Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Σκάνδαλο Siemens: Ο φυγόδικος Καραβέλας, οι έρευνες 12 χρόνων και οι υποψίες ότι είναι νεκρός


Γιατί η οικογένεια του φυγόδικου και πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens, Χρήστου Καραβέλα, πιθανολογεί ότι ο άνθρωπος τους έχει πεθάνει
Έχουν περάσει 12 ολόκληρα χρόνια από την 30η Μαΐου 2009, ημερομηνία κατά την οποία θα παρουσιαζόταν για να απολογηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Χρήστος Καραβέλας, ο άνθρωπος που την δεκαετία του 1990 χειριζόταν το μεγαλύτερο μέρος των «μυστικών κονδυλίων» της Siemens προκειμένου η γερμανική εταιρεία να κερδίζει διαφόρους διαγωνισμούς στην Ελλάδα.

Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν, σα να άνοιξε η γη και τον κατάπιε. Κάποιοι υποστήριξαν ότι έχει διαφύγει στην εξωτική Ουρουγουάη, διότι εκεί είχε αγοράσει ένα πολυτελές διαμέρισμα, συγκεκριμένα στην κοσμική Punta del Este, κίνηση που από πολλούς θεωρήθηκε ως προπαρασκευαστική της φυγής του.
Οι Αρχές της Ουρουγουάης σε συνεργασία με την Ιντερπόλ είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης του, καθώς προσπάθησε να «ξεπλύνει» στη λατινοαμερικάνικη χώρα περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια δολάρια τα οποία έκτοτε παραμένουν δεσμευμένα εκεί. Ωστόσο, πρόσωπο από τον στενό κύκλο της οικογένειας Καραβέλα έχει διαφορετική άποψη.

Ο Χρήστος Καραβέλας μαζί με την σύζυγο του και τα παιδιά τους σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές




«Το γεγονός και μόνο ότι εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης του πρώτα στην Ουρουγουάη, αποκλείει το ενδεχόμενο να κατευθύνθηκε προς τα εκεί», θα πει.

Τότε, που βρίσκεται ο Χρήστος Καραβέλας, είναι ένα εύλογο ερώτημα.

«Η οικογένεια του πιθανολογεί ότι είναι νεκρός», απαντά το ίδιο πρόσωπο. «Δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής εδώ και 12 χρόνια. Ούτε ένα τηλεφώνημα, ούτε μια ένδειξη ότι είναι καλά στην υγεία του και σκεφτείτε ότι αυτός ο άνθρωπος έφυγε από τη χώρα στα 68 του χρόνια με προβλήματα υγείας», προσθέτει.



Η αλήθεια είναι ότι οι Ελληνικές Αρχές εκτιμούσαν για αρκετό καιρό ότι ο Καραβέλας, όχι μόνο είναι ζωντανός αλλά μπορεί και ταξιδεύει στην Ελλάδα με σκάφος. Οι πληροφοριοδότες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας έγραφαν στις αναφορές τους ότι ο Καραβέλας εμφανιζόταν στην αγαπημένη του Αντίπαρο, χρησιμοποιώντας πλεούμενα διαφόρων τύπων.

Γι’ αυτό και τον Ιούλιο του 2017 η ΕΥΠ έστησε μια μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να παρακολουθήσει από απόσταση τον γάμο της μεγαλύτερης του κόρης και την δεξίωση που θα ακολουθούσε στην παραθαλάσσια βίλα της οικογένειας που για μια περίοδο νοικιαζόταν προς 3.500 ευρώ την εβδομάδα σε ξένους τουρίστες.

Η εξοχική κατοικία της οικογένειας Καραβέλα στην Αντίπαρο διαθέτει ιδιωτική παραλία

Οι πράκτορες εκτιμούσαν όχι τόσο ότι θα τους δινόταν η ευκαιρία να πιάσουν επ’ αυτοφόρω τον Χρήστο Καραβέλα, αλλά πως τουλάχιστον θα μπορούσαν να αλιεύσουν κάποια πληροφορία μέσα από τις συζητήσεις των μελών της οικογένειας που παρίσταντο στην δεξίωση κι αυτό θα γινόταν με την χρήση μηχανημάτων παρακολούθησης των κινητών τους τηλεφώνων.

Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι πράκτορες είχαν περικυκλώσει το οικόπεδο, κρυμμένοι μέσα σε θάμνους, κάτι που διαπίστωσαν και ορισμένοι φωτογράφοι που είχαν στρατοπεδεύσει προκειμένου να καλύψουν το γεγονός για λογαριασμό αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης.

Τελικά η επιχείρηση απέτυχε παταγωδώς διότι ούτε ο Καραβέλας εμφανίστηκε αλλά ούτε προέκυψε και κάποιο σημαντικό στοιχείο ή πληροφορία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια εντοπισμού του. Τρία χρόνια μετά και ο Καραβέλας παραμένει άφαντος.

«Αν ήταν να γυρίσει, θα το είχε κάνει το 2009 όταν προφυλακίστηκε η σύζυγος και η μεγαλύτερη κόρη του», λένε άλλα πρόσωπα από το στενό περιβάλλον της οικογένειας.

Οι δύο άλλες κόρες του φυγόδικου πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens, Φοίβη και Αλεξία είχαν αφεθεί ελεύθερες μετά την σύλληψη τους, με καταβολή εγγύησης 1 εκατ. ευρώ, επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές τον μήνα. Και οι τέσσερις γυναίκες είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

«Όλη η αυστηρότητα εξαντλήθηκε πάνω σε μια γυναίκα, συνταξιούχο γιατρό» λένε άλλα πρόσωπα από το στενό περιβάλλον της οικογένειας, εννοώντας την σύζυγο του Χρήστου Καραβέλα, Μάρθα, η οποία βρέθηκε σε δυσχερέστερη θέση από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Πρόσωπο από τον στενό κύκλο της οικογένειας Καραβέλα πιστεύει πως αν η ελληνική Πολιτεία ήθελε πραγματικά να τον βρει, θα το είχε καταφέρει ή τουλάχιστον θα γνώριζε που βρίσκεται. «Πλέον τα ίχνη του χάθηκαν» επιμένει. «Εάν υποθέσουμε ότι ζει και πως δεν αντιμετώπισε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, σήμερα θα διένυε το 80 έτος της ηλικίας του. Όμως δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής, ούτε υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει το αντίθετο», καταλήγει.

Ο Χρήστος Καραβέλας όταν είχε περάσει το κατώφλι του ανακριτή λαμβάνοντας προθεσμία να απολογηθεί. Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου