από τον εκπρόσωπο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος αρνήθηκε την εμπλοκή της χώρας του και το χαρακτήρισε «παιχνίδια προπαγάνδας» από την πλευρά της Αρμενίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ανώτεροι αξιωματούχοι του τουρκικού στρατού τόνισαν πως «η κατάρριψη του αρμενικού αεροσκάφους από τουρκικό F16 δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια», ενώ ίδια είναι η θέση που εξέφρασε και το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.





Νωρίτερα, το Γερεβάν είχε αναφέρει ότι τουρκικά αεροσκάφη είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις, στο πλευρό μαχητικών και drones του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια επιθέσεων κατά στρατιωτών και βάσεων στην Αρμενία.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τους Αζέρους «τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στη μάχη», τονίζοντας ότι επίθεση κατά του Αζερμπαϊτζάν είναι επίθεση και κατά της Τουρκίας.

Αλτίν: Δεσμευμένοι να βοηθήσουμε το Αζερμπαϊτζάν

Την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στο Αζερμπαϊτζάν, εξέφρασε, στο μεταξύ, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, λέγοντας: «Η Τουρκία θα είναι πλήρως δεσμευμένη στο να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του, βάσει του διεθνούς δικαίου».

Επισημαίνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν «απλά επιδιώκει να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων πληθυσμών κοντά στη γραμμή του μετώπου και να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη του», ο Αλτούν εκτιμά πως «ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσο τρόπο ο επιτιθέμενος και το θιγόμενο μέρος στο όνομα της λεγόμενης αρχής της ουδετερότητας».

Πρώτος νεκρός άμαχος στην Αρμενία

Νωρίτερα σήμερα, ένας άμαχος σκοτώθηκε σήμερα στη αρμενική πόλη Βάρντενις έπειτα από βομβαρδισμό του αζερικού πυροβολικού και αφού είχε στοχοθετηθεί σε επίθεση μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη απώλεια σε αρμενικό έδαφος αφότου ξέσπασαν οι μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για εκτόξευση πυρών στο έδαφος η μία της άλλης, μακριά από τη ζώνη των συγκρούσεων στην αποσχισθείσα αζερική περιοχή που υποστηρίζεται από το Γερεβάν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως από την Βάρντενις ο αρμενικός στρατός είχε βομβαρδίσει την περιφέρεια Ντασκεσάν μέσα στο Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία διέψευσε τις αναφορές αυτές.

Δείτε βίντεο: Αρμενία: «Τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμένικο μαχητικό» - Αρμένιος στρατιώτης αναφέρεται δίπλα σε νεκρούς συμπολεμιστές του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου