Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Golden visa: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας επενδύουν οι Κινέζοι


  Αδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες Σέγκεν, η οποία έχει ουσιαστικά μόνιμο χαρακτήρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής, με τον κάτοχό της όμως να υποχρεούται σε
ανανέωσή της κάθε πέντε έτη. Πρωταθλητές οι Κινέζοι στη χορήγηση αδειών διαμονής (3.464 άδειες επενδυτών, 10.198 συμπεριλαμβανομένων μελών των οικογενείας) βάση του νόμου 4146/2013 (ΦΕΚ Α’ 90), όπου παρέχεται σε πολίτες τρίτης χώρας που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας κατ΄ελάχιστο θα πρέπει να είναι 250.000 €.

Πρόκειται για μια άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες Σέγκεν, η οποία έχει ουσιαστικά μόνιμο χαρακτήρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής, με τον κάτοχό της όμως να υποχρεούται σε ανανέωσή της κάθε πέντε έτη.

Παράλληλα, άδεια διαμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.

Η «Golden visa»προσέθεσε στην ελληνική κτηματαγορά συνολικά 5.302 αγοραπωλησίες ακινήτων , 1.410 αγοραπωλησίες ακινήτων έως τον Σεπτέμβριο του 2019, 1.399 το 2018 , 961 το 2017, 583 το 2016, 505 το 2015, 423 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών στα οποία χορηγήθηκε άδεια διαμονής φτάνουμε στα 15.369 άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι Κινέζοι στόχευσαν στην ελληνική κτηματαγορά διότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων μειώθηκαν μεσοσταθμικά 42,4% Πανελλαδικά ενώ σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν και το 60 % κατά το διάστημα από το τρίτο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

Η εικόνα στην κτηματαγορά αλλάζει και οι Κινέζοι επενδυτές διακρίνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι επενδύσεις τους να είναι ήδη κερδοφόρες, ιδιαίτερα όσοι επένδυσαν στο κέντρο των Αθηνών, όπου οι τιμές σε πολλές περιπτώσει έχουν αυξηθεί ακόμη και 30% τα τελευταία 2 χρόνια. Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανόδου των τιμών είναι επιταχυνόμενος, εκκινώντας από το 0,5% και φτάνοντας μέχρι και το 7,7%, που ήταν η πανελλαδική αύξηση κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο.

Οι Κινέζοι αγοραστές μέχρι σήμερα για την διαμονή τους επιλέγουν κυρίως περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας (Π.Φάληρο, Ν. Σμύρνη, Γλυφάδα, Βούλα, Άλιμο κλπ ). Όταν στοχεύουν στην άμεση υπεραξία, επικεντρώνονται στο Δήμο Αθηναίων και σε όμορες περιοχές ( Γαλάτσι, Αμπελόκηποι, Κυψέλη) αναζητώντας ακίνητα που πωλούνται έως 700 ευρώ / τμ και χρίζουν ανακαίνιση με στόχο την βραχυχρόνια μίσθωση ή την μεταπώληση σε ομοεθνείς τους.

Πλέον, οι Κινέζοι αρχίζουν να επενδύουν εντονότερα στη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο το κέντρο της πόλης και τα κεντροδυτικά προάστια. Συγκεκριμένα, επιλέγουν ακίνητα πλησίον της νέας δυτικής εισόδου, ανάμεσα στο σιδηροδρομικό σταθμό και στο λιμάνι καθώς και στο παραλιακό μέτωπο. Αναζητούν κυρίως αυτοτελή κτήρια κατάλληλα για ξενοδοχειακές μονάδες ή/και boutique hotel. Όσον αφορά τις κατοικίες επιλέγουν τη περιοχή των δικαστηρίων της πόλης, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναζητούν καταστήματα για αγορά τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε περιοχές εκτός κέντρου μεγαλύτερης επιφάνειας.

Στο στόχαστρο και ο Νομός Κορινθίας, κυρίως οι παραθαλάσσιες περιοχές λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα, μόλις 40 λεπτών, καθώς και της εύκολης πρόσβασης από και προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Νομός Κορινθίας διαθέτει επιλογές για όλα τα οικονομικά βαλάντια, με απαιτούμενο όριο τις 250.000 € , ο ενδιαφερόμενος αγοραστής μπορεί να αποκτήσει 2 κατοικίες πλησίον της θάλασσας που μπορεί εύκολα να της εκμεταλλευτεί για εισόδημα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή/και ως ενοικιαζόμενες κατοικίες με σήμα ΕΟΤ τους μήνες που δεν θα διαμένει.

Στη Σαντορίνη, μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει η αγορά ακινήτων στον ξενοδοχειακό τομέα. Η ζήτηση από την Ασία είναι εκρηκτική με την Σαντορίνη να αποτελεί πρώτη επιλογή των Κινέζων που τώρα έρχονται για να επενδύσουν ενώ παλαιότερα απλά για διακοπές.

Οι τιμές για την αγορά 15 στρεμμάτων με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχείων κοστίζουν από 500.000 € έως 1 εκ. €. Τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου κοστίζουν από 80.000 € έως 150.000 €.

Όσον αφορά τις τιμές των σπιτιών, ένα σπίτι χωρίς θέα στο Ακρωτήρι μπορεί να αγορασθεί από 3.000€-3.500 € / τμ , αλλά ανάλογα με τη θέα μπορεί να φτάσει και τις 5.000 €/τμ. Ενώ ένα σπίτι στην Καλντέρα με θέα κοστίζει πάνω από 10.000 € / τμ.

Στη Λευκάδα, επιλέγουν παραθαλάσσια ακίνητα . Βοήθησε πολύ η αναβάθμιση του αεροδρομίου του Ακτίου . Τέσσερα στρέμματα με θέα κοστίζουν πάνω από 100.000€-120.000 €. Οικόπεδο 400 τμ. έξω από το Νυδρί και την πόλη της Λευκάδας διατίθενται προς 100.000€-120.000 €. Τα νεόδμητα αστικά ακίνητα στην Λευκάδα διατίθενται προς 2.000 €/τμ. ενώ 10ετίας-15ετίας προς 1.500 € / τμ.

Την Πρέβεζα την επιλέγουν κυρίως για επενδυτικούς σκοπούς με στόχο τη συμμετοχή στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής. Στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας, οι κατοικίες 10ετίας διατίθενται προς 1.000€-1.500 €/ τμ.

Στη Σάμο ανάμεσα στους αγοραστές βρίσκονται και αρκετοί Κινέζοι, όσον αφορά τις τιμές, τέσσερα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πωλούνται από 60 .000 ευρώ και άνω. Όσον αφορά τα σπίτια, παλιά διώροφα που χρήζουν ανακαίνισης, π.χ. στο Πάνω Βαθύ, διατίθενται από 25.000€-30.000€ και πάνω.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν είναι λίγοι οι Κινέζοι αγοραστές που μέσω της «Golden» visa, στοχεύουν να επεκταθούν επιχειρηματικά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Ενώ, οι περιπτώσεις μόνιμης εγκατάστασης Κινέζων είναι ελάχιστες, αφορούν κυρίως οικογένειες που τα παιδιά τους θέλουν να φοιτήσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ή των ΗΠΑ. Έτσι, η μητέρα και τα παιδιά παραμένουν στην Ελλάδα και εγγράφονται σε αγγλικό ή αμερικανικό σχολείο .

Πλέον, με τις αλλαγές στο υπό ψήφιση ρυθμιστικό πλαίσιο για το πρόγραμμα «Golden» Visa με γνώμονα τη παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές ,που με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων θα καθορίζονται τα όρια επένδυσης σε ακίνητα με στόχο την χορήγηση άδειας διαμονής για περιοχές εκτός της Αττικής, θα μπουν στο στόχαστρο των επενδυτών και περιοχές της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την παραπάνω αλλαγή, πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα σε απόσταση έως 2-2,5 ωρών από την Αθήνα, θα αποτελέσουν τις νέες αναδυόμενες επενδυτικές περιοχές. Συγκεκριμένα, αν τελικά ισχύσουν οι πληροφορίες ότι το όριο επένδυσης στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την απόκτηση «Golden» visa δεν θα ξεπερνά τις 150.000€, σε συνάρτηση ότι η συγκεκριμένη Περιφέρεια αποτελεί την κύρια πύλη εξόδου προς τη δυτική Ευρώπη , διαθέτει το λιμάνι των Πατρών, του Αστακού, της Κυλλήνης , του Κατακόλου καθώς και πολλές αναδυόμενες τουριστικά περιοχές , περιοχές παρθένες με αρχαιολογικούς χώρους, ιστορία και πολιτισμό, μπορεί να αποτελέσει το επόμενο επενδυτικό σταυροδρόμι.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το Μήλον της Έριδος για επενδύσεις που θα στοχεύσουν αρχικά στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία της περιοχής που διατίθεται προς πώληση και σε δεύτερο χρόνο, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες επενδυτικές συνθήκες μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται πολλά βήματα πίσω από την υπόλοιπη Ελλάδα .

Αρκεί να θυμηθούμε ότι το 2018, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά, ο φτωχός συγγενής του μοιράσματος της τουριστικής πίτας, ως προς τα έσοδα, καθώς κατέκτησε μία από τις τελευταίες θέσεις στη σχετική λίστα. Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία δεν κατάφεραν ούτε τη χρονιά που πέρασε να διεκδικήσουν με αξιώσεις κάτι σημαντικό από τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που εισέρρευσαν στη χώρα μέσω του τουριστικού ρεύματος. Η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας μετά βίας κατόρθωσε από τους τουρίστες να εισπράξει μόνο 177 περίπου εκατομμύρια ευρώ .

Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση, αποτελεί κίνητρο για τις Περιφέρειες που θέλουν να λάβουν μέρος στην αναπτυξιακή πολιτική και να διαδραματίσουν ρόλο στην τουριστική βιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τις υποδομές για επιχειρηματικές δραστηριότητες επενδυτών που στοχεύουν να επεκταθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφόσον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, τους Δήμους και στελέχη της αγοράς , προσεγγίσει οργανωμένα και με πρόγραμμα το Κινεζικό επενδυτικό κοινό, μπορεί άμεσα να δει ραγδαία οικονομικά αποτελέσματα.

Μη ξεχνάμε το γεγονός ότι οι Κινέζοι σε συνεργασία με αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια είχαν επισκεφτεί τη πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας τη Πάτρα , τον Νοέμβριο του 2013, τη πρώτη χρονιά λειτουργίας του προγράμματος «Golden» visa με αρχικό στόχο τη κατασκευή 100 εξοχικών κατοικιών για Κινέζους επενδυτές, καθώς και για επενδύσεις στον ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου