Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΜΕΡΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

Την Τρίτη 19/11 πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο ήρθε εκτός ημερησίας διάταξης το ζήτημα των καμερών σε σχολικούς χώρους χωρίς καμία ενημέρωση του
δημάρχου για το θέμα και χωρίς καμία εισήγηση για ένα ζήτημα για το οποίο έπρεπε να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην ουσία ο Δήμος έφερε προς ψήφιση ένα πλαίσιο παραχώρησης των σχολικών χώρων σε εξωσχολικούς φορείς που ανοίγει το δρόμο να μπαίνουν κάμερες, τις οποίες θα παρακολουθεί η δημοτική αρχή, για τις απογευματινές ώρες, όπως ισχυρίζονται, και με πρόσχημα την ασφάλεια των σχολικών χώρων.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και ο πρόεδρος της ένωσης γονέων, που έθεσαν εξαρχής ότι οι γονεϊκοί φορείς είναι κατά της εγκατάστασης καμερών σε σχολικούς χώρους, ενώ παρευρέθηκε και εκπρόσωπος από το σωματείο δασκάλων «Δελμούζος» το οποίο έχει πάρει απόφαση κατά αυτής της ενέργειας, όπως και το σωματείο των καθηγητών της περιοχής (Ε’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής).

Ακόμα και η δευτεροβάθμια επιτροπή εκπαίδευσης η οποία έχει οριστεί από το δήμο απέρριψε αυτή την πρόταση για κάμερες στα σχολεία της δευτεροβάθμιας, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι η παρακολούθηση δεν είναι αυτό που λείπει σήμερα από τα σχολεία...
Αναρωτιόμαστε λοιπόν με ποιο παιδαγωγικό σκεπτικό ο Δήμος επιδιώκει να ανοίξει το δρόμο για κάμερες στα σχολεία που φοιτούν εξάχρονα παιδιά και μάλιστα με το πρόσχημα της ασφάλειας σχολικών κτηρίων.

Οι γονεϊκοί φορείς ανέφεραν πως η τοποθέτηση και μόνο κάμερας σε χώρους όπου βρίσκονται ανήλικοι, θέτει τις προϋποθέσεις για καταγραφή των δραστηριοτήτων των μελών της σχολικής κοινότητας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ανέφεραν ότι όπως έχουν δείξει έρευνες της επιστημονικής κοινότητας, με την ηλεκτρονική παρακολούθηση οι μαθητές εθίζονται να δέχονται παθητικά τον έλεγχο της φυσικής παρουσίας και δράσης τους, σαν να είναι ύποπτοι, γεγονός που επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και προσβάλλει βάναυσα την προσωπική τους αξιοπρέπεια, αλλά και την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου. Ότι η χρήση της σχολικής κάμερας μέσα στα σχολεία, όπου έχει εφαρμοστεί, έχει γίνει εργαλείο καταστολής των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Κάλεσαν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση να ανοίξει ένας ολισθηρός δρόμος που ο δήμος θα παρακολουθεί τους σχολικούς χώρους.
Το μέτρο αυτό πέρα από τον κίνδυνο επέκτασης του και τις υπόλοιπες ώρες αντικειμενικά δημιουργεί ένα κλίμα παρακολούθησης και ασφυξίας στους συνδημότες μας, στους συλλόγους, και στους φορείς που θα κάνουν χρήση του χώρου, όπως επίσης και των παιδιών που ελλείψει άλλων χώρων χρησιμοποιούν τα σχολεία ως χώρους αθλοπαιδιών τα Σαββατοκύριακα, στις διακοπές κλπ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε ως απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική κάθε σκέψη και σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών σε σχολεία αφού η παρακολούθηση και καταστολή δεκαπεντάχρονων δεν μπορεί να είναι λύση σε ένα τέτοιο κοινωνικό φαινόμενο.
Γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, προβλήματα που προκύπτουν και από τη σημερινή κυβερνητική πολιτική που υποχρηματοδοτεί την εκπαίδευση, που επιδιώκει να λειτουργούν με κριτήρια ιδιωτικοικονομικά που βάζει τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις ανάγκες των παιδιών.
Ωστόσο αυτά δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής που ισχυρίζεται ότι έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι φθορές στα σχολικά κτήρια, την ίδια στιγμή που αφήνει τα σχολεία, παρόλο το πλεόνασμα πολλών εκατομμυρίων στα ταμεία του Δήμου, χωρίς φράχτες, χωρίς φύλακες, χωρίς επαρκή φωτισμό, χωρίς καν σύγχρονα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, χωρίς καν συστήματα συναγερμού. Δεν έχει μπει καν στο κόπο να διεκδικήσει σχολικούς φύλακες για τις ανάγκες των σχολείων. Δεν είδαμε το Δήμο να έχει την ίδια αγωνία ούτε για τις τεράστιες ελλείψεις των σχολείων σε κτηριακές υποδομές που αναγκάζουν τους μαθητές να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, ούτε για τις ελλείψεις σε καθηγητές.

Ας κοιτάξει καλύτερα η δημοτική αρχή τις τεράστιες ευθύνες της για την έλλειψη αθλητικών και πολιτιστικών χώρων, αν θέλει πραγματικά να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που σήμερα βιώνουν οι δημότες μας.

Η μείζων αντιπολίτευση τοποθετήθηκε κατά της τοποθέτησης καμερών στα σχολεία, ενώ ζήτησε το θέμα να έρθει σε επόμενο ΔΣ με την απαραίτητη ενημέρωση.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ για ακόμα μια φορά αποτέλεσαν τη χρήσιμη δύναμη για τη Δημοτική Αρχή, καθώς χωρίς την ψήφο τους, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το θέμα των καμερών δεν θα είχε την απαραίτητη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τους κατοίκους της περιοχής, τους γονείς των παιδιών μας και προπάντων τους εκπαιδευτικούς να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο της Δημοτικής Αρχής και των συνοδοιπόρων τους, τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν τα ρέστα τους για να περάσει αυτή η πρόταση της Δημοτικής Αρχής.
Καλούμε όλους του μαζικούς φορείς του Δήμου να καταγγείλουν την στάση αυτή της Δημοτικής αρχής και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα τόσο στη Δημοτική Αρχή και στους καλοθελητές στο χώρο της εκπαίδευσης ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή για να μπουν οι κάμερες στα σχολεία. Καλούμε τους σωματεία των εκπαιδευτικών, τους συλλόγους γονέων, τους συλλόγους διδασκόντων να είναι σε επιφυλακή, ώστε στην πράξη αυτός ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής να ακυρωθεί, οι κάμερες να μείνουν μακριά από τα σχολεία και τα παιδιά μας !!

2 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ.
    ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΤΑ ΤΖΑΝΚΥΣ Κ ΤΟ ΑΣΥΔΟΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΥΣΙΩΝ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ Κ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
    ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ Κ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.
    ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΑΙ? ΜΗΠΩΣ ΕΣΕΙΣ Η ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΟΥΣΙΩΝ Η ΕΙΣΤΕ ΤΑ ΤΖΝΚΥΣ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΕΚΕΙ ΝΑ ΒΑΡΕΣΕΤΕ ΔΟΣΗ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΗΣΥΧΙΑ?
    ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΡΟ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ Κ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΕΣ Κ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΜΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Δασκαλοι στα σχολεια που δεν ξερουν ελληνικα δεν σας πειραζουν, οι καμερες ασφαλειας θα πειραξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου