Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

«Σόου» σκοταδισμού από τη Σαουδική Αραβία: Φεμινισμός και ομοφυλοφιλία συνδέονται με τον... εξτρεμισμό

Βίντεο της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας εξηγεί τι σημαίνουν εξτρεμιστικές ιδέες -
Στο πλαίσιο των σχεδίων του Ριάντ προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προωθεί μια διαφορετική εικόνα της χώρας
Στον αστερισμό του σκοταδισμού εξακολουθεί να παραμένει η Σαουδική Αραβία, παρά τις προσπάθειες του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αποδείξει το αντίθετο.

Αλγεινή εντύπωση, σε διαθνές επίπεδο, προκάλεσε διαφημιστικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας. Mε αυτό το οπτικό υλικό το Ριάντ, κατατάσσει τον φεμινισμό, την ομοφυλοφιλία και τον αθεϊσμό μεταξύ των εξτρεμιστικών ιδεών.
Το κλιπ κινουμένων σχεδίων, που αναρτήθηκε στο Twitter το Σαββατοκύριακο, από έναν επαληθευμένο λογαριασμό της Κρατικής Προεδρίας Ασφαλείας αναφέρει ότι «όλες οι μορφές εξτρεμισμού και διαστροφής είναι απαράδεκτες».

Στο βίντεο καταγράφονται αυτές οι ιδέες δίπλα στο τακφίρ (την ισλαμιστική πρακτική του να χαρακτηρίζονται οι πιστοί άλλων σχολών του Ισλάμ άπιστοι).
«Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολή σε ο,τιδήποτε και εις βάρος της πατρίδας θεωρείται εξτρεμισμός» ακούγεται να λέει ο εκφωνητής του βίντεο.

Στο πλαίσιο των σχεδίων του Ριάντ προς μια πιο ανοικτή κοινωνία και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προέταξε μια πιο μετριοπαθή μορφή του Ισλάμ.

Επιπλέον, χαλάρωσε τους κοινωνικούς περιορισμούς και εγκαινίασε την έκδοση τουριστικής βίζας, ενώ, την ώρα που η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Ομάδας των 20 τον επόμενο χρόνο, το Ριάντ έδειξε να υποχωρεί σε κάποιο βαθμό στο σύστημα κηδεμονίας που ορίζει σε κάθε γυναίκα έναν άνδρα συγγενή, προκειμένου να εγκρίνει τις σημαντικές αποφάσεις στη ζωή της.

Εντούτοις, περισσότερες από 10 ακτιβίστριες στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών τέθηκαν υπό κράτηση εβδομάδες πριν από την άρση της απαγόρευσης του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν. Ακτιβιστές και διπλωμάτες είδαν σε αυτό ένα μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να συμβούν μονάχα έπειτα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης.



Από την άλλη, η ομοφυλοφιλία και ο αθεϊσμός είναι παράνομοι εδώ και χρόνια και τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου